6η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών

Πήλιο. 24-26 Νοεμβρίου 2023. Δελτίο Τύπου
27/11/2023

Το Νοέμβριο του 2023, παίρνοντας τη σκυτάλη μετά τον Υμηττό, τη Ροδόπη, την Ήπειρο, την Άνδρο και το Μαίναλο, το Πήλιο φιλοξενεί την 6Η Πανελλήνια Συνάντηση Μονοπατιών, με διοργανωτή την Ερευνητική Μονάδα Δομικών Κατασκευών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις Μηλιές του Πηλίου στις 24-26 Νοεμβρίου 2023, στους χώρους του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλεών Πηλίου «Γρηγόριος Κωνσταντάς», με παράλληλες δράσεις στο Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο και το Γυμνάσιο Μηλεών, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Αντικείμενο της ετήσιας αυτής διοργάνωσης είναι ο διάλογος για το δίκτυο των πεζοπορικών διαδρομών στην Ελλάδα, τους σχετικούς φορείς, θεσμούς, δράσεις και πρωτοβουλίες, με στόχο την ανταλλαγή και εφαρμογή καλών πρακτικών, την ανάδειξη και προβολή του πεζοπορικού τουρισμού ως ήπιας τουριστικής δραστηριότητας, και την χάραξη εθνικών στρατηγικών, που θα διασφαλίζουν τόσο τη βιωσιμότητα του δικτύου των ελληνικών μονοπατιών και των δραστηριοτήτων που αυτά φιλοξενούν, αλλά και των κοινοτήτων που τα υποστηρίζουν. Ενδεικτικές θεματικές ενότητες: θεσμικό πλαίσιο (υπόσταση & προστασία), διαχείριση δικτύων (σχεδιασμός, εποπτεία & πιστοποίηση), συντήρηση δικτύων (σήμανση, καθαρισμός & αποκατάσταση), προβολή δικτύων, πόροι & χρηματοδότηση, ύπαιθρος & κλιματική κρίση, πεζοπορικός τουρισμός, τοπίο & πολιτιστική κληρονομιά, πεζοπορική δραστηριότητα & τοπική οικονομία.

Η διοργάνωση, που αποτελεί θεσμό πλέον στον χώρο της πεζοπορίας και του πεζοπορικού τουρισμού, συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 150 εκπροσώπους φορέων της πολιτείας και της κοινωνίας των πολιτών απ’ όλη την Ελλάδα, και αριθμεί ήδη 5 ανάλογες εκδηλώσεις στην Καισαριανή (2022), την Ξάνθη (2021), το Μέτσοβο (2019), την Άνδρο (2018) και τη Βυτίνα (2017). Συμμετέχουν φορείς και πρόσωπα, που δραστηριοποιούνται στον χώρο της πεζοπορίας, είτε στην χρήση, είτε στη διαχείριση, τη συντήρηση και την προβολή, αλλά και την προστασία των πεζοπορικών δικτύων: η πεζοπορική και ορειβατική κοινότητα, περιπατητικοί σύλλογοι, πεζοπορικά σωματεία, φυσιολατρικές κινήσεις, ορειβατικοί σύλλογοι, όργανα της κεντρικής δημόσιας διοίκησης ή της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, κοινωφελείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις, πολιτιστικοί φορείς ή τουριστικές επιχειρήσεις με αντικείμενο τον πεζοπορικό τουρισμό ή την πολιτιστική κληρονομιά, ερευνητικά κέντρα ή εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και εταιρείες που παρέχουν σχετικές συμβουλευτικές, μελετητικές ή τεχνικές υπηρεσίες.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει μια σειρά παρουσιάσεων, ομιλιών, εργαστηρίων και συζητήσεων, επιχειρώντας να οργανώσει τον διάλογο, ενώ συνοδεύεται από ένα πρόγραμμα δράσεων (πεζοπορίες, ξεναγήσεις, προβολές), ανοιχτό στους συμμετέχοντες, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Πήλιο, τα μονοπάτια, τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Φέτος είναι η πρώτη φορά που τη διοργάνωση έχει αναλάβει ένας ακαδημαϊκός φορέας, οπότε και επιχειρείται επιπλέον να στηθεί μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της πεζοπορικής και της ακαδημαϊκής κοινότητας, με μια σειρά εκδηλώσεων στην πόλη του Βόλου (επιστημονική ημερίδα, έκθεση, προβολές), προκειμένου να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας και πολιτείας για την ύπαιθρο και την πεζοπορική δραστηριότητα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Κεντρική διοργάνωση (Μηλιές):

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24/11/2023

ΠΡΩΙ

– 8.00-13.00 | Πεζοπορική εξόρμηση [ΜΗΛΙΕΣ -ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ] (προαιρετική)

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

  • –  15.30-16.30 | Εγγραφές/ Έναρξη εργασιών
  • –  16.30-17.00 | Χαιρετισμοί
  • –  17.00-20.00 | Παρουσιάσεις (ανά περιοχή ή αντικείμενο)

ΣΑΒΒΑΤΟ 25/11/2023

ΠΡΩΙ

– 9.30-14.00 | Εργαστήρια (ανά θεματική ενότητα) [ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. ΠΕΔΙΟ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ] / Ξεναγήσεις (παράλληλο πρόγραμμα)

ΑΠΟΓΕΥΜΑ
– 15.30-20.00 | Ομιλίες – Στρογγυλά Τραπέζια (ανά θεματική ενότητα)

ΚΥΡΙΑΚΗ 26/11/2023

ΠΡΩΙ

– 8.00-13.00 | Πεζοπορική εξόρμηση [ΜΗΛΙΕΣ – ΒΥΖΙΤΣΑ (κυκλική): ΜΕΓΑΛΗ. ΜΕΣΑΙΑ. ΜΙΚΡΗ]

ΑΠΟΓΕΥΜΑ

  • –  15.30-17.00 | Συζητήσεις/ Κλείσιμο εργασιών
  • –  18.30-20.00 | Προβολές ταινιών μικρού μήκους

ΔΕΥΤΕΡΑ 27/11/2023

ΠΡΩΙ

– 8.00-13.00 | Πεζοπορική εξόρμηση [ΜΗΛΙΕΣ -ΝΕΟΧΩΡΙ] (προαιρετική)

Παράλληλες εκδηλώσεις (Βόλος):

ΠΕΜΠΤΗ 23/11/2023 | Αμφιθέατρο ΤΕΕ Μαγνησίας
– 15.00-21.00 | Επιστημονική Ημερίδα Τμ. Αρχ. Μηχ. Π.Θ. | «ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ»

ΤΡΙΤΗ 21/11/2023-ΤΡΙΤΗ 5/12/2023 | Αμφιθέατρο «Δ.Σαράτση», Παραλιακό Συγκρότημα Παν. Θεσσαλίας – Έκθεση ακαδημαϊκών εργασιών τμημάτων Π.Θ. | «ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ»

– Προβολές ταινιών μικρού μήκους | «ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΠΑΙΘΡΟ»

ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ma[K]e ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

ΕΠΙΣΤ. ΥΠΕΥΘΥΝΗ: Δρ. Μαρία ΒΡΟΝΤΙΣΗ, Αναπλ. Καθηγήτρια
ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΝ. ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Πηγή: https://www.grtrailspelion2023.net/

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Η (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον...

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Μια πινελιά χαράς στην ατμοσφαιρική εσωτερική πλατεία της Σκάλας! Ένα περίπτερο, συνδεδεμένο με τις μνήμες ντόπιων και επισκεπτών, αντί να καταστραφεί μια και...