
Στον τοπικό τύπο, δημοσιεύτηκαν απόψεις (του πρώην Δημάρχου, κ. Πέντε και της παράταξης «Όλοι μαζί για την Πάτμο») που δεν ανταποκρίνονται – κατά τη γνώμη μας – στην πραγματικότητα.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας των γεγονότων και επειδή ο σύλλογός μας ενδιαφέρεται και παρακολουθεί τα θιγόμενα ζητήματα, έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:
- Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας 1957/2024 που αφορούσε προσφυγή κατά της σχεδιαζόμενης προβλήτας για κρουαζιερόπλοια 220 μ. δεν συζητήθηκε επί της ουσίας που αναφερόταν σε κινδύνους για το περιβάλλον, φυσικό και ανθρώπινο, αλλά απορρίφθηκε ως εκπροθέσμως κατατεθείσα.
- Η τροποποίηση του άρθρου 19 του ν. 2932/2001, προκειμένου να εναρμονιστεί η νομοθεσία με τις αποφάσεις του ΣτΕ (547,548,549/11,03,2022), ισχύει και θέτει τις εξής προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη υλοποίηση των master plan στο εξής: α) υποχρεωτική εκπόνηση Σ.Μ.Π.Ε. (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και β) προεδρικό διάταγμα έγκρισης του έργου, μετά από πρόταση δύο υπουργών (Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας).
- Στην παράγραφο 46 της τροποποίησης που επέφερε το Υπουργείο που αφορά το τι μέλει γενέσθαι με τα ήδη εγκεκριμένα master plan, αναφέρεται σαφέστατα: « Η διαδικασία της παρ. α’ (δηλαδή η υποχρεωτική εκπόνηση ΣΜΠΕ και η έγκριση του έργου με προεδρικό διάταγμα) εφαρμόζεται και για κάθε αναθεώρηση ή ουσιώδη τροποποίηση των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και των Μελετών Διαχείρισης λιμένα (master plan).
- Και προσθέτει (ζ2): Αποφάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), με τις οποίες έχουν εγκριθεί προγράμματα έργων ανάπτυξης λιμένα, για λιμένες μείζονος ενδιαφέροντος (όπως της Πάτμου) μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4081/2012 (Α’ 184) επέχουν θέση γνώμης για τη μετέπειτα έγκριση αυτών. Δηλαδή με την απόφαση αυτή η ισχύς της απόφασης της ΕΣΑΛ υποβαθμίζεται σε απλή γνωμοδότηση.
Τα έργα στο λιμάνι παγώνουν, λοιπόν, όχι λόγω της απόφασης του ΔΗΛΙΤΑΠ αλλά λόγω των προβλέψεων που εμπεριέχονται στην τροποποίηση που έκανε το Υπουργείο.
Η διαμάχη επομένως περί του αν η απόφαση του ΔΗΛΙΤΑΠ αποτελεί ακύρωση του προηγούμενου master plan ή τροποποίησή του είναι άνευ ουσίας.
Η περιβαλλοντική μελέτη πρέπει να επανεξεταστεί.
Κατά την άποψή μας, ευτυχώς που αναβαθμίζεται η πρόνοια περιβαλλοντικής προστασίας με την υψηλού επιπέδου προστασία της ΣΜΠΕ.
Οι ενστάσεις που πρόβαλλε ο σύλλογός μας για το έργο της προβλήτας αφορούσαν, εξαρχής, θέματα που θα εξεταστούν διεξοδικά στα πλαίσια της ΣΜΠΕ και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, κατά τη γνώμη μας.
Θεωρούμε ότι η εκπόνηση ΣΜΠΕ για το λιμάνι της Πάτμου θα αναδείξει τις επιβαρύνσεις στο ανθρωπογενές περιβάλλον (κυκλοφοριακή συμφόρηση, ποιότητα αέρα) και στην υγεία των πολιτών, που έχουν υπερέχουσα αξία, συνταγματικά κατοχυρωμένη. Θα μελετήσει επίσης το σοβαρό ζήτημα της φέρουσας ικανότητας ως προς το έργο, όπως και τις επιπτώσεις σε έναν τόπο, χαρακτηρισμένο ως ιστορικό, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μνημείου της UNESCO.
Δεδομένου ότι της όποιας απόφασης έγκρισης του έργου θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση, εκφράζουμε δημόσια την βούλησή μας να συνεισφέρουμε με τις απόψεις μας στην εύρεση της καλύτερης λύσης.
Θα θέλαμε να επαναλάβουμε τη θέση μας την οποία έχουμε εκφράσει κατ’ επανάληψη στα κείμενά μας: Δεν είμαστε κατά της κρουαζιέρας και πιστεύουμε ότι ο τρόπος με τον οποίο εξυπηρετείται σήμερα είναι ο πλέον ήπιος και λιγότερο επιβαρυντικός για το περιβάλλον.
Η τροποποίηση του άρθρου 19 (Ανάπτυξη ζώνης λιμένα) δημοσιεύεται στη διεύθυνση:
https://www.e-nomothesia.gr/sygkoinonies-metafores/n-5167-2024.html
Το Δ.Σ. του Σ.Π.Π.Π. Ιππόκαμπος
0 Σχόλια