Σχετικά με εμάς
ΓΙΑ Ενα νησΙ – πρΟτυπο
ΜΕ σΕβΑΣΜΟ Στις αξΙες της αειφορΙας και της βιοποικιλΟτητας
ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ
διαβασε την ιδρυτικη μας διακυρηξη
διαβασε το καταστατικο μασ
Δεσ το διοικητικο μασ συμβουλιο
Η ιστορία μας
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ» προέκυψε από την ανάγκη κοινής δράσης ενός αριθμού ανθρώπων που ζουν ή συνδέονται με την Πάτμο, οι οποίοι παρακινήθηκαν από τις όλο και αυξανόμενες απειλές που αντιμετωπίζει το περιβάλλον σε παγκόσμια αλλά και σε τοπική κλίμακα.
Τα ιδρυτικά μέλη του Σ.Π.Π.Π. Ιππόκαμπος θεωρούν την Πάτμο ως έναν τόπο μοναδικής φυσικής ομορφιάς που συνδυάζει -παρά το μικρό της μέγεθος- πνευματικότητα, ιστορικότητα, αρχιτεκτονική αξία και ιδιαίτερο φυσικό κάλλος και πιστεύουν ότι το περιβάλλον της, φυσικό και ανθρωπογενές πρέπει να παραμείνει αλώβητο και να προστατευτεί, όσο γίνεται, από τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές και τις άλογες και μη αναγκαίες ανθρώπινες επεμβάσεις.
Για την Πάτμο ειδικότερα θεωρούν ότι υπάρχουν υπαρκτοί λόγοι ανησυχίας που προέρχονται κυρίως από τον τομέα του τουρισμού που αναπτύσσεται ως η μοναδική οικονομική διέξοδος των κατοίκων αλλά και ως αντικείμενο επιχειρηματικής δραστηριότητας εντοπίων και μη επενδυτών.
Η Πολιτεία -ελληνική και διεθνής- έχει θεσπίσει ειδικούς νόμους προστασίας και έχει θωρακίσει το νησί, έτσι ώστε να έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Unesco, ως Ιερά Νήσος, ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και ο οικισμός της Χώρας ως Διατηρητέο Αρχιτεκτονικό Μνημείο.
Ο Σ.Π.Π.Π. Ιππόκαμπος επιδιώκει, με τις δράσεις του, να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία στην αναγκαιότητα της προστασίας του φυσικού, πολιτιστικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος, να παρέμβει εκεί που θεωρεί σκόπιμο και να αναπτύξει μια δραστηριότητα που δυνητικά θα προάγει άλλους τομείς της τοπικής οικονομίας.
Θα επιδιώξει συνεργασία με κάθε κάτοικο που το επιθυμεί, με κάθε φορέα του νησιού, όπως και με τις Δημοτικές Αρχές, προκειμένου να συμβάλλει στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, με στόχο την αυτάρκεια, την αειφορία, την διαφύλαξη και την ενδυνάμωση της πολιτιστικής ταυτότητας της Πάτμου.
Ο Σ.Π.Π.Π. Ιππόκαμπος ιδρύθηκε με έδρα την Πάτμο και με αριθμό καταχώρησης 4/24/01/2023, στο Πρωτοδικείο Κω.
Οι στόχοι μας
Βασικός σκοπός του συλλόγου είναι η προστασία του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Πάτμου. Πιο ειδικά:
- Η προστασία της βιοποικιλότητας του φυσικού περιβάλλοντος (πανίδα, χλωρίδα, θαλάσσια οικοσυστήματα, υγροβιότοποι, ρέματα, πηγές, ποταμοί του νησιού και η αποτροπή επεμβάσεων που αλλοιώνουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του (περιοχές Natura 2000 και προστατευόμενα υπό εξαφάνιση είδη).
- Η επαγρύπνηση για τον σεβασμό που απαιτείται από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και τους κατοίκους του νησιού προς την νομοθεσία προστασίας του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος που έχει ήδη ψηφιστεί ή μέλλει να ψηφιστεί, με ειδική σημασία για την Πάτμο (μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η Χώρα ως μνημείο αρχιτεκτονικό ιδιαίτερης προστασίας, ιερά νήσος). Η διάσωση, καλλιέργεια και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, υλικής και άϋλης.
- Η διάδοση των ιδεών της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με τη φύση.
- Η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση (Δήμο και Περιφέρεια) με τους τοπικούς και υπερ-τοπικούς συλλόγους-σωματεία, με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ευόδωση των σκοπών του
Με τι ασχολούμαστε – Προγράμματα & Δράσεις
Master plan λιμανιου Πατμου – Μωλος κρουαζιεροπλοιων
Τα νέα σχέδια για τον λιμένα της Πάτμου περιλαμβάνουν καταστροφικές παρεμβάσεις που υποβιβάζουν την αξία, την ομορφιά, και την ποιότητα του περιβάλλοντός του, τόσο για τους κατοίκους του νησιού, όσο και για τους επισκέπτες.
ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΥΓΓΙΝΟΥ
Η υπέροχη αυτή μεριά της Πάτμου δέχεται τα τελευταία χρόνια συστηματικές καταστροφικές παρεμβάσεις που αλλοιώνουν μη αναστρέψιμα το μοναδικό φυσικό της κάλλος.
μονοπατια
Τα μονοπάτια του πρόσφατου παρελθόντος, οι αποκλειστικοί οδοί επικοινωνίας των αγροτο-κτηνοτροφικών μας κοινωνιών αποτελούν για μας σήμερα αξίες πολύτιμες της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Τα αναδεικνύουμε, τα προστατεύουμε, τα συντηρούμε και τα κάνουμε ελκυστικά για τον σύγχρονο περιπατητή που αναζητά την επαφή με τη φύση.
υγροτοποι
Η Πάτμος διαθέτει έναν αριθμό μικρών υγρότοπων που αποτελούν σημεία εξαιρετικής ομορφιάς και μεγάλης σημασίας για τα είδη που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτούς.
Ο Ιππόκαμπος αναδυκνείει το ζήτημα και προωθεί δράσεις διατήρησης και προστασίας τους.
ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ
Ο πρώτος βιολογικός καθαρισμός της Πάτμου κατασκευάστηκε πριν από 30 χρόνια. Η λειτουργία του, για διάφορους λόγους, διακόπηκε οριστικά το 2022. Έκτοτε τα λύματα χύνονται πάλι ανεπεξέργαστα στη θάλασσα, στην περιοχή του Χοχλακά.
Ο Ιππόκαμπος έχει θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα ψηλά στην ατζέντα του και ασχολείται ενεργά με έρευνα, παρεμβάσεις και καταγγελίες, πρακτικά από την ίδρυσή του.
ΛΙΒΑΔΙ ΓΕΡΑΝΟΥ
Το Λιβάδι του Γερανού. Μια από τις ωραιότερες, παρθένες παραλίες της Πάτμου που συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι πιστούς εραστές της ανέγγιχτης από την “ανάπτυξη” περιοχής βρίσκεται υπό συνεχή απειλή.
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕς ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Υποστηρίζουμε ένθερμα τις πηγές ενέργειας που βασίζονται στην αξιοποίηση των φυσικών ενεργειακών πόρων αλλά θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν τα κριτήρια της προστασίας του περιβάλλοντος και της οικονομικής ωφέλειας των κατοίκων της ενδιαφερόμενης περιοχής.
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ
Η υπέρ-παραγωγή στερεών αποβλήτων (απορριμμάτων) αποτελεί στις σύγχρονες κοινωνίες ένα – σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτο – επακόλουθο της παραγωγικής διαδικασίας και της κατανάλωσης.
Η μείωση της παραγόμενης ποσότητας απορριμμάτων αποτελεί, κατά συνέπεια, το σταθερό μακροπρόθεσμο στόχο προς τον οποίο θα πρέπει να κατατείνουν οι προσπάθειες της πολιτείας, μέσα από τη σταδιακή αναδιάρθρωση των πρακτικών και συμπεριφορών παραγωγών και καταναλωτών.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιππόκαμπου
Ιωάννα Μέμου
Πρόεδρος
Με 25ετή θητεία στην δημόσια εκπαίδευση ως φιλόλογος, 5ετή ενασχόληση με τις Σχολικές Βιβλιοθήκες, 2ετή ενεργό συμμετοχή στις ομάδες Προφορικής Ιστορίας της Τασούλας Βερβενιώτη, 3ετή δραστηριοποίηση στην Κίνηση Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών Πάτρας, ιδρυτικό μέλος του Ιππόκαμπου.
Εξ απαλών ονύχων βιβλιολάτρης, αενάως έκθαμβη με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, οπαδός των τεχνών -«υψηλών» και «ταπεινών», παιδί της φύσης και της μάννας γης.
Κυνηγός οραμάτων, Σύννεφο με παντελόνια, Επίμονος κηπουρός, Λάτρης του νησιού της Λητωίδας
Ποτέ δεν τα παράτησα – Φόρος τιμής στην Κούλα Ξηραδάκη
Γεώργιος Γαμπιεράκης
Αντιπρόεδρος
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάτμο, μετά το Λύκειο συνέχισα τις σπουδές μου σε ιδιωτικό ΙΕΚ στην Αθήνα, όπου και αποφοίτησα ως προγραμματιστής αναλυτής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Για μικρό χρονικό διάστημα εργάστηκα στο αντικείμενο που σπούδασα.
Η κεραμική-αγγειοπλαστική ήταν κάτι που από μικρό παιδί με ενθουσίαζε, για μια δεκαετία και πλέον ήμουν μαθητής του αείμνηστου καλλιτέχνη-κεραμίστα, Ζώρα Φετκό. Δίπλα του, «δεν» έμαθα πολλά πράγματα αλλά το σπουδαιότερο όλων, έμαθα να μαθαίνω.
Εδώ και αρκετά χρόνια, ως ελεύθερος επαγγελματίας, διατηρώ εργαστήριο ειδικών κατασκευών με μεγάλη ποικιλία υλικών, όπως πηλό, μέταλλα, φυσητό γυαλί, ξύλο, πέτρα, συνθετικά κλπ.
Από τα σχολικά μου χρόνια ήμουν «χωμένος» στα κοινά χωρίς «τίτλους». Κάποιες φορές είτε μόνος είτε με φίλους καταφέραμε να παράξουμε σημαντικό έργο για το νησί μας ή να σταματήσουμε ασχήμιες που γινόταν σε αυτό· ποτέ δεν γύρισα το κεφάλι για να μην τις δω και να μην πάρω θέση γι’ αυτές.
Όντας πρόβατο σε μια κοινωνία που επιλέγει την ευκολία της, επιλέγω να είμαι το μαύρο (έτσι άλλωστε με χαρακτηρίζει και η κοινωνία της Πάτμου) και τον δύσκολο δρόμο.
Θεωρώ πως, ο μεγαλύτερος εχθρός του νησιού μας είναι το Real estate-τσιμέντο. Πρέπει πάραυτα να σταματήσει .
Πολλές φορές τα πράγματα είναι αλλά δεν φαίνονται και άλλες τόσες φαίνονται αλλά δεν είναι.
Ελένη Οικονομίδου
Γραμματέας
Γεννήθηκα μια έναστρη νύχτα του χειμώνα σε μια χώρα της Ανατολής, σε μια πόλη σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών, στην Πόλη. Τα άστρα μου φώτισαν ένα δρόμο γεμάτο περιπλανήσεις κι’ ανακαλύψεις. Έζησα και δούλεψα σε πολλές χώρες, γνώρισα πολλούς ανθρώπους, σπούδασα ξένες γλώσσες, λογοτεχνία και Καλές Τέχνες. Και τα τελευταία χρόνια βρέθηκα να ζω σε μια χώρα της Δύσης, σε μια πόλη που οι κάτοικοί της συνθέτουν ένα μωσαϊκό διαφορετικών εθνικοτήτων και που κανένας δεν αισθάνεται ξένος, στις Βρυξέλλες.
Στην Πάτμο έφτασα μια έναστρη νύχτα του καλοκαιριού πριν από αιώνες. Αυτή την αίσθηση ένοιωσα. Ότι ζουσα πάντα στο νησί. Με μάγεψε η απίστευτη ομορφιά της, η μεγάλη πολιτιστική της παράδοση και η ευγένεια των κατοίκων της.
Ο σύζυγός μου είναι Ολλανδός. Το πρώτο του ταξίδι του στην Ελλάδα ήταν στην Πάτμο. Πού αλλού; Το κριτήριό μου ήταν εάν θα αγαπούσε την Πάτμο. Τί άλλο; Και έκτοτε διαθέτει τις γνώσεις του για να βοηθήσει τους κατοίκους να αποκτήσουν μια υγιεινή διαχείριση του νερού, των λυμάτων και των αποβλήτων.
Μαζί με τα άλλα μέλη του Ιππόκαμπου προσπαθούμε να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον της Πάτμου που απειλείται από την κακώς εννοούμενη ανάπτυξη, την οργάνωση των παραλιών, την παράνομη δόμηση, τον μαζικό τουρισμό και την ανεπανόρθωτη αλλοίωση του φυσικού της τοπίου.
Η πατρίδα όλων μας είναι η Γη, η Φύση. Αυτό το συμπέρασμα ήταν το αποτέλεσμα μιας μελέτης μεταξύ της ανατομίας και της βοτανολογίας και αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης μιας σειράς έργων που είχαν σαν τίτλο «Δρόμοι Διαφυγής» και παρουσιάστηκαν στην γαλλική πόλη Τουλούζ στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Τριενάλε Σύγχρονης Χαρακτικής όπου και βραβεύτηκαν, στο μουσείο MUDEL στην βελγική πόλη Deinze στα πλαίσια διαγωνισμού χαρακτικής που οργανώθηκε από το ίδρυμα Roi Baudoin, καθώς επίσης και σε δυο ατομικές εκθέσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες, στην γκαλερί Théorème και στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο της Χώρας στην Πάτμο. Μέσα από τριάντα δυο έργα, λάδια σε καμβά, οξυγραφίες και μεταξοτυπίες σε χαρτί παρουσιάστηκε η ένωση του ανθρώπου με τις ρίζες του.
Τα ανθρώπινα όργανα έχουν εκπληκτικές ομοιότητες με τα φυτά και τα δέντρα. Η Φύση είναι η Αρχή και το Τέλος μας. Ξένος είναι όποιος κόβει τις ρίζες του με τη Γη.
Στόχος του Ιππόκαμπου είναι να ευαισθητοποιήσει όσους ζουν και αγαπούν την Πάτμο, να ενωθούν με τη γη τους και να την προστατεύσουν.
Βικτωρία Σιδηροπούλου
Ταμίας
Γεννήθηκα στην Τασκένδη, κόρη Πολιτικού Πρόσφυγα. Σπούδασα στη Μόσχα πιάνο και από το 1983 ήρθα στην Ελλάδα, τη δεύτερη πατρίδα μου. Δούλευα σε Δημόσιο Οργανισμό διδάσκοντας πιάνο και ασχολήθηκα με τα κοινά στον χώρο εργασίας μου. Μου αρέσει να ταξιδεύω, να κάνω πεζοπορίες, να παίζω τένις και να περιβάλλομαι από φίλους. Από το 1986 είμαι παντρεμένη με τον Δημήτρη Φωκιανό που κατάγεται από την Πάτμο και από τότε ερχόμαστε στο νησί ανελλιπώς. Εδώ περνούσαμε τα καλοκαίρια με τα παιδιά μας. Έχουμε σπίτι στο Γροίκο και είμαστε δημότες Πάτμου. Την λατρεύω την Πάτμο και το κάθε τι που συμβαίνει εδώ δεν με αφήνει αδιάφορη. Αυτός είναι και ο λόγος που με κάποιους ανθρώπους με τις ίδιες ανησυχίες ενωθήκαμε, γίναμε φίλοι και δημιουργήσαμε ένα περιβαλλοντικό σύλλογο, τον Ιππόκαμπο, με σκοπό να διατηρήσουμε όσο μπορούμε την ιδιαίτερη αύρα του νησιού μας, τις γραφικές και αγνές του παραλίες, τη λιτή ομορφιά των παραδοσιακών της οικισμών.
Δέσποινα Βακράτση
Μέλος Δ.Σ.
Γεννήθηκα στην Πάτμο την ηλιόφωτη του Αιγαίου, το μήνα τον πρώτο της Άνοιξης, μέρα Σαββάτου πρωινή, των Αγίων Θεοδώρων. Θεόδωρος κι ο άνδρας μου, που ήρθε στην Πάτμο ως αρχιτέκτονας, οι δρόμοι μας οι παράλληλοι συναντήθηκαν ένα καλοκαίρι και σήμερα ζούμε οικογενειακώς, εδώ και 37 χρόνια, στο νησί μας.
Εδώ μεγάλωσα ως την εφηβεία μου, προσθέτοντας και 3 Λυκειακά χρόνια στην αξέχαστη Κάλυμνο, γεμάτη φιλίες και αγάπη, γεμάτη ήλιο, θάλασσα, μύθους και παραδόσεις, γράφοντας ποιήματα και ονειρευόμενη ταξίδια μακρινά, που μεγαλώνοντας τα έκανα πραγματικότητα. Στην Αθήνα έζησα για 15 χρόνια, διδάχτηκα γράμματα και τέχνες, προπάντων το θέατρο, γέννησα τις δύο κόρες μου, διεκδίκησα την Ελευθερία μέσα από Αγώνες Συλλογικούς.
Στην Πάτμο, όλα τα χρόνια της πορείας μου, η λογοτεχνία και η ιστορία με τραβούσαν απ’ το μανίκι, το ίδιο και η λαογραφία, αλλά και το θέατρο, τριάντα χρόνια και βάλε ως ερασιτέχνης ηθοποιός. Η Πολιτική επίσης είχε το μερίδιό της στη ζωή μου, όπως και η δουλειά μέσα από Συλλόγους του νησιού. Υπήρξα ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πάτμου, και ιδρυτικό μέλος της Θεατρικής Ομάδας Πάτμου. Εργάστηκα επίσης ως επιχειρηματίας. Είμαι φιλόζωος και αγαπώ την ανθοκομία και την κηπουρική. Προ πάντων όμως το πάθος μου είναι τα βιβλία, στο σπίτι μου δε χωράω ούτε κι εγώ! Οι γάτες μου όμως, σίγουρα. Για χρόνια αρθρογραφούσα στην εφημερίδα του νησιού «Πατμιακά Χρονικά», με τις λαογραφικές, Ιστορίες του τόπου μου, και άλλα θέματα. Επίσης έχω γράψει 4 βιβλία και μια σειρά ανέκδοτων ποιημάτων. Τρία από τα βιβλία αυτά έχουν εκδοθεί: το λογοτεχνικό «Καθ’ οδόν συμβαίνει», το περιπατητικό «Τα μονοπάτια της Πάτμου» και το ιστορικό «Η Πάτμος χθες και σήμερα». Το τέταρτο είναι υπό έκδοση.
Με δεδομένη την αγάπη μου για τη Φύση, το Περιβάλλον και τη διατήρησή του, έγινα ιδρυτικό μέλος του Ιππόκαμπου και Μέλος του Δ.Σ
Νικόλας Νικολόπουλος
Μέλος Δ.Σ.
Ονομάζομαι Νικόλαος Νικολόπουλος και είμαι 31 ετών. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα όπου και σπούδασα στη σχολή Μηχανικών του Εμπορικού Ναυτικού. Αφού μπαρκάρησα ως μαθητευόμενος , για 14 μήνες σε φορτηγά καράβια 45.000 και 81.000 τόνων μετακόμισα τελικά στην Πάτμο όπου και ίδρυσα με τη σύντροφό μου βίγκαν-φυτοφαγικό-βιολογικό εστιατόριο και παντοπωλείο.
Ασχολούμαι με τη συλλογική ζωή από τα 19 μου ενεργά, ως δραστήριο μέλος, συνελεύσεων γειτονιάς και αυτό-διαχειριζόμενων κοινωνικών κέντρων στην Αθήνα. Το ενδιαφέρον για τη συλλογική ζωή με έχει ακολουθήσει και στην Πάτμο όπου ζω μόνιμα τα τελευταία 6 χρόνια εργαζόμενος στην επιχείρησή μας. Μαζί με αυτό με έχει ακολουθήσει και η ανάγκη μου για αυτό-βελτίωση προς το δρόμο της άσκησης της ελάχιστης δυνατής βίας προς το περιβάλλον μου και της μέγιστης δυνατής αποτελεσματικότητάς μου, προς τον ανώτερο ιδεατό στόχο που θέλω να πραγματώσω: την ολόψυχη υπηρεσία προς το συλλογικό Είναι.
Στην Πάτμο, τα τελευταία τρία χρόνια έχω συνδιοργανώσει καλέσματα για την τόνωση της τοπικής αλληλεγγύης και της αλληλο-συνεργασίας, έχω επιχειρήσει τη δημιουργία κοινοτικού λαχανόκηπου, ένα εγχείρημα που είναι ακόμη σε διαδικασία υλοποίησης. Έχω συνδιοργανώσει συλλογικό μαγείρεμα στην κεντρική πλατεία της Σκάλας με την Κοινωνική Κουζίνα του Άλλου ανθρώπου με ταυτόχρονο μοίρασμα δωρεάν φαγητού και διαφόρων βασικών ειδών σε συνανθρώπους μας στο νησί, έχω ασχοληθεί και ασχολούμαι ενεργά με το ζήτημα της κακομεταχείρησης των μη ανθρωπίνων ζώων στο νησί και της αφύπνισης της αληθινής και πανπεριεκτικής φιλοζωικής συνείδησης στους συντοπίτες μου αλλά και τους επισκέπτες του νησιού. Ταυτόχρονα μέλημά μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους του τόπου μου αλλά και τους επισκέπτες να συνειδητοποιήσουν πως με το να καταναλώνουν ζωικά προϊόντα οποιουδήποτε είδους, στην πραγματικότητα συμβάλλουν στην υπέρμετρη κακοποίηση που ασκεί στο περιβάλλον η κτηνοτροφία, ακόμη και του ‘’ρομαντικού’’ παλιού καιρού, όπως αυτή που έχουμε στο νησί μας, με προβλήματα όπως η ερημοποίηση της γης, η δυσανάλογη κατανάλωση διατροφικών φυτικών πόρων και φρέσκου νερού, σε σχέση με το τελικό αποδιδόμενο θερμιδικό αποτέλεσμα, η αποψίλωση των τελευταίων δασών του πλανήτη, η παγκόσμια πείνα, η παγκόσμια υγειονομική κρίση, η κατασπατάληση των χρημάτων των δημοσίων ταμείων και πολλά άλλα. Επίσης, είμαι συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ Οικολογίας Πάτμου, που έχει ως σκοπό του την αφύπνιση ή τόνωση της περιβαλλοντικής συνείδησης σε ανθρώπους όλων των ηλικιών του νησιού μας, με μία εβδομάδα καθημερινών δράσεων για το τοπικό περιβάλλον, με επίκεντρο το εγχείρημα της αναδάσωσης του λόφου 300 στρεμμάτων του Κουμά, που έχει εκκινήσει η ΑΜΚΕ Κοινωνία των Δέντρων.
Είμαι μέλος της Κοινωνίας των Δέντρων και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου Ιππόκαμπος. Είμαι βίγκαν- αυστηρός φυτοφάγος τα τελευταία 13 χρόνια και στον ελεύθερό μου χρόνο ασχολούμαι με την άθληση γενικώς αλλά και ως δρομέας μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, με τη μουσική, παίζοντας κιθάρα και συνθέτοντας τραγούδια και με τις κατασκευές diy κάθε είδους, επαναχρησιμοποιώντας υλικά από τα απορρίματα των κατοίκων του νησιού.
Μια επιστολή από το διοικητικό συμβούλιο
Αγαπητέ κάτοικε, επισκέπτη και εραστή της Πάτμου,
Η Πάτμος είναι ένα υπέροχο και μοναδικό νησί που επιθυμούμε και έχουμε χρέος να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές αλώβητη αλλά και σε θέση να καλύπτει ικανοποιητικά τις ανάγκες της και να βελτιώνει διαρκώς την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της.
Οραματιζόμαστε έναν τόπο που θα επιδιώκει την αυτάρκεια, θα καλλιεργεί και θα προαγάγει όλους τους τομείς πλούτου που διαθέτει η γη του, θα υπηρετεί τις αρχές της Αειφορίας και της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με τον πρέποντα σεβασμό στην κληρονομιά του.
Εσύ που αγαπάς αυτόν τον τόπο και διαμένεις, είτε μόνιμα είτε όχι, κι αν είσαι «μέτοικος» όσο περισσότερο μπορείς, θα έχεις διαπιστώσει σίγουρα, με ανησυχία και περίσκεψη, αλλαγές και καταστροφικές επεμβάσεις στο φυσικό τοπίο, όπως και στον τρόπο ζωής που σηματοδοτούν ένα μέλλον που προβληματίζει.
Θα έχεις αισθανθεί στην καθημερινότητά σου την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, λόγω της κακώς νοούμενης ανάπτυξης, με τα επακόλουθά της: την μόλυνση της ατμόσφαιρας, την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την ηχορρύπανση, την υπερ-παραγωγή σκουπιδιών…
Αν πιστεύεις, όπως εμείς, ότι η τουριστική ανάπτυξη πρέπει να παίρνει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν της το μέγεθος του τόπου και τις αντοχές των υποδομών του, τότε η φέρουσα ικανότητα του νησιού θα αποτελέσει την πυξίδα για τη χάραξη της μελλοντικής πορείας της Πάτμου, με την ιδέα και την αξία του μέτρου να επαναπροσδιορίζει τους στόχους της ανάπτυξής της.
Ονειρευόμαστε και επιθυμούμε να συμβάλλουμε σε μια νέα γενιά που θα αγαπάει πιότερο την Πάτμο, που θα εκτιμά και θα προστατεύει το μοναδικό της περιβάλλον, που θα γνωρίζει την ιδιαίτερη ιστορία του νησιού και θα σέβεται τον μεγάλο πλούτο της παράδοσης που φέρει.
Οι νέοι είστε το μέλλον και σε εσάς πρωτίστως απευθυνόμαστε και καλούμε να πρωταγωνιστήσετε στη διάσωση του περιβάλλοντος και της ταυτότητας του τόπου που αγαπάμε, της Πάτμου.
Η Πρόεδρος
Ιωάννα Μέμου
Η Γραμματέας
Ελένη Οικονομίδου