Το μέλλον του master plan για το λιμάνι της Πάτμου

Ποιός θέλει τα κρουαζιερόπλοια - μαμούθ στην αυλή του;
02/06/2025
  1. Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας 1957/2024 που αφορούσε προσφυγή κατά της σχεδιαζόμενης προβλήτας για κρουαζιερόπλοια 220 μ. δεν συζητήθηκε επί της ουσίας που αναφερόταν σε  κινδύνους για το περιβάλλον, φυσικό και ανθρώπινο, αλλά απορρίφθηκε ως εκπροθέσμως κατατεθείσα.

  2. Η τροποποίηση του άρθρου 19 του ν. 2932/2001, προκειμένου να εναρμονιστεί η νομοθεσία με τις  αποφάσεις του ΣτΕ (547,548,549/11,03,2022), ισχύει και θέτει τις εξής προϋποθέσεις για την απρόσκοπτη υλοποίηση των master plan στο εξής: α) υποχρεωτική εκπόνηση Σ.Μ.Π.Ε. (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) και β) προεδρικό διάταγμα  έγκρισης του έργου,  μετά από πρόταση δύο υπουργών (Περιβάλλοντος και Ναυτιλίας).

  3. Στην παράγραφο 46 της τροποποίησης που επέφερε το Υπουργείο που αφορά το τι μέλει γενέσθαι με τα ήδη εγκεκριμένα master plan, αναφέρεται σαφέστατα: « Η διαδικασία της παρ. α’ (δηλαδή η υποχρεωτική εκπόνηση ΣΜΠΕ και η έγκριση του έργου με προεδρικό διάταγμα) εφαρμόζεται και για κάθε αναθεώρηση ή ουσιώδη τροποποίηση των Αναπτυξιακών Προγραμμάτων και των Μελετών Διαχείρισης λιμένα (master plan).

  4. Και προσθέτει (ζ2): Αποφάσεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), με τις οποίες έχουν εγκριθεί προγράμματα έργων ανάπτυξης λιμένα, για λιμένες μείζονος ενδιαφέροντος (όπως της Πάτμου) μετά την έναρξη ισχύος του ν. 4081/2012 (Α’ 184) επέχουν θέση γνώμης για τη μετέπειτα έγκριση αυτών. Δηλαδή με την απόφαση αυτή η ισχύς της απόφασης της ΕΣΑΛ υποβαθμίζεται σε απλή γνωμοδότηση.

https://www.e-nomothesia.gr/sygkoinonies-metafores/n-5167-2024.html  

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …