Μονοπάτια της Πάτμου

20/04/2023

Μας ενδιαφέρει το διαχρονικό πολιτιστικό τοπίο, από αλώνια και πηγάδια ως μονοπάτια, ανεμόμυλοι, βρύσες, ξερολιθιές….

Τα μονοπάτια μας ενδιαφέρουν γιατί:
• Συμβάλλουν στη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της υπαίθρου, της πολιτισμικής κληρονομιάς και της παράδοσης.
• Αποτελούν μέσο ανάπτυξης περιβαλλοντικής και πολιτιστικής ευαισθησίας, οικολογικής συνείδησης και επαφής /συμφιλίωσης με τη φύση.
• Ενισχύουν την δημιουργία εναλλακτικων μορφών τουρισμού και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, με την ανάδειξη του φυσικού πλούτου και την προβολή της παραγωγής τοπικών προΐόντων.
• Προβάλλουν φυσικά, ιστορικά, πολιτιστικά και άλλα μνημεία και αξιοθέατα.

Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), φορέας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δημοσίευσε πρόσκληση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 30 εκατομυρίων ευρώ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς τους Δήμους, τις Περιφέρειες, το Άγιον Όρος και εκκλησιαστικούς φορείς, για την δημιουργία ”Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών και Διαδρομών Πεζοπορίας”. Το έργο είναι 100% χρηματοδοτούμενο.
Το 20% του προϋπολογισμού θα δοθεί σε μικρούς νησιωτικούς και ακριτικούς δήμους.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου “Ιππόκαμπος”, ευθύς ως πληροφορήθηκε σχετικά, απηύθυνε αίτηση προς τον Δήμο Πάτμου και προς την Πατριαρχική Εξαρχία Πάτμου (δικαιούχος ως ΝΠΔΔ) για συμμετοχή στο έργο.
Σύμφωνα με την προκήρυξη, ο Σύλλογος μας ως περιβαλλοντική οργάνωση μπορεί να πάρει μέρος ως αρωγός του φορέα που θα υλοποιήσει το έργο και είναι ένθερμος υποστηρικτής του θεωρώντας το μοναδική ευκαιρία ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της Πάτμου.

Δείτε εδώ την προκήρυξη του έργου

Τα μονοπάτια της Πάτμου

Από την ιστοσελίδα του προγράμματος της ΕΛΛΕΤ «Μονοπάτια Πολιτισμού»

Η Πάτμος διαθέτει ένα πλούσιο πλέγμα παλαιών μονοπατιών που συνδέουν τους οικισμούς μεταξύ τους και με την Μονή, αλλά και τα πολλά καθίσματα και ερημητήρια.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, σε συνεργασία με τον Δήμο Πάτμου και τη συμμετοχή των σχολείων του νησιού, υλοποιεί το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού», με την επιλογή και σηματοδότηση μιας σειράς διαδρομών, προσφέροντας στον επισκέπτη την ευκαιρία να ανακαλύψει τις ομορφιές του νησιού.

Σημαντική έρευνα, και επαφές με ιστορικούς και λαογράφους, ξένους και ντόπιους, μας οδήγησαν στις πρώτες 7 διαδρομές. Τις σηματοδοτήσαμε – με άξονα το σεβασμό στο χώρο και επιλέγοντας φυσικά και ανθεκτικά υλικά – και σας προσκαλούμε να τις περπατήσετε.

Επισκεφθείτε την Πάτμο και περπατήστε στα Μονοπάτια Πολιτισμού.

Ανακαλύψτε μ’ έναν τρόπο ξεχωριστό τη φύση και την ιστορία της.

1. Σκάλα – Χώρα – Σκάλα

2. Απορθιανός

3. Αρχαιολογικός Χώρος Καστελλίου

4. Χώρα – Γροίκος – Διακόφτι

5. Χώρα – Κήποι – Ι.Μ. Ευαγγελισμού

6. Σταυρός – Πρασόβουνο – Ψιλή Άμμος

7. Βαγιά

8. Χώρα – Προφήτης Ηλίας

 

Δείτε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα των Μονοπατιών Πολιτισμού.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *