Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο.

Η (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929.

Αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ελληνικού συστήματος δικαστικού ελέγχου της διοικητικής δράσης και είναι το Ανώτατο Δικαστήριο ελέγχου της νομιμότητας των διοικητικών πράξεων.

Το τμήμα μπορεί να παραπέμψει μια υπόθεση στην Ολομέλεια, λόγω σπουδαιότητας.

Το ΣτΕ αποφαίνεται για τη νομιμότητα των πράξεων της Διοίκησης και των προεδρικών διαταγμάτων.

Ένα προεδρικό διάταγμα για να γίνει νόμος του κράτους, λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν του τη γνώμη του ΣτΕ.

Αν – σε περίπτωση αντίθετης άποψης – ψηφιστεί ως νόμος του κράτους, μια προσφυγή στο ΣτΕ και νέα απόφαση, γίνεται αποδεκτή ως τελεσίδικη.

Σε περίπτωση άσκησης έφεσης κατά απόφασης τακτικού διοικητικού δικαστηρίου, το ΣτΕ λειτουργεί ως δεύτερος βαθμός δικαιοδοσίας επί αιτήσεων ακύρωσης σε Διοικητικό Εφετείο. Σε περίπτωση αίτησης αναίρεσης κατά απόφασης τακτικού διοικητικού δικαστηρίου, το ΣτΕ επιτελεί σε σχέση με τα τακτικά διοικητικά δικαστήρια ρόλο παρόμοιο με αυτόν του Αρείου Πάγου σε σχέση με τα πολιτικά και τα ποινικά δικαστήρια. Στην προκειμένη περίπτωση ελέγχει αν, με βάση τα δεδομένα πραγματικά περιστατικά, όπως τα έχει δεχθεί το κατώτερο δικαστήριο και τα οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ερμηνεύθηκε και εφαρμόστηκε σωστά ο νόμος (ουσιαστικός ή δικονομικός).

Η τελευταία απόφαση του ΣτΕ (176/2023) απέρριψε την προσφυγή (στο ΣτΕ) του εργοδότη του Δ. Κωνσταντινίδη,

ο οποίος είχε προσφύγει κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά (Α369/2018). Σύμφωνα με αυτήν : « Ακυρώνει την 326/2006 άδεια οικοδομής του Τμήματος Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιβάλλοντος του Επαρχείου Καλύμνου της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δωδεκανήσου, και τις 22/2011 και 40/2016 αναθεωρήσεις της»

και τελεσίδικα ακύρωσε ως παράνομη την άδεια που είχε εκδώσει η Πολεοδομία Καλύμνου για την συγκεκριμένη οικοδομή στου Λιγγίνου.

Το οικόπεδο στο οποίο είχαν ξεκινήσει εργασίες παρέμεινε ως ανοικτή λακκούβα, διακοσμημένη με οικοδομικά υλικά επί μακρόν, παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις των αρμοδίων υπηρεσιών. Ευθύς ως απεκατεστάθη το φυσικό τοπίο και επήλθε ηρεμία, εμφανίστηκαν πάλι οι μπουλντόζες, οι εκσκαφές και το μπετόν (με ταχύτητα αυθαιρέτου…).

Η Πολεοδομία Καλύμνου είναι έκθετη, αν και ισχυρίζεται …. ότι δεν έχει εκδώσει νέα άδεια.

Το πόσο έκθετοι είναι, τόσο ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου, όσο και ο μηχανικός του που παριστάνει  ότι δεν καταλαβαίνει τι σημαίνει απόφαση του ΣτΕ και αποφασίζει να την αγνοήσει…, στην κρίση του καθενός.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …