Σχετικά με τον βιολογικό καθαρισμό της Πάτμου

08/05/2023

Ο πρώτος βιολογικός καθαρισμός της Πάτμου κατασκευάστηκε πριν από 30 χρόνια. Λόγω αδυναμίας ή ανικανότητας του Δήμου να τον διαχειριστεί σωστά, η λειτουργία του διακόπηκε οριστικά το 2022. Έκτοτε τα λύματα χύνονταν πάλι ανεπεξέργαστα στη θάλασσα, στην περιοχή του Χοχλακά. Παραθέτουμε μια σημερινή φωτογραφία του βιολογικού καθαρισμού, που τραβήχτηκε από το μέλος μας κ.Willibrord Sluijters που έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με το θέμα, όπου διακρίνεται εμφανώς το πράσινο νερό στις δεξαμενές του βιολογικού, γεγονός που σημαίνει ότι το νερό είναι στάσιμο, δηλαδή ο βιολογικός όντως δεν είναι ενεργός.

Μετά από το 2007 και με πολύ έντονη και προσωπική δουλειά του τότε Δημάρχου κυρίου Γρηγόρη Στοΐκου, του δημοτικού συμβούλου κυρίου Γιάγκου Σημαντήρη που ήταν αρμόδιος για τα περιβαλλοντικά έργα, και του κυρίου Willibrord Sluijters ως στελέχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την ανακατασκευή, βελτίωση και επέκταση του βιολογικού. Η κατασκευή της νέας στην ίδια θέση με την παλαιότερη εγκατάσταση και η χρηματοδότηση του έργου έγινε από́ το Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής (ΕΣΠΑ 2007-2013 και 2014-2020) με συνολικό προϋπολογισμό́ 2.719.140 ευρώ. Ο βελτιωμένος βιολογικός έχει σχεδιαστεί για να δέχεται τα λύματα των οικισμών της Σκάλας, της Χώρας και του Κάμπου, καθώς και τα βοθρολύματα από́ τους λοιπούς οικισμούς της Πάτμου. Προβλέπει τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων που σημαίνει ότι το τελικό «προϊόν» θα είναι και ικανό για άρδευση.

Τον Οκτώβριο 2019, έγινε ο τεχνικός έλεγχος της καινούργιας εγκατάστασης από κλιμάκιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τους τεχνικούς συμβούλους τους, παρουσία του τωρινού Δημάρχου κυρίου Λευτέρη Πέντε. Συνοπτικά διαπιστώθηκε ότι η εγκατάσταση είχε ολοκληρωθεί τεχνικά και ήταν λειτουργική αλλά ότι λόγω προβλημάτων με το δίκτυο αποχέτευσης της Σκάλας θα μπορούσε προσωρινά να λειτουργήσει μόνο με τα λύματα της Χώρας. Η αναγκαία βελτίωση του δικτύου της Σκάλας απετέλεσε αντικείμενο ενός δεύτερου έργου που επίσης είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ 2014-2020.

Είναι θλιβερό και απαράδεκτο να διαπιστώνει κανείς ότι για άλλη μια φορά έχει διακοπεί η λειτουργία του βιολογικού και για άλλη μια φορά ο Δήμος είναι ανίκανος να αναλάβει την ευθύνη για την ορθή διαχείριση ενός τόσο σημαντικού έργου. Ποιες είναι οι τυχόν συνέπειες;

Πρώτο απ’ όλα ότι δημιουργείται ξανά ένας σημαντικός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, ειδικότερα στην ευρύτερη περιοχή του Χοχλακά, με τους κατοίκους και τα μαγαζιά της περιοχής να ενοχλούνται ξανά από τις οσμές των μη επεξεργασμένων λυμάτων που διοχετεύονται απευθείας στη θάλασσα. Το γεγονός δυσφημίζει σοβαρά την Πάτμο ως τουριστικό προορισμό.

Επιπλέον, η μη λειτουργία του βιολογικού οδηγεί, με βεβαιότητα, στην ακύρωση της χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, ο απολογισμός της οποίας θα γίνει στο τέλος του έτους. Το ΕΣΠΑ δεν δέχεται έργα που δεν λειτουργούν και επομένως η οικονομική συνδρομή του θα πρέπει να επιστραφεί. Η μη λειτουργία του βιολογικού σημαίνει επίσης ότι η Πάτμος συνεχίζει να παραβιάζει την εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τη διαχείριση λυμάτων, γεγονός για το οποίο η χώρα, δηλαδή όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες, εδώ και χρόνια, πληρώνουν πρόστιμα.

Για να αποφύγουμε όλα αυτά που θίγουν συνολικά την τοπική κοινωνία, η Δημοτική Αρχή οφείλει να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για την επαναλειτουργία του βιολογικού άμεσα, και όχι φυσικά μόνο για ένα καλοκαιρινό τρίμηνο. Οφείλει επίσης να ολοκληρώσει το έργο της αποχέτευσης της Σκάλας ώστε και αυτά τα λύματα να δέχονται την επεξεργασία που προβλέπεται από την λειτουργία του βιολογικού.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Η (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον...

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Μια πινελιά χαράς στην ατμοσφαιρική εσωτερική πλατεία της Σκάλας! Ένα περίπτερο, συνδεδεμένο με τις μνήμες ντόπιων και επισκεπτών, αντί να καταστραφεί μια και...

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ

Πάτμος 10/06/2024 7 Ιουνίου 2024 8 Ιουνίου 2024 Στο μικρό νησί της Πάτμου που ζει υπό την σκέπη της ιεράς Μονής Ιωάννου Θεολόγου, γινόμαστε διαρκώς μάρτυρες...