Πάτμος – Διαχείριση σκουπιδιών

Την δεκαετία του ‘80 ξεκινά να λειτουργεί στην Πάτμο ο παράνομος ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) στην περιοχή Περιστερώνας-Φύκιο
21/05/2023

Επί δεκαετίες, όλων των ειδών τα απορρίμματα, οικιακά, βιομηχανικά, ιατρικά- χημικά εναποτίθεντο στον εν λόγω ΧΑΔΑ. Επειδή ο όγκος όλων αυτών των απορριμμάτων ήταν τεράστιος, η εκάστοτε δημοτική αρχή έκρινε σκόπιμη την καύση τους, οπότε αυτό που επι δεκαετίες υπήρχε στο νησί ήταν ένα μόνιμο καμίνι, αναμμένο! Όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι άλλα και οι επισκέπτες του νησιού εισέπνεαν όλων των ειδών τα χημικά σε μόνιμη βάση. Μια μικρή ομάδα ενεργών πολιτών έκρινε σκόπιμο να απευθυνθεί στην δικαιοσύνη για τον παράνομο ΧΑΔΑ. Μετά από 15-20 μέρες στις δικαστικές αίθουσες, κατάφερε να ‘’κλείσει’’ τον ΧΑΔΑ και να πιέσει την Δημοτική αρχή της Πάτμου για εξεύρεση λύσης.

Η Δημοτική αρχή έκρινε πως η λύση ήταν η δημιουργία ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων). Αν και οι ΧΥΤΑ ήταν πλέον παρωχημένοι, σημείο που η ομάδα των πολιτών επισήμανε πολλές φορές στις Δημοτικές αρχές, ωστόσο το τότε δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Πάτμο. Δηλαδή, ενώ τα έργα αυτά είχαν ήδη σταματήσει να κατασκευάζονται πανελλαδικά , ο δήμος μας , υποβοηθούμενος από το θολό νομικό καθεστώς (που όφειλε να μην επιτρέψει την κατασκευή του ΧΥΤΑ) βρήκε χρηματοδότηση και έφτιαξε τον ΧΥΤΑ, όπως- όπως. Πριν την ‘’νόμιμη’’ λειτουργία του όμως, έπρεπε να είχε αποκατασταθεί ο παλαιός ΧΑΔΑ. Απ’ ό,τι μάθαμε τότε, είχε έρθει μονάδα ελέγχου, όπου, με δύο γεωτρήσεις στον χώρο του ΧΑΔΑ, απεφάνθη πως ήταν όλα εντάξει. Εμείς γνωρίζουμε πως από τον εν λόγω χώρο δεν αφαιρέθηκε ούτε γραμμάριο από τα απορρίμματα που ο ΧΑΔΑ περιείχε, άρα δηλαδή καμία αποκατάσταση δεν έγινε!

Πριν από 3 χρόνια περίπου, ξεκίνησε η λειτουργία του σημερινού ΧΥΤΑ, με προοπτική διάρκειας ζωής τα 20 χρόνια, υπό την προϋπόθεση πως θα υπήρχε διαχωρισμός απορριμμάτων και συμπίεση με πρέσσα υψηλής πίεσης των υπολοίπων και στη συνέχεια υγειονομική ταφή.

Ο εν λόγω ΧΥΤΑ δεν διαθέτει πρέσσα. Μάλλον οι δημοτικοί μας άρχοντες έκριναν πως η συμπίεση του 1/10 των απορριμμάτων δεν ήταν απαραίτητη, όπως επίσης και ο διαχωρισμός τους. Τα απορρίμματα πέφτουν ασυμπίεστα, καταλαμβάνοντας έτσι 10 φορές μεγαλύτερο χώρο, με συνέπεια μέχρι στιγμής να έχει κορεστεί το 50% περίπου, άρα η 20ετία έχει ήδη αλλάξει σε 6ετία- 7ετία, το πολύ.

Πέραν αυτού, στην εν λόγω περιοχή και σε ακτίνα πλέον των 1000 μέτρων, βρίσκονται διάσπαρτα απορρίμματα όλων των ειδών, σε ‘’αγαστή’’ συνεργασία με τα υπόλοιπα απορρίμματα του ΧΑΔΑ. Ο δρόμος και η ευρύτερη περιοχή προς τον ΧΥΤΑ & ΧΑΔΑ βρίθει απ’ όλων των ειδών τα ‘’καλούδια’’: οικοδομικά μπάζα, μεταλλικές κατασκευές , πλαστικά αντικείμενα, οικοσκευές όλων των ειδών, ελαστικά αυτοκινήτων, παλιά αυτοκίνητα, στρώματα, κλαδέματα δέντρων, ξύλινες παλέτες και ό,τι άλλο μπορεί κάποιος να φανταστεί.

Η περίφραξη ωστόσο σε αυτή την περιοχή, ελλιπέστατη έως και ανύπαρκτη, έχει σαν συνέπεια την απελευθέρωση, με μεγάλη ευκολία, όλων των ειδών πλαστικών και χάρτινων αντικείμενων που καταλήγουν στις παρακείμενες παραλίες. Οι παραλίες και ο βυθός του Φύκιου και του Μέρικα ‘’φιλοξενούν’’ πλέον όλων των ειδών τα σκουπίδια, από οικοσκευές έως άπειρες πλαστικές σακούλες και φιάλες, ελαστικά αυτοκινήτων κλπ.

Στις συνοδευτικές του κειμένου φωτογραφίες και βίντεο φαίνεται καθαρά το απόλυτο χάος που επικρατεί στην διαχείριση απορριμμάτων του Δήμου της Πάτμου .

Γνωρίζουμε πως, κάθε 6μηνο, ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος περιβάλλοντος οφείλει να διενεργεί έλεγχο στην περιοχή του ΧΥΤΑ (ο ΧΑΔΑ μάλλον για όλους αυτούς τους αρμόδιους είναι αόρατος) παράλληλα δε να συντάσσει έκθεση, η οποία να κατατίθεται και στον Δήμο της Πάτμου.

Αλήθεια,

ο Δήμος μας έχει αποκομίσει από τις γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων περγαμηνές καλής λειτουργίας του ΧΥΤΑ ,

ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος γνωμοδοτεί υπέρ της καλής λειτουργίας του,

ενώ όλοι εμείς βλέπουμε μια τεράστια οικολογική καταστροφή και μια σταθερή πηγή κινδύνων για την δημόσια υγεία;

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΤΜΟΥ «ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ»

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Η (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον...

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Μια πινελιά χαράς στην ατμοσφαιρική εσωτερική πλατεία της Σκάλας! Ένα περίπτερο, συνδεδεμένο με τις μνήμες ντόπιων και επισκεπτών, αντί να καταστραφεί μια και...

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ

Πάτμος 10/06/2024 7 Ιουνίου 2024 8 Ιουνίου 2024 Στο μικρό νησί της Πάτμου που ζει υπό την σκέπη της ιεράς Μονής Ιωάννου Θεολόγου, γινόμαστε διαρκώς μάρτυρες...