Σεβασμός στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης

Μία ακόμα σοβαρή εκκρεμότητα από πλευράς Δήμου
01/11/2023

Θα εκθέσουμε συνοπτικά το ιστορικό της υπόθεσης που αφορά την αποξήλωση μιας επιγραφής με περιεχόμενο που στρέβλωνε την ιστορική αλήθεια και το αίτημα για αφαίρεσή της και αντ’ αυτής την ανέγερση μνημείου για τους Πάτμιους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης 1940-44. Η επιγραφή τοποθετήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη της τότε Δημοτικής αρχής, το 2006. Ισχυριζόταν ότι η Πάτμος απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς τον Φεβρουάριο του 1944 από έναν Βρετανό αξιωματικό. Έγινε αντιληπτό το ανιστόρητο περιεχόμενό της το 2014 και έκτοτε ξεκίνησε ο αγώνας για την αφαίρεσή της.

Η ανιστόρητη πινακίδα

Αντιμετωπίσαμε την έντονη αντίδραση της Βρετανικής πρεσβείας, με παρεμβάσεις ταπεινωτικού χαρακτήρα προς τις τοπικές αρχές αλλά καταφέραμε με τα ιστορικά ντοκουμέντα που παραθέσαμε να τους αφοπλίσουμε και να παραιτηθούν από την προσπάθεια επανατοποθέτησης της πινακίδας. Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάτμου, τον Αύγουστο του 2015, ομόφωνα αποφάσισε την οριστική απομάκρυνση της επιγραφής και αντ’ αυτής την ανέγερση μνημείου τιμής για τους Πάτμιους αγωνιστές. Έκτοτε ουδεμία εξέλιξη παρατηρήθηκε, παρά τις επίμονες παραστάσεις μας προς τον Δήμο. Ευελπιστούσαμε ότι με την ανάληψη της Δημοτικής Αρχής από ανθρώπους νέους στην ηλικία και – υποθέταμε – με ευαισθησία και γνώση των ιστορικών θεμάτων, η υπόθεση θα έπαιρνε το δρόμο της υλοποίησής της. Όμως διαψευστήκαμε οικτρά. Η τωρινή δημοτική αρχή, επιδεικνύοντας ασέβεια προς την ιστορική μνήμη του τόπου και προς την ομόφωνη απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, δεν έκανε το παραμικρό για να ανταποκριθεί στο αίτημα.

Η ιστορία των Δωδεκανήσων αποδεικνύει περίτρανα την κυνική στάση όλων των Μεγάλων Δυνάμεων προς τα αδύναμα έθνη, όταν διακυβεύονται τα συμφέροντά τους. Οι Βρετανοί, διάδοχοι των Ιταλών στη Διοίκηση των Δωδεκανήσων, μετά τη συνθηκολόγηση των Γερμανών, το 1945, απέβλεπαν στην αυτονόμηση των νησιών υπό βρετανική εποπτεία.

Σήμερα, φοβούμαστε ότι βρισκόμαστε σε παρόμοιο κίνδυνο. Τότε είμαστε σύμμαχοι με τους Δυτικούς και η Τουρκία ουδέτερη αλλά αυτό δεν τους εμπόδιζε να παζαρεύουν τα νησιά, με αντάλλαγμα την είσοδο της Τουρκίας στον πόλεμο, στο πλευρό των Συμμάχων. Η σημερινή Τουρκία, με τις απτές βλέψεις της στο Αιγαίο και ιδίως στα κοντινά νησιά, δεν θα πτοηθεί ούτε από την Ε.Ε. ούτε από το ΝΑΤΟ.

Η ιστορία μας έχει διδάξει ότι, αν δεν μπορούμε μόνοι μας να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας, είμαστε χαμένοι. Η μόνη ασπίδα προστασίας μας είναι η άγρυπνη εθνική ετοιμότητα και η γνώση και πίστη στο δίκαιο. Αν δεν γνωρίζουμε την ιστορία μας, δεν θα έχουμε την ευαισθησία και τη γενναιότητα που απαιτούνται για να σταθούμε απέναντι στον κυνισμό του δίκαιου των ισχυρών. Η ιστορική μνήμη χαλυβδώνει την πίστη στα εθνικά δίκαια και γιγαντώνει το αντιστασιακό πνεύμα. Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε το μόνο νησί στα Δωδεκάνησα που δεν έχει τιμήσει τους αγώνες που δόθηκαν την περίοδο 1940-44, ανεγείροντας ένα μνημείο σε δημόσιο χώρο. Γιατί;

Η Δημοτική αρχή οφείλει να απολογηθεί για την απραξία, αδιαφορία και ασέβεια που έχει επιδείξει ως τώρα για ένα θέμα που στη σημερινή συγκυρία αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Οι κάτοικοι της Πάτμου θα πρέπει να το απαιτήσουν.

Πάτμος, 01/07/2022

Διαβάστε το αναλυτικό χρονικό της ιστορίας της επιγραφής

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Η (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον...

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Μια πινελιά χαράς στην ατμοσφαιρική εσωτερική πλατεία της Σκάλας! Ένα περίπτερο, συνδεδεμένο με τις μνήμες ντόπιων και επισκεπτών, αντί να καταστραφεί μια και...