Το υπόμνημα που κατέθεσε ο Σύλλογος μας στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάτμου της 07/07/2023

09/07/2023

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο  του Δήμου Πάτμου

Πάτμος, 07/07/2023

Αρ. πρωτ. 25

ΕΓΓΡΑΦΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΤΜΟΥ «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ»

Υποστηρίζουμε ένθερμα τις πηγές ενέργειας που βασίζονται στην αξιοποίηση των φυσικών ενεργειακών πόρων αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ’ όψιν τα κριτήρια της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της  ωφέλειας των κατοίκων από άποψη συνθηκών υγείας.

Ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν το θέμα της εγκατάστασης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πάτμο οι διαδοχικές δημοτικές αρχές από το 2003 ως σήμερα, δεν βρίσκουν τον Σύλλογό μας σύμφωνο.

Η οποιαδήποτε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρέπει να γίνει βάσει μιας πρότασης οιασδήποτε εταιρείας αλλά βάσει ενός συνολικού σχεδιασμού του πλαισίου για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ένα μη συνδεδεμένο νησί. Αυτό σημαίνει ανάλυση των συνθηκών παραγωγής, του συνδυασμού των διαφόρων πηγών (κυρίως αιολικά και φωτοβολταϊκά), της κατανάλωσης, του δικτύου, των δυνατοτήτων αποθήκευσης, κλπ. Τέτοιου είδους μελέτες έχουν εκπονηθεί από ενδιαφερόμενους δήμους ή άλλους φορείς ανά την Ελλάδα.

Επισυνάπτουμε ενδεικτικά 1. Το «σχέδιο μετάβασης» για τα νησιά Σύμη και Κάσο και  2. Την μελέτη του καθηγητή Καλδέλλη που αφορά την ενεργειακή μετάβαση της Πάτμου και της Νισύρου και το οποίο θεωρούμε ως το κατ’ εξοχήν κείμενο βάσης. 

Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ένα πλαίσιο συζήτησης για ένα τόσο σοβαρό θέμα πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση που θα δεσμεύσει τον Δήμο στη μια ή στην άλλη προσέγγιση.

Τα κριτήρια αυτά δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν στη συμφωνία των δημοτικών αρχών με την εταιρεία ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ Α.Ε. που εγκατέστησε τις 2 ανεμογεννήτριες στον Κόκκινο Κάβο, με αποτέλεσμα να μην έχει υπάρξει κανένα όφελος για τον Δήμο.  Αντ’ αυτού  χρειάστηκε, μετά από καταγγελία του δημοτικού συμβούλου κ. Μαυρωνά, το 2012, η επέμβαση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το 2015,  που οδήγησε την τότε  δημοτική αρχή  σε αγωγή κατά της ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ χαρακτηρίζοντας άκυρη και παράνομη την συμφωνία και απαιτώντας αναδρομικά τα οφειλόμενα της χρήσης του δημοτικού χώρου. Δεν δικαιώθηκε βεβαίως η δικαστική προσφυγή γιατί η αρχικώς  συμβαλλόμενη δημοτική αρχή του 2003 δεν είχε φροντίσει να διασφαλίσει τα συμφέροντα του Δήμου και είχε παραχωρήσει δημοτική έκταση 40 στρεμμάτων δωρεάν και παρανόμως χωρίς ρήτρες ασφαλείας. 

Όσον αφορά το αίτημα της ΑΕΙΦΟΡΙΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ για νέα σύμβαση με τον Δήμο, θα επισημάνουμε ότι ο Δήμος έχει ανοιχτούς λογαριασμούς και μάλιστα δικαστικούς με την εν λόγω εταιρεία και δεν πρέπει να προχωρήσει σε κανενός είδους διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά το αίτημα της εταιρείας ELPEDISON , σημειώνουμε ότι δεν θεωρεί απαραίτητο να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία για να καταστήσει διαφανή την πρότασή της και αναφέρει αορίστως ότι το έργο «..θα συμβάλλει στην μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Πάτμου και ότι η ΔΕΔΗΕ θα μπορεί να δίνει την παραγόμενη ενέργεια  στο τοπικό δίκτυο τις ώρες που κρίνεται απαραίτητο».

 Το γεγονός ότι και οι δυο εταιρείες έρχονται με εγκρίσεις άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την ΡΑΕ και περιβαλλοντικής αδειοδότησης από την Περιφέρεια δεν  δεσμεύει τον Δήμο που πρέπει να αποφασίσει  διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της Πάτμου και μόνον.

Γενικά θεωρούμε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Πάτμο είναι η εκπόνηση συνολικής  χωροταξικής και ενεργειακής μελέτης των συνθηκών και αναγκών του τόπου, στην οποία ο Δήμος  πρέπει να έχει λόγο. Δεν πρέπει να είναι αποδεκτό να αντιμετωπίζεται ο Δήμος ως ο τελευταίος τροχός της αμάξης που απλώς νοικιάζει φτηνά ή και δωρεάν την δημοτική περιουσία χωρίς να έχει άποψη  στον σχεδιασμό και την υλοποίηση τόσο σοβαρών έργων.

Προτείνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο 

να απορρίψει τις δύο αιτήσεις

 να προχωρήσει σε επιστημονική  μελέτη για εγκατάσταση στο νησί ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με δική του εποπτεία και προς όφελος των κατοίκων.

H υλοποίηση των έργων θα πρέπει να γίνει βεβαίως με ανάθεση, κατόπιν ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού.

Κύριο μέλημα  παραμένει η προστασία του ιδιαίτερου και αυστηρώς προστατευόμενου περιβάλλοντος του νησιού.

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΝΤΑΙ

  1. Σχέδιο μετάβασης Σύμης και Κάσου
  2. Μελέτη καθηγητή Καλδέλη
  3. Οδηγίες ΡΑΕ για αδειοδοτήσεις
  4. Γενική μελέτη «Greco islands”Για το Δ.Σ του Σ.Π.Π.Π. «Ιππόκαμπος»

Η Πρόεδρος                                                   Η Γραμματέας

Ιωάννα Μέμου                                Αλεξάνδρα Κατσιβελάκη                                                                           

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …