Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Τη γιορτάζουμε δημοσιεύοντας ένα από τα κείμενα-διαμάντια του Κώστα Μανωλίδη, καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ματιά του μας συγκινεί! Εκφράζει και τη δική μας αγάπη για την αρχιτεκτονική που εντάσσεται στο φυσικό περιβάλλον με σεβασμό και ταπεινότητα.
05/06/2024

5 Ιουνίου 2024

Κάπου πρέπει να είχε δει ο ζωγράφος Μιχάλης Οικονόμου (1888-1933) ένα τέτοιο χαμηλό σπιτάκι δίπλα στη θάλασσα και του έγινε έμμονη ιδέα. Ζωγράφισε πολλές παραλλαγές του σαν να έψαχνε σ’ αυτό την ιδανική ενσάρκωση ενός ψυχικού τόνου που δονούσε το δικό του θερινό σύμπαν.

Πίνακες κοινότοπης απλότητας που όμως μέσα τους το όραμα μιας ασκητικής παραθαλάσσιας διαβίωσης γίνεται μαγικά απόκοσμο και τρυφερά θλιμμένο. Το μικρό κτίσμα, πάντοτε μοναχικό κι εύθραυστο, μοιάζει σα να ρευστοποιείται μέσα στο γυμνό τοπίο. Σα να μαλακώνει από το βάρος του ουρανού και να υποκλίνεται στην επέλαση του καλοκαιρινού μεσημεριού. Ενώ η κόκκινη τέντα φέρνει στην συμπαγή κατασκευή μαζί με την σκιά και κάτι από την ελαφράδα του πλεούμενου.

Αυτή η λεπταίσθητη ένδεια της οποίας τον αρχετυπικό παραδείσιο πυρήνα πολιορκούσε τόσο επίμονα ο Οικονόμου με κάνει να σκέφτομαι τη σύγχρονη αρχιτεκτονική των εξοχικών. Πόσο υπερφίαλα και ατσαλάκωτα επιβάλλεται στον χώρο, πόσο απομυζά το τοπίο ακόμα και όταν κρύβει τη χλιδή της σε υπόσκαφους όγκους και σε βλοσυρούς πέτρινους τοίχους.

Και πως θα μπορούσε να είναι απλώς ένα ελάχιστο αγκυροβόλιο, ένα ταπεινό κλειδί που ανυποψίαστα θα ρεγουλάρει την ύπαρξη μας για να δεχτεί ευεργετικά τα λικνίσματα του απείρου.

Κώστας Μανωλίδης

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Η (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον...

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Μια πινελιά χαράς στην ατμοσφαιρική εσωτερική πλατεία της Σκάλας! Ένα περίπτερο, συνδεδεμένο με τις μνήμες ντόπιων και επισκεπτών, αντί να καταστραφεί μια και...