Τοποθέτηση-απάντηση στον δήμαρχο Πάτμου για την διάκριση επισκέπτη-μόνιμου κατοίκου

10/11/2022

της Αλεξάνδρας Κατσιβελάκη, ιδρυτικού μέλους του Ιππόκαμπου

δημοσιεύτηκε στα Πατμιακά Χρονικά

Μας έχουν σταλεί προς δημοσίευση  επιστολές διαμαρτυρίας για την θέση του κ. Ελευθέριου Πέντε Δημάρχου Πάτμου στις παρεμβάσεις επισκεπτών και επενδυτών, όχι ντόπιων, απέναντι στα θέματα της Πάτμου. Δημοσιεύουμε κάποιες από αυτές, όπως την παρακάτω επιστολή της κ. Αλεξάνδρας Κατσιβελάκη:  

Διάβασα προ ημερών ένα κείμενο του Δημάρχου της Πάτμου στο facebook. Με όλο το σεβασμό προς τον αξιότιμο κ. Δήμαρχο, ξενίστηκα με την αναφορά του στις παρεμβάσεις «κάποιων επισκεπτών» στο νησί, οι οποίοι όμως έχουν και όνομα και επίθετο, και στην διάκριση που έκανε όσον αφορά τους ρόλους του «μόνιμου κατοίκου» και του «επισκέπτη» στα τεκταινόμενα της Πάτμου.

Σαφές είναι ότι ο μόνιμος κάτοικος είναι ο άνθρωπος που ζει στο νησί, έχοντας ή όχι τοπική καταγωγή.

Τι είναι όμως ο επισκέπτης; Είναι ο περιστασιακός τουρίστας, είναι ο επί δεκαετιών σταθερός επισκέπτης του νησιού, είναι ο Πάτμιος που ζει στην άλλη Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο περιστασιακά εργαζόμενος στην Πάτμο ή είναι ο άνθρωπος που έχει αγοράσει ένα ακίνητο ή αυτός που έχει κάνει ποικίλου είδους επενδύσεις στο νησί και που πληρώνουν μάλιστα και δημοτικά τέλη;

Να υποθέσω, σύμφωνα με τον ισχυρισμό ότι «οι κάποιοι επισκέπτες χώνουν τη μύτη τους» και επιθυμούν «να υποσκελίσουν τις Δημοτικές Αρχές και τους μόνιμους κατοίκους», ότι αναφέρεται σε αυτούς που έχουν μια σταθερή παρουσία και παραμένουν για κάποιο χρονικό διάστημα στο νησί, δηλαδή στις 3 τελευταίες κατηγορίες, τους περιστασιακά εργαζόμενους, αυτούς που έχουν αγοράσει ακίνητα και εκείνους που κάνουν επιχειρηματικές επενδύσεις στην Πάτμο.

Θα ήθελα, ως εκ τούτου, να μας εκθέσει ο κ. Δήμαρχος Πάτμου τις απόψεις του σχετικά με την υπόσταση και τα δικαιώματα του «επισκέπτη», επειδή ο διαχωρισμός, στο οποίο προέβη, αφήνει πολλά κενά και προσβάλλει πολλούς ανθρώπους που αγαπούν την Πάτμο, την νοιώθουν σαν δεύτερη τους πατρίδα, έχουν συμβάλλει τα μέγιστα και καθοριστικά στην ευημερία του νησιού τα τελευταία 50 χρόνια και φυσικά ενδιαφέρονται για τα όσα συμβαίνουν στο νησί, όπως θα ενδιαφερόταν και ο κάθε Πάτμιος για το σπίτι και τα συμφέροντά του που έχει σε ένα κάποιο άλλο μέρος.

Όσο με αφορά, δεν θα κατέτασσα ποτέ τον εαυτό μου ή θα δεχόμουν να θεωρηθώ σε καμία περίπτωση «επισκέπτης». Έχω ένα σπίτι εδώ και 37 χρόνια, ένα ερείπιο που αναστήλωσα με πολύ κόπο, έρχομαι ανελλιπώς κάθε χρόνο έκτοτε, για μεγάλα χρονικά διαστήματα και συνδέομαι τόσο συναισθηματικά όσο και ουσιαστικά με το νησί και τους κατοίκους του. Επέλεξα την Πάτμο γιατί την αγάπησα με την πρώτη ματιά και βρέθηκα μετά να έχω και «συγγενική» σχέση με κατοίκους της, που είναι απόγονοι των 2 μου πατρίδων, της Κρήτης και της Κωνσταντινούπολης.

Παρακολουθώ αδιάλειπτα όλα αυτά χρόνια την εξέλιξη της Πάτμου, νοιάζομαι ιδιαίτερα και προσδοκώ στη διατήρηση της μοναδικής ομορφιάς και της ποιότητας που διαθέτει. Οι αλλαγές που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν μεγάλες και ως επί το πλείστον θετικές. Οι ανάγκες ενός πληθυσμού διαμορφώνονται σταδιακά προβάλλοντας νέα αιτήματα φυσικά, που θα πρέπει να επεξεργάζονται και να διαχειρίζονται με σύνεση και πάντα με μακρόχρονη προοπτική. Θεμιτό είναι λοιπόν να συμβάλλουν όλοι, όσοι τον αποτελούν.

Αυτά που θέλω ή έχω ανάγκη εγώ «ο επισκέπτης», τα έχουν εξ ίσου ανάγκη όλοι οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτό το νησί:

Ιατρική κάλυψη και επάνδρωση των υπηρεσιών υγείας, επαρκή ποσότητα νερού, καθαρές θάλασσες & παραλίες, καθαρό αέρα, έλλειψη ρύπανσης, καλούς δρόμους, καλό και υγιεινό φαγητό, καλή συγκοινωνία, ασφάλεια, υγειονομική και μη ρυπογόνο διαχείριση των σκουπιδιών, λυμάτων και αποβλήτων και γενικότερα μια καλή και αξιοπρεπή ποιότητα ζωής.

Ως εκ τούτου εγώ ο «επισκέπτης» πιστεύω ότι έχω ευθύνη, υποχρέωση και καθήκον να διαθέσω τις δυνάμεις μου στην επίτευξη και στην κάλυψη αυτών των αναγκών, όπως και ο κάθε κάτοικος της Πάτμου. Ζούμε όλοι μαζί σε ένα ευλογημένο μέρος, το οποίο πρέπει να προστατεύουμε και όχι να υποβιβάσουμε. Ας λάβουμε υπόψη μας την κατάληξη άλλων νησιών που, παρακάμπτοντας την ποιότητα έναντι της άμεσης κερδοσκοπίας, κατέστρεψαν το περιβάλλον τους και τώρα υφίστανται τις ολέθριες συνέπειες των πράξεων τους:

Άθλια και μη κερδοφόρα ποιότητα τουρισμού, κάθετη πτώση της αξίας της γης και ακινήτων, θλιβερές συνέπειες της καταστροφής του περιβάλλοντος (πλημμύρες, φωτιές, θανάτους, όπως πρόσφατα στην Αγία Πελαγία και στη Σητεία της Κρήτης) αλλά και τις επιπτώσεις στην τοπική παραγωγή, το παραγωγικό δυναμικό και τη νεολαία.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Η (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον...

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Μια πινελιά χαράς στην ατμοσφαιρική εσωτερική πλατεία της Σκάλας! Ένα περίπτερο, συνδεδεμένο με τις μνήμες ντόπιων και επισκεπτών, αντί να καταστραφεί μια και...

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ

Πάτμος 10/06/2024 7 Ιουνίου 2024 8 Ιουνίου 2024 Στο μικρό νησί της Πάτμου που ζει υπό την σκέπη της ιεράς Μονής Ιωάννου Θεολόγου, γινόμαστε διαρκώς μάρτυρες...