Συντάκτης του κειμένου: Willebrord Sluijters
Το Ταμείο Ανάκαμψης (στα αγγλικά “Recovery and Resilience Facility”) ιδρύθηκε το 2021 για να βοηθήσει τις χώρες της ΕΕ να ξεπεράσουν τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης COVID. Το Ταμείο χρηματοδοτεί μεταρρυθμίσεις και έργα. Για το κάθε κράτος μέλος έχει εγκριθεί ένα προγραμματικό κείμενο που καθορίζει μεταξύ άλλων τα έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Το Ταμείο έχει διάρκεια ζωής μέχρι το τέλος του 2026, οπότε κλείνει οριστικά.
Σχετικά με τον μώλο κρουαζιερόπλοιων της Πάτμου, το σημαντικό τμήμα του προγραμματικού κειμένου της Ελλάδας είναι το 4.6, κωδικός 16975, που αφορά την αναβάθμιση μικρομεσαίων λιμενικών υποδομών. Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός του τμήματος είναι 20 εκατ. ευρώ για συνολικά 13 ονοματισμένα έργα. Το τμήμα 4.6 αναφέρει και το έργο του μώλου της Πάτμου αλλά πάντα (όπως για όλα τα έργα) σε μη δεσμευτική βάση. Δηλαδή το γεγονός ότι ένα έργο αναφέρεται, δεν σημαίνει ότι έχει εγγυημένη την χρηματοδότησή του. Και επειδή το έργο του μώλου της Πάτμου έχει κοστολογηθεί σε τουλάχιστον 7-8 εκατ. ευρώ, ήταν από την αρχή πολύ αμφίβολο, εάν θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί.
Επίσης, το προγραμματικό κείμενο επιβάλλει μερικές πολύ σημαντικές προϋποθέσεις:
1) Για να χρηματοδοτηθεί ένα έργο πρέπει μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2024 να έχει συμβασιοποιηθεί τουλάχιστον το 40% του έργου.
2) Το έργο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2025.
Για το έργο του μώλου, αυτή τη στιγμή, δεν έχουν ολοκληρωθεί ούτε καν οι μελέτες, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι το ποσοστό συμβασιοποίησης στο τέλος του Ιουνίου 2024 θα είναι 0%. Λαμβάνοντας δε υπ’ όψιν πως η δημοπράτηση και η ανάθεση των συμβάσεων κατασκευής (εάν ποτέ θα προχωρούσε το έργο) θα απαιτούσαν άνετα έναν χρόνο, ούτε η δεύτερη προϋπόθεση της ολοκλήρωσης και λειτουργίας μέχρι το τέλος του 2025 δεν πρόκειται να τηρηθεί.
Συμπέρασμα:
η προηγουμένη δημαρχία της Πάτμου έκανε ένα μεγάλο λάθος προτείνοντας και επιμένοντας σε ένα φαραωνικό έργο που με τις προϋποθέσεις του Ταμείου Ανάκαμψης είχε ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης. Δυστυχώς, έτσι, χάθηκε, για άλλη μια φορά, η ευκαιρία να προταθεί ένα έργο πιο λογικό και περιορισμένο για την αναγκαία βελτίωση του λιμανιού που θα μπορούσε να είχε υλοποιηθεί.
Ο Σ.Π.Π.Π. Ιππόκαμπος έχει στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου τα σχετικά έγγραφα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τα οποία προκύπτουν οι αναφερόμενες πληροφορίες.
0 Σχόλια