Ο πολίτης βλέπει, ακούει, προβληματίζεται και εκφράζεται ανοιχτά για όλα

03/11/2022

του Γιιώργου Καμίτση, μέλους του Ιππόκαμπου

δημοσιεύτηκε στα Πατμιακά Χρονικά

Ανοιχτή επιστολή προς κάθε άνθρωπο που αγαπάει την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Πάτμο.

Κοινοποίηση : Δημοτικό Συμβούλιο Πάτμου.

Αγαπητοί μου άνθρωποι εντός και εκτός Πάτμου καλησπέρα.

Λόγος μεγάλος γίνεται το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ποιος είναι “δικός μας “ και ποιος είναι ο ” ξένος”…. Απαντάω ως εξής:

Η Πάτμος έχει πολλούς αγαπητικούς , πλήθος από εραστές δικούς και ξένους που έχουν επενδύσει στον τόπο μας ελπίζοντας πως θα έχουν ένα καλύτερο επίπεδο ζωής. Δηλώνω μόνιμος κάτοικος και μου αρέσει να την βλέπω καθαρή εντός και εκτός νερού, εξ ου και οι περιβαλλοντικές δράσεις από το έτος 2011.

Κατοικώ στο νησί, εργάζομαι, ξυπνάω και κοιμάμαι….παρατηρώ, καταγράφω , πρόσφατα έκλεισα 50 έτη ζωής και μοιράζομαι τις σκέψεις μου. Μέσα από την εργασία μου η Πάτμος ακούγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο με σχόλια θετικά.

Στην Δημοτική Αρχή πρέπει να υπάρχει συνέχεια διότι η γραφειοκρατία δεν επιτρέπει σε μια θητεία να μελετήσεις και να εκτελέσεις έργο… αυτό σημαίνει πως συχνά άλλος Δήμαρχος ωριμάζει έργα και άλλος Δήμαρχος τα υλοποιεί….και έτσι γίνεται η αλυσίδα με σκοπό την ομαλή λειτουργία ενός τόπου.

Προς γνώση λοιπόν του κοινού με σκοπό να καταλάβουμε όλοι την υφιστάμενη κατάσταση και το τι περιμένουμε παραθέτω κάποια από τα θέματα που συναντώ στην καθημερινότητά μας.

1 ) Σύμβαση καθαριότητας, ανακύκλωσης και λειτουργίας του ΧΥΤΑ στα διοικητικά όρια του Δήμου Πατμου.
Την 31/10/2022 έληξε το δικαίωμα προαίρεσης και επίσημα στην Διαύγεια δεν έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για την επόμενη χρονική περίοδο. Η εμπειρία λέει πως χρειαζόμαστε περίπου 6 μήνες μέχρι να φτάσουμε στην επόμενη σύμβαση. Οι ευγενικές πυροσβεστικές κινήσεις δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια. Τι θα γίνει λοιπόν με την ανακύκλωση υλικών, τον νέο ΧΑΔΑ πάνω στον δρόμο και την διαχείριση στον κύτταρο που γεμίζει γοργά χωρίς νέα πρόβλεψη; Φυσικά μιλάω εκ πείρας μιας και έχω εκτελέσει εργολάβος καθαριότητας του Δήμου Πάτμου.
Φυσικά και ανησυχώ διότι ο Κανονισμός καθαριότητας και ανακύκλωσης Δήμου Πάτμου δεν έχει φτάσει με απόδειξη σε όλους τους επιχειρηματίες και όλοι δεν γνωρίζουν πως θα διαχειριστούν τα απορρίμματα τους.

2) Η σύμβαση προμήθειας καυσίμων έληξε την 07/09/2023 .
Έγινε έκτακτη συνεδρίαση οικονομικής επιτροπής για παράταση στο 10% και γνωμοδότησε αναρμόδιο όργανο με κίνδυνο η απόφαση να κριθεί παράνομη. Πότε θα έχουμε νέα σύμβαση; Οι προσφορές του νέου διαγωνισμού θα ανοιχτούν 23-11-2022. Τι θα γίνει τώρα που ο Δήμος μας θα έχει περισσότερα δρομολόγια στην καθαριότητα ; Τι θα γίνει στην περίπτωση της πολιτικής προστασίας; Ναι σωστά, ίσως να υπάρχει η λύση των ευγενικών χορηγιών, οι οποίες δημιουργούν υποχρεώσεις προς τρίτους .

3) Σύμβαση λειτουργίας βιολογικού καθαρισμού.
Έληξε την 02/08/2022 και στη Διαύγεια δεν φαίνεται αναρτημένη κάποια ενέργεια. Εκτός λοιπόν τα ακάθαρτα ύδατα που πηγαίνουν χωρίς επεξεργασία στην θάλασσα… φθείρεται και ο εξοπλισμός λόγω αδράνειας. Ποιος θα πληρώσει τις ζημιές…μα φυσικά το ταμείο του Δήμου μας.

4) Αντλιοστάσιο λιμένα Σκάλας κοντά στον Τοξότη.
Ολόκληρο καλοκαίρι οι μη ευχάριστες “ευωδίες” στην περιοχή ήταν χαρακτηριστικές .Κακή λειτουργία δικτύου; Ελλιπής συντήρηση εξοπλισμού; Επιβάρυνση δικτύου λόγω αυξημένου φορτίου; Ποιος γνωρίζει να μας πει; Ορθή επανάληψη αναμένουμε για το επόμενο καλοκαίρι;
Ολόκληρο καλοκαίρι οι μη ευχάριστες “ευωδίες” στην περιοχή ήταν χαρακτηριστικές .Κακή λειτουργία δικτύου; Ελλιπής συντήρηση εξοπλισμού; Επιβάρυνση δικτύου λόγω αυξημένου φορτίου; Ποιος γνωρίζει να μας πει; Ορθή επανάληψη αναμένουμε για το επόμενο καλοκαίρι;

5) Υδροδότηση από αφαλατώσεις.
Η μη έγκαιρη ενέργεια προς νέα σύμβαση μας οδήγησε σε 4 μήνες χρωστούμενα (ακούγεται για 120.000,00€) τα οποία μόνο μέσα από την δικαστική οδό θα αποδοθούν στην εταιρεία που τις λειτουργεί. Ποιος πληρώνει τα δικαστικά έξοδα; Μα φυσικά το ταμείο του Δήμου μας.

6) Πρόστιμα από την Λιμενική Αρχή για την μη ύπαρξη ναυαγοσώστη στις οργανωμένες παραλίες για το έτος 2021.
Ναι έγιναν προσπάθειες για πρόσληψη συμβασιούχων και απέτυχαν. Πρόστιμα για τον ίδιο λόγο και το 2022, αφού οι συνεννοήσεις με άλλον γειτονικό Δήμο δεν έφεραν καρπούς. Έχουμε λοιπόν ήδη 30.000,00 για το 2021 και εικάζω ακόμα 30.000,00 για το έτος 2022. Ποιος πληρώνει τα πρόστιμα; Μα φυσικά το ταμείο του Δήμου μας. Τι γνώμη έχει ο επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου για το θέμα αυτό; Βεβαίως αν το πρόστιμο ήταν επιβάρυνση αιρετών δεν θα φτάναμε σε αυτήν την κατάληξη.

7) Νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2021-2027.
Για πρώτη φορά μέσα από τις ενέργειες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου έχουμε περισσότερους πόρους προς απορρόφηση.
Την 16/10/2021 ο Δήμος μας με απόδειξη έλαβε την σχετική ενημέρωση . Ένα χρόνο μετά δεν άκουσα σε Δημοτικό Συμβούλιο ή σε Λαϊκή Συνέλευση ( είναι υποχρεωτική τουλάχιστον μία το έτος και λόγω πανδημίας δεν γίνονται) δεν άκουσα σχετική λέξη. Πολύ απλά θα αργήσουμε να πάρουμε σειρά αφού ακόμα δεν γνωρίζουμε τι έχουμε ως προτεραιότητα. Μα φυσικά η ανάπτυξη θα αργήσει να έρθει λόγω γραφειοκρατίας.

8) Τουριστική Έκθεση Filoxenia 2022.
Από την διαύγεια δεν βλέπουμε αποφάσεις συμμετοχής ή σχετικές μετακινήσεις και γνωρίζουμε πως δεν έχουμε προμηθευτεί φυλλάδια ως Δήμος λόγω έλλειψης προσωπικού σε αυτήν την θητεία. Σε αυτή την έκθεση , παλαιότερα ,έχω λάβει μέρος ως εκπρόσωπος του Δήμου μας με παραδοσιακή μουσική και χορούς και όλοι γνωρίζουμε πως εκεί γίνονται συμφωνίες με τους επιχειρηματίες τουρισμού της Βόρειας Ελλάδας.Μα φυσικά ο Δήμος μας δεν χρειάζεται να έχει εκεί φυσική παρουσία ! Όλα λειτουργούν τέλεια.

9) Ηλεκτροφωτισμός μονοπατιού προς Λιβάδι Γερανού .
Το άσχημο της υπόθεσης ότι μίλησα και έστειλα έγγραφο ένα χρόνο πριν την υλοποίηση του έργου. Σήμερα καταναλώσαμε χρήματα ενώ γνωρίζαμε την εξέλιξη της υπόθεσης. Η Αρχαιολογική υπηρεσία έδωσε εντολή να αφαιρεθούν οι πέντε κολώνες από την περιοχή και φυσικά ποιος πληρώνει ; Το ταμείο του Δήμου μας.

10) Φέρουσα ικανότητα του νησιού. Αλήθεια πόσος κόσμος μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα στο νησί χωρίς να κινδυνεύει η Δημόσια υγεία – ασφάλεια;
Πότε βάλαμε επί χαρτιού όλες τις πληροφορίες για να δείξουμε σεβασμό πρώτα στο νησί και μετά στους επισκέπτες του; Υπάρχει κάπου στον προϋπολογισμό σχετική αναφορά μελέτης; Εικάζω πως η απάντηση είναι αρνητική.

11) Σε ποιο Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται προς ψήφιση η αναθεώρηση του προϋπολογισμού έργου χωρίς να υπάρχει η σχετική αλλαγή στο τεχνικό πρόγραμμα; Μα φυσικά στο δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο με ευθύνη αιρετών και υπηρεσιακών.

12) Σε ποιον Δήμο έχουμε καταπάτηση δημοτικού δρόμου από ιδιώτη, έχει γίνει σχετική επώνυμη καταγγελία εις τριπλούν και η απάντηση αιρετού είναι: Φοβάμαι την αγωγή διότι η επένδυση είναι επιδοτούμενη; Μα φυσικά στον Δήμο Πάτμου.

13) Ακούγεται συχνά ως απάντηση στην κριτική προς τα τεκταινόμενα ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού στον Δήμο μας. Όποιος ρωτήσει τους παλιούς θα ακούσει πως ποτέ ο Δήμος μας δεν είχε τόσο έμψυχο δυναμικό προς βοήθεια των αιρετών. Στην τελική ευθεία αυτοί που αμοίβονται υψηλότερα από τον μέσο μισθό δημοσίου υπαλλήλου ας τρέξουν να μάθουν πώς γίνεται ένας διαγωνισμός αφού αυτό μας χρειάζεται τώρα….. εχθές.Πάντα υπάρχει η λύση αν διαθέτουμε θέληση.

14) Κοινωνικό παντοπωλείο.
Υπάρχουν μεταξύ μας άνθρωποι άποροι που θέλουν βοήθεια. Μέσα από αυτό τον θεσμό μπορεί να δοθεί επίσης φαγητό στα σώματα ασφαλείας, στους γιατρούς, στους νοσηλευτές , στους εκπαιδευτικούς. Αν θυμάμαι καλά αναμένουμε η αρμόδια επιτροπή να φέρει το σχέδιο για τον τρόπο λειτουργίας. Είμαστε εντάξει και αναμένουμε την σχετική επιφώτιση.

15) Τουριστική Μαρίνα.
Τυγχάνει να είμαι ακριβώς δίπλα και αρκετά , συχνά , πυκνά το καλοκαίρι σκάφη έρχονται δεν βρίσκουν θέση και αναχωρούν για άλλο νησί ή προορισμό. Αλήθεια πόσα χρήματα φεύγουν με αυτόν τον τρόπο? Πιστεύω πως είναι λάθος να μην εργάζεται σωστά αυτός ο χώρος με σκοπό να καλυφθούν έξοδα φωτισμού, ασφάλειας και να υπάρχουν έσοδα για το Λιμενικό Ταμείο . Μα φυσικά δεν χρειάζεται διότι οι Επιτηδευματίες δεν χρειάζονται έσοδα.

16) Τουριστική Επιτροπή.
Έχουμε σκεφτεί πως τουριστική εποχή πρέπει να ξεκινάει τον Απρίλιο ; Έχουμε σκεφτεί πως τα φεστιβάλ που έγιναν και γίνονται ακόμα στον τόπο μας πρέπει να έχουν πρόγραμμα, οργάνωση χρονική και την σχετική διαφήμιση εντός και εκτός Ελλάδας; Τι νόημα έχει ένα φεστιβάλ να διαφημίζεται μια εβδομάδα πριν την έναρξη του ; Στο νησί υπάρχουν 30+ Σύλλογοι οι οποίοι ενωμένοι μπορούν να κάνουν φοβερά πράγματα. Είμαστε εντάξει τώρα…μας φτάνουν οι 40 μέρες τουριστικής εποχής, δεν θέλουμε αλλά έσοδα.

17) Έδρα Λιμενικού Ταμείου Πάτμου.
Πιστεύω πως είναι απαράδεκτο η έδρα του να βρίσκεται στην Χώρα και όχι στον Λιμένα. Εντάξει πρέπει κάπου να είμαστε πρωτότυποι .Εντάξει τώρα δεν χρειάζεται ούτε καν η φυσική παρουσία του έμψυχου δυναμικού στον Λιμένα όταν έχουν λήξει οι συμβάσεις και κάποιος πρέπει άμεσα να εμφανιστεί στο όποιο ατυχές συμβάν.

18) Προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων για όλες τις επιχειρήσεις του νησιού.
Η σωστή καταγραφή των αναγκών μας σε προσωπικό σε συνεργασία με τους φορείς θα έδινε στα νέα παιδιά που αποφασίζουν το μέλλον τους ιδέα και κίνητρο για τις σπουδές τους. Το είδατε κάπου γραμμένο? Είμαστε εντάξει λοιπόν…δεν μας χρειάζεται.

19) Εθελοντικό Σώμα.
Συνήθως οι εθελοντές αποτελούν την σωτηρία λύση όπου η κρατική μηχανή μπερδεύει τα γρανάζια της. Με αυτό το Σώμα θα μπορούσαμε να λύσουμε μικρά αλλά και μεγάλα πράματα στην τοπική μας κοινωνία. Μιλάω εκ πείρας διότι οι συνεργασίες έχουν αποτέλεσμα. Αναφέρομαι στο έτος 2019 όπου φορείς και εθελοντές καθάρισαν με απόδειξη 52 παραλίες προσβάσιμες και δύσβατες σε Πάτμο και Αρκιούς.  Είδατε κάπου μια πρόταση; Είδατε να γίνεται αναφορά; Εντάξει δεν το χρειαζόμαστε…είμαστε παντού όπως πρέπει.

Επιθυμώ να κλείσω με τα εξής:

Η περίοδος χάριτος του ενός έτους έχει τελειώσει και ήδη έχουν περάσει 3 χρόνια!!!

Το ταμείο στο τέλος της θητείας αυτής στο επίπεδο τι παραλάβαμε και τι αφήσαμε από έργα; φοβάμαι πως θα έχει αρνητικό πρόσημο.

Θεωρητικά αναμένεις πως νέοι άνθρωποι μπορούν με την βοήθεια της τεχνολογίας να είναι πιο ευέλικτοι στις κινήσεις τους. Πρακτικά, από το αποτέλεσμα, φαίνεται πως αυτό δεν ισχύει.

Οι επόμενες εκλογές είναι σε ένα έτος από τώρα και ο απολογισμός έργου μέχρι στιγμής για μένα προσωπικά έχει αρνητικό πρόσημο.

Το ατομικό μερίδιο ευθύνης με κάνει να ανησυχώ. Επιθυμώ για τον τόπο μου το καλύτερο και αυτός είναι ο στόχος μου.
Φυσικά όποιος μιλάει, γράφει , εκτίθεται και αναγκάζεται να φτάσει στα δικαστήρια χαρακτηρίζεται ως ο ” Κακός ” του χωριού.

Ο Διάλογος είναι το ζητούμενο της επιστολής αυτής .

Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Καμίτσης Γεώργιος
Μόνιμος Κάτοικος Πάτμου.
Πάτμος 03/11/2022

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Η (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον...

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Μια πινελιά χαράς στην ατμοσφαιρική εσωτερική πλατεία της Σκάλας! Ένα περίπτερο, συνδεδεμένο με τις μνήμες ντόπιων και επισκεπτών, αντί να καταστραφεί μια και...

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ

Πάτμος 10/06/2024 7 Ιουνίου 2024 8 Ιουνίου 2024 Στο μικρό νησί της Πάτμου που ζει υπό την σκέπη της ιεράς Μονής Ιωάννου Θεολόγου, γινόμαστε διαρκώς μάρτυρες...