Προτάσεις για τις παραλίες της Πάτμου

06/03/2024

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΤΜΟΥ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ

                                                                            Πάτμος, 06/03/2024

Ο  Σ.Π.Π.Π. Ιππόκαμπος ενδιαφέρεται και προβάλλει τον δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα των παραλιών, γενικά.

Το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους προστατεύουν τον χαρακτήρα των παραλιών ως κοινών αγαθών.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι παραλίες των τουριστικών προορισμών έχουν γίνει πεδίο ανταγωνισμού για εμπορική εκμετάλλευση. Υπάρχει κίνδυνος να μην μείνει ελεύθερος χώρος για την απόλαυση της θάλασσας από τους λουόμενους, παρά μόνον αν πληρώνουν αδρά. Επιπλέον επισημαίνουμε ότι η «αξιοποίηση» του αιγιαλού συνοδεύεται με ένα μοντέλο διασκέδασης που περιλαμβάνει μουσική (ενίοτε εκκωφαντική), κατανάλωση φαγητών-ποτών, κατανάλωση γενικώς χρήματος, δηλαδή απευθύνεται και σε συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα.

Επιθυμούμε να εκφράσουμε τα δικαιώματα των πολιτών που απολαμβάνουν τη θάλασσα με σεβασμό, χωρίς επεμβάσεις στην φυσική κατάσταση των παραλιών, χωρίς μόλυνση του περιβάλλοντος, χωρίς, βεβαίως, να πληρώνουν.

Οι παραλίες μας δεν χρειάζονται για να ικανοποιήσουν τους επισκέπτες τους παρά σκίαση, αν δεν υπάρχει φυσική με δέντρα, καλάθια για τα σκουπίδια, προστασία των λουομένων από τα σκάφη, τουαλέττες, πρόσβαση για ΑΜΕΑ.  Παροχές που εύκολα μπορεί να καλύψει ο Δήμος.

_-______________________________________________________________________________________________

Το πρώτο είναι η άμεση κύρωση από τη χώρα μας του πρωτοκόλλου για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών της Μεσογείου, το οποίο προτάσσει ως μέτρο θεσμικής θωράκισης των ακτών τον ορισμό 100 μέτρων από την υψηλότερη χειμερινή ίσαλη γραμμή ζώνης στην οποία δεν επιτρέπεται η δόμηση. Σε κάθε περίπτωση, ζητούν άμεση συμμόρφωση με τις προβλέψεις αυτού, δεδομένου ότι αποτελεί ήδη ενωσιακό δίκαιο.

Ζητούν ακόμη:

  1. Την αφαίρεση κάθε δικαιώματος ένταξης σε καθεστώς στήριξης από τον αναπτυξιακό νόμο και από τον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις επιχειρηματιών που αυθαιρετούν εις βάρος του φυσικού περιβάλλοντος και καταπατούν παράκτια ή παρόχθια οικοσυστήματα.
  2. Υποστηρίζουν την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και των διαθέσιμων πόρων του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, ώστε να είναι σε θέση να επεμβαίνει αποτελεσματικά σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών και να προβαίνει άμεσα στην απομάκρυνση παράνομων κατασκευών.
  3. Επαναφέρουν το μεγάλο ζήτημα της άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας θέσπισης μέτρων προστασίας και διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura 2000. Αυτό θα επιτευχθεί με την έγκριση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και των σχεδίων διαχείρισης και τη θέσπιση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων, κάτι που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
  4. Ενίσχυση της ανεξαρτησίας και των διαθέσιμων πόρων του Σώματος Επιθεωρητών και Ελεγκτών, ώστε να είναι σε θέση να επεμβαίνει αποτελεσματικά σε περιπτώσεις αυθαιρεσιών και να προβαίνει άμεσα στην απομάκρυνση παράνομων κατασκευών.
  5. Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας θέσπισης των μέτρων προστασίας και διαχείρισης για όλες τις περιοχές Natura 2000 της χώρας με την έγκριση των ειδικών περιβαλλοντικών μελετών και των σχεδίων διαχείρισης, και τη θέσπιση των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων.
  6. Ημίμετρα όπως η επιλεκτική θέσπιση «απάτητων» παραλιών και άλλων οικοσυστημάτων μόνο συσκότιση των ευθυνών της Πολιτείας επιτυγχάνουν, με αποτέλεσμα τη συνεχιζόμενη και ντροπιαστική από τη χώρα μας αγνόηση της καταδικαστικής απόφασης του ευρωδικαστηρίου εις βάρος της Ελλάδας για παραβίαση της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία της φύσης.

● Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

● Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης

● Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

● Καλλιστώ

● Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης

● Greenpeace

● MEDASSET

● WWF Ελλάς

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Η (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον...

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Μια πινελιά χαράς στην ατμοσφαιρική εσωτερική πλατεία της Σκάλας! Ένα περίπτερο, συνδεδεμένο με τις μνήμες ντόπιων και επισκεπτών, αντί να καταστραφεί μια και...