Συμβολή στον διάλογο για την τουριστική ανάπτυξη της Πάτμου

06/02/2023

του Δημήτρη Φωκιανού,
οικονομικού-φορολογικού συμβούλου τουριστικών-ξενοδοχιακών επιχειρήσεων

Με το παρόν άρθρο, θα ήθελα να συμβάλλω στη συζήτηση για την τουριστική ανάπτυξη της Πάτμου με βάση τις γνώσεις και την εμπειρία που αποκόμισα από την πλέον των σαράντα ετών ενασχόλησή μου με τα οικονομικά των Τουριστικών και Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.

Mε αφορμή τη συζήτηση για την δημιουργία προβλήτας για κρουαζιερόπλοια(Κ/Ζ) ακούστηκαν κάποιες υπερβολές και κάποιες απόψεις που επιδέχονται κριτική.

Συμφωνούμε ότι τα έσοδα από την κρουαζιέρα συμβάλλουν στην οικονομία της Πάτμου και θα συνεχίζουν  να συμβάλλουν.

Η άποψη όμως ότι η συμβολή της Κ/Ζ στη οικονομία της Πάτμου, με βάση τις αφίξεις, ανέρχεται στο 54% είναι παραπλανητική και αυθαίρετη.

Οι επισκέπτες από τα Κ/Ζ  παραμένουν στο νησί το πολύ οκτώ (8) ώρες  και πέραν των εσόδων για τις βάρκες,  τουριστικά λεωφορεία και ταξί  ,  μερικοί θα επισκεφθούν το Μοναστήρι, την Αποκάλυψη και φυσικά τα καταστήματα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν   εφάπαξ έσοδα για κάποιες επιχειρήσεις,  κυρίως τουριστικών ειδών. 

Ο παραθεριστικοί  επισκέπτες της Πάτμου, Έλληνες και αλλοδαποί , έχουν παραμονή στη Πάτμο, κατά μέσο όρο τουλάχιστον 8-10 ημέρες και -καθ΄όλη την περίοδο αυτή -καθημερινά δημιουργούν  έσοδα  στις επιχειρήσεις ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων  δωματίων, AirBnB , καθώς και έσοδα σε όλα τα είδη επιχειρήσεων της Πάτμου (εμπορικά καταστήματα,  εστιατόρια, ταβέρνες , μπάρ, καφετέριες, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, μοτό, θαλάσσιων σπόρ  κλπ.)

Επίσης στις τουριστικές εισπράξεις της Πάτμου από τον τουρισμό συμβάλλουν σημαντικά οι μη μόνιμοι κάτοικοι, Έλληνες ( Πάτμιοι ή μη) και αλλοδαποί που έχουν όλα αυτά τα χρόνια αποφασίσει να αποκτήσουν ένα δεύτερο σπίτι στην Πάτμο και παραθερίζουν για  αρκετές εβδομάδες ή και μήνες,  κατά την διάρκεια των οποίων   αποτελούν σημαντικό μέρος  της πελατείας  όχι μόνο των εμπορικών    καταστημάτων,  τροφίμων, εστιατορίων, καφετεριών και μπάρ αλλά και  όλων των  οικοδομικών επιχειρήσεων και  επαγγελματιών  του κατασκευαστικού κλάδου του νησιού.  Χαρακτηριστικό είναι ότι, τα τελευταία δέκα χρόνια στη Πάτμο, έχει εκδοθεί σημαντικός αριθμός αδειών για κατοικίες, η πλειοψηφία των οποίων αφορά μη μόνιμους κατοίκους του νησιού.

Είναι προφανές ότι  τα παραγόμενα  έσοδα από τον παραθεριστικό τουρισμό είναι  πολλαπλάσια των εσόδων της Κ/Ζ. και αυτά είναι ουσιαστικά  έσοδα που κατανέμονται στην συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Πάτμου. Δηλαδή  στα  δωμάτια και  στις επιχειρήσεις (εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα)   στα   παραθαλάσσια  μέρη του νησιού, όπως Γροίκος, Κάμπος , Αγριολιβάδι, Λάμπη, Σάψιλα, Μελόι, Νετιά,  Διακόφτης κλπ.  αλλά και σε όλα τα  ενοικιαζόμενα  δωμάτια και ξενοδοχεία της Σκάλας και της Χώρας.

Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο παραθεριστικός  τουρισμός κινεί την τοπική  οικονομία, με τους κατοίκους  άμεσα η έμμεσα να στηρίζονται στην τουριστική κίνηση. Για το λόγο αυτό η επιμήκυνση της τουριστικής κίνησης αποτελεί βασικό ζητούμενο.

Με στόχο την επιμήκυνση της σεζόν θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις υποδομές που αφορούν την διαχείριση των  απορριμμάτων, την διαχείριση των υδάτινων πόρων, την βελτίωση των οδικών αξόνων και γενικότερα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής κατοίκων και παραθεριστών.

Πέραν της επιμήκυνσης της τουριστικής σεζόν, η ανάπτυξη και η αύξηση του εισοδήματος  του νησιού    από τον τουρισμό δύναται να προέλθει  από την εμμονή   στην βελτίωση της ποιότητας όλων των υπηρεσιών   που   εξαρτώνται από το επίπεδο των υποδομών αλλά και των υπηρεσιών των  επαγγελματιών και υπαλλήλων του τουρισμού. Η επίτευξη του υψηλού επιπέδου των υπηρεσιών θα  επιτρέψει και την  αποδοχή  υψηλότερων τιμών  του <<τουριστικού  προϊόντος   Πάτμος >> και λιγότερη εξάρτηση από τους  συνεχώς επιδιωκόμενους  υψηλούς αριθμούς    τουριστών. Παραδείγματα   σχέσης παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και   υψηλών  τιμών δωματίων και τιμών  όλων των προϊόντων   των  επισιτιστικών  επιχειρήσεων  βρίσκουμε σε πολλά ελληνικά νησιά.

Ο τουρισμός έχει σημαντική επίδραση και στο κοινωνικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο  στις τοπικές κοινωνίες και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή τους.

Ο βιώσιμος τουρισμός και ο τουρισμός του μέλλοντος πρέπει να έχει σαν στόχο την διατήρηση και προστασία του ανθρώπινου και φυσικού περιβάλλοντος, βαθιά σύνδεση με το περιβάλλον και τις παραδόσεις και  οφείλει να προετοιμαστεί για τα προβλήματα που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουμε από την κλιματική αλλαγή.

Πιστεύω ότι ήρθε η ώρα οι φορείς που ενδιαφέρονται για την Πάτμο να επικεντρωθούν  στους στόχους της σημαντικής  αναβάθμισης της ποιότητας των υποδομών και  να ανοίξουν μια συζήτηση για το μέλλον  της  οικονομίας και ειδικότερα  όλων των κλάδων του τουρισμού της Πάτμου.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Η (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον...

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Μια πινελιά χαράς στην ατμοσφαιρική εσωτερική πλατεία της Σκάλας! Ένα περίπτερο, συνδεδεμένο με τις μνήμες ντόπιων και επισκεπτών, αντί να καταστραφεί μια και...