Το 2ο Φεστιβάλ Οικολογίας Πάτμου, 7 ημέρες δράσεων για το περιβάλλον, ανοίγει τις πόρτες του σε λίγες μόλις μέρες και προσκαλεί όλους τους ανθρώπους, χωρίς διαχωρισμούς οποιουδήποτε είδους, να έρθουν και να κοπιάσουν μαζί, σε κοινό τόπο για το συλλογικό καλό ανθρώπου, ζώων και φύσης.
Θέμα του φετινού Φεστιβάλ είναι η ‘’από-ερημοποίηση’’, λέξη με την οποία επιχειρούμε να περιγράψουμε την προσπάθεια για την αντιστροφή της πορείας που έχει πάρει ο πλανήτης και το χώμα μας, εξαιτίας κυρίως των ανθρωπίνων ενεργειών.
Δείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ
Το γόνιμο χώμα της γης ερημοποιείται με ταχείς ρυθμούς σε πάρα πολλά μέρη του πλανήτη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και η χώρα μας και το νησί μας. Τις αιτίες αυτής της ερημοποίησης αφού ανιχνεύσουμε, επιχειρούμε να εξαλείψουμε, με συλλογική και ατομική δράση, που οδηγεί προς τη γονιμότητα και τη ζωή.
Ξεκινώντας αυτή τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, στις 18.00 στο Πάτμιον, κάθε μέρα της επόμενης εβδομάδας, θα συμβαίνουν και από μία ή περισσότερες συλλογικές δράσεις για το περιβάλλον του νησιού μας, σε διάφορες τοποθεσίες.
Επίκεντρο της προσπάθειάς μας αυτής θα είναι ο Κουμάς, ένας σχεδόν γυμνός από βλάστηση λόφος 300 στρεμμάτων, παλιό λατομείο, που έχει παραχωρηθεί από το δήμο Πάτμου στη Μη Κερδοσκοπική Εταιρία ‘’Κοινωνία των Δέντρων’’ και μέσω αυτής σε όλους τους κατοίκους κι επισκέπτες του νησιού μας, για να αναλάβουν την αναδάσωσή του, τη δημιουργία δηλαδή, ενός υγιούς οικοσυστήματος επάνω του.
Ένα υγιές οικοσύστημα είναι εξ’ ορισμού, μεταξύ άλλων, σπίτι για τα φυτά και τα ζώα, έλκει τις βροχές, συγκρατεί τα νερά της βροχής και την υγρασία της ατμόσφαιρας, απορροφάει τους αέριους ρύπους, δίνει οξυγόνο, γεννάει άφθονο γόνιμο χώμα, μοιράζει σπόρους σε όλη τη γύρω περιοχή και συγκρατεί το χώμα και τις πέτρες από το να καταλήξουν στη θάλασσα ή στα χωράφια μας.
Ταυτόχρονα, η διαδικασία της από-ερημοποίησης, μας δίνει την ευκαιρία να κοπιάσουμε όλες και όλοι μαζί σε κοινό τόπο, να εξαλείψουμε τις επίπλαστες διαφορές μας, να σφυρηλατήσουμε συν-εργατικούς χαρακτήρες και να καλλιεργήσουμε μαζί με το χώμα και την αλληλεγγύη της κοινότητάς μας.
Κάθε ημέρα λοιπόν μία ή και περισσότερες δράσεις για το περιβάλλον σε διαφορετικές τοποθεσίες και πιο πολύ στον Κουμά, όπου φέτος μαζί με την εντατική σβολοσπορά, θα φυτέψουμε και 200 δενδρίλια δασικών ειδών της περιοχής ανθεκτικών στην ξηρασία, δωρεά του φυτωρίου νοτίου Αιγαίου, έχοντας πλέον εγκαταστήσει και το πρώτο μας σύστημα ύδρευσης.
Μαζί μας θα είναι και ο φυσικός καλλιεργητής, ακτιβιστής και φιλόσοφος Νίκος Τσομπάνογλου, ιδρυτής του αγροκτήματος ‘’Αξιόκερσα’’ στο όρος Πατέρας της Αττικής, που θα μας δείξει πώς φτιάχνουμε σβόλους από αργυλόχωμα της Πάτμου, με σπόρους εδαφοβελτιωτικών φυτών και ποικιλία άλλων σπόρων, που θα σπείρουμε επί τόπου στο ήδη περιφραγμένο τμήμα του λόφου, προσωρινής έκτασης 12 στρεμμάτων.
Στόχος μας είναι πάντα η επιστροφή φυτικών ειδών που έχουν εκλείψει από την περιοχή λόγω της αποψίλωσης και της υπερβόσκησης, η φυτοκάλυψη του επιφανειακού χώματος και ο πλουτισμός του με θρεπτικά στοιχεία.
Ευχαριστίες προς το Μιχάλη Ευγενικό που έκανε εθελοντικά την εγκατάσταση του συστήματος ποτίσματος με τη βοήθεια των εθελοντών μας και προς το Δήμο Πάτμου που γέμισε τις νέες δεξαμενές μας χωρητικότητας 8,5 κυβικών τόνων και που δεσμεύτηκε να τις κρατάει πάντα γεμάτες.
Παρακάτω θα δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Οικολογίας, το οποίο μπορείτε επίσης αν θέλετε να εκτυπώσετε και να μοιράσετε στα παιδιά και τους γονείς και να συμβάλετε στη διάδοσή του.
Παραθέτουμε επίσης την αφίσα μας για φέτος, χάρτη των Ηνωμένων Εθνών του 1998 σχετικά με την ερημοποίηση και φωτογραφίες από τις δράσεις του περσινού φεστιβάλ.
Υπεύθυνος επικοινωνίας: Νικολόπουλος Νικόλαος, τηλ. 6986361422 Σας περιμένουμε!
0 Σχόλια