ΧΥΤΑ – ΧΑΔΑ . Τι είχες Γιάννη; Τι είχα πάντα! Και στη μέση ο ΦΟΣΔΑ

11/05/2023

του Νίκου Μελιανού, από τα Πατμιακά Χρονικά

Βίντεο ρεπορτάζ του Νίκου Μελιανού

Σα να μην πέρασε μια μέρα από τη χρονολογούμενη προ έτους τελευταία επίσκεψη μας στο χώρο ρίψης των σκουπιδιών, ανεξέλεγκτα ή όχι, και πηγαίνοντας πρόσφατα, αντικρίσαμε ένα αποκρουστικό θέαμα : την πόρτα του ΧΑΔΑ κλειστή, αλλά η διαδρομή από αυτόν προς το ΧΥΤΑ, δρόμου ενός και πλέον χιλιομέτρου, να φιλοξενεί αρκετούς μικρούς ΧΑΔΑ , από την ανεξέλεγκτη ρίψη πάσης φύσεως απορριμμάτων, ενώ φτάνοντας στην είσοδο του ΧΥΤΑ , διαπιστώνει κάποιος ότι τόσο μέσα σε αυτόν υπάρχουν 2 μικρότερες χωματερές, και απ’ ότι διαπιστώσαμε γίνεται προσπάθεια καθαρισμού ή μάλλον προετοιμασία για τη δημιουργία ακόμη μιας ανεξέλεγκτης χωματερής.
Και τι δεν είδαμε στη διαδρομή : Κάθε λογής αντικείμενα και σκουπίδια που μπορεί να φανταστεί κάποιος. Έξω από την κλειστή πόρτα του ΧΑΔΑ υπήρχαν λόφοι από άχρηστα ελαστικά, και στο δρόμο προς το ΧΥΤΑ, πορτοπαράθυρα, ψυγεία, κουφώματα, στρώματα, σίδερα, κρεβάτια, καναπέδες, σακούλες με σκουπίδια, σπασμένες λεκάνες τουαλετών, νιπτήρες, ψευδοροφές, κλαδιά, γλάστρες, ξύλινα παγκάκια κατεστραμμένα, κούτες πάσης χωρητικότητας, καφάσια, καρέκλες, άχρηστες βιβλιοθήκες, ψυγεία, ξύλινα κάγκελα, βαρέλια με ή χωρίς πάτο, καταψύκτες, αφρολέξ, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αυτοκίνητα, μπάζα από οικοδομές μαζί με τις σιδερωσιές τους, ακόμη και σχοινιά διάφορου πάχους, λες και υπάρχει θαλασσοταραχή στο σκάφος του ΧΥΤΑ πάνω στο βουνό και έπρεπε να υπάρχουν δεμένοι οι κάβοι. Φυσικά για όλη αυτήν την κατάσταση δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, αφού σε αντίθετη περίπτωση κάτι θα γινόταν. Ίσως να δούμε και κάποια φωτιά τώρα που έρχεται καλοκαίρι που θα τακτοποιούσε τα κακώς κείμενα, από άτομα τα οποία δεν αποκαλύπτεται η ταυτότητα τους, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές μέχρι σήμερα.
Είναι δε κρίμα, που ο περίφημος ΦΟΔΣΑ ( Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ) , ο οποίος προκρίθηκε να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, αδυνατεί προς το παρόν να τα καταφέρει και παρά το γεγονός ότι η αμοιβή του είναι 700.000 Ευρώ περίπου ετησίως, το αποτέλεσμα είναι αντιστρόφως ανάλογο του ποσού που δαπανάται.
Φυσικά δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός, ότι το ελληνικό κράτος έχει πληρώσει για το δήμο, εξαιτίας της λάθους πολιτικής στον τομέα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων διαχρονικά, περίπου 250.000 Ευρώ ως πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φυσικά το ευτύχημα είναι ότι πληρώθηκαν από το Ελληνικό κράτος προς το παρόν. Τι θα γίνει αν αύριο , και λόγω της κατ’ εξακολούθηση παραβατικής συμπεριφοράς στο συγκεκριμένο τομέα του Δήμου, είναι απαιτητό το παραπάνω ποσό το οποίο θα πρέπει να επιστραφεί ;;;
Δυστυχώς το μέγα θέμα ΧΑΔΑ – ΧΥΤΑ, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί ως μία από τις 10 πληγές του Φαραώ, συγγνώμη του Δήμου , που πρέπει να επιλυθεί μαζί με τις άλλες 9 ( βιολογικός, δίκτυο νερού, ποιότητα νερού, αποχετευτικό δίκτυο, αφαλατώσεις, όμβρια ύδατα, γεωτρήσεις – φράγμα Γερανού, χώροι PARKING, κτίριο επιβατών, τουριστικό γραφείο πληροφοριών, κ.α. ).
Απ’ ότι δε διαφαίνεται, η νέα Δημοτική Αρχή, όποια και αν είναι αυτή, ίδια ή νέα, θα έχει να επιτελέσει σημαντικό έργο προς όφελος του νησιού, των κατοίκων, αλλά και των πολυπληθών θαυμαστών του. Ιδού πεδίον δόξης λαμπρό λοιπόν. Είμαστε έτοιμοι να επιβραβεύσουμε ότι καλό γίνεται στο νησί μας, που θα αφορά κυρίως την επούλωση των παραπάνω ………ανήκεστων πληγών.
Όμως αναρωτιέται κάποιος : που είναι η αρμόδια περιβαλλοντική Επιτροπή του Δήμου, η οποία συνεστήθη σύμφωνα με το άρθρο 70 παρ. 1 του Ν. 3852/2010, και σύμφωνα πάντα με το άρθρο 11 παρ. 1 β του Κανονισμού Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου , το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι ‘’ συγκροτείται επιτροπή περιβάλλοντος και αισθητικής αναβάθμισης με αρμοδιότητα, τη μέριμνα, την προστασία και τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς επίσης και για την αισθητική αναβάθμιση της Πάτμου. Επίσης θα έχει και τη φροντίδα για την πλήρη αρμονία ανάμεσα στο οικιστικό περιβάλλον, και το φυσικό περιβάλλον.’’ ;;;;
Το μόνο παρήγορο σε αυτή τη θλιβερή και εγκληματική αμέλεια, είναι η καταπληκτική εικόνα – φωτογραφία από το συγκεκριμένο χώρο, που τη διαφοροποιεί από το αποκρουστικό περιβάλλον. Απλά η φωτογραφία και η εικόνα από μόνη της δε φτάνει. !!!!!
ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ;;;;

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Μια πινελιά χαράς στην ατμοσφαιρική εσωτερική πλατεία της Σκάλας! Ένα περίπτερο, συνδεδεμένο με τις μνήμες ντόπιων και επισκεπτών, αντί να καταστραφεί μια και...

Αρχοντικό Νικολαΐδη

Αρχοντικό Νικολαΐδη

Δημοσιεύουμε την ομιλία της Κατερίνας  Βάλβη, κόρης του Π. Βάλβη που εμπλουτίζει με ιστορικά στοιχεία την τοπική ιστορία και συμβάλλει στη διατήρηση της...