Οι κάτοικοι της Χάλκης, σε συνεργασία με τον Δήμο, καλύπτουν πλήρως τις ενεργειακές τους ανάγκες και μηδενίζουν τον λογαριασμό ρεύματος, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας του φωτοβολταϊκού πάρκου του νησιού, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος GReco Islands.
Η πρωτοβουλία GReco Islands με το υπερσύγχρονο φωτοβολταΐκό πάρκο της Χάλκης, ισχύος 1MW, καλύπτει τις τοπικές ενεργειακές ανάγκες των κατοίκων στην πράξη, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να μηδενίσουν τους λογαριασμούς για το ρεύμα που καταναλώνουν, μέσω του «Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού (Net-Metering).
Έτσι, το 34% των τιμολογίων ενός έτους της ΔΕΗ εκδόθηκαν με αρνητικό πρόσημο, το 40% κάτω από 100 ευρώ, και το 26%, στην πλειοψηφία επιχειρήσεις, έως 800 ευρώ.
Η εξοικονόμηση ξεπέρασε στο σύνολο τις 200.000 ευρώ το τελευταίο έτος.
Παράλληλα, το φωτοβολταϊκό πάρκο έχει συμβάλει στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα κατά 2.246 kg.
Η Χάλκη ήταν το πρώτο νησί που άνοιξε τον δρόμο στα GReco islands, της εθνικής πρωτοβουλίας που στοχεύει στην ολοκληρωμένη πράσινη μετάβαση των μικρών νησιών. Αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, προάγοντας συγχρόνως τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής.
Έναν χρόνο μετά την υπογραφή του σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας, με πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πρόγραμμα GReco Islands αξιοποιεί την εμπειρία και τα πολύ χρήσιμα αποτελέσματα, μέσα από το έργο που υλοποιήθηκε στον ενεργειακό κατά βάση τομέα στη Χάλκη. Η λειτουργία της Ενεργειακής Κοινότητας Χάλκης «Κάλχιον», ως φορέας διαχείρισης του φωτοβολταϊκού πάρκου, η εμπλοκή των κατοίκων, των επιχειρήσεων, αλλά και η κοινή προσπάθεια και δημιουργία ενός κοινού πλαισίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση για άλλες ευρωπαϊκές περιοχές και χώρες.
Ο δήμαρχος της Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης δήλωσε πως «η Χάλκη μπήκε στην εποχή της αειφορίας και μετατράπηκε σε πρότυπο “πράσινης” οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας. Ένα ορατό τελικό αποτέλεσμα με 100% κοινωνικό πρόσημο για το νησί και τους ανθρώπους του. Η μετατροπή του σε ένα πράσινο νησί, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το δικό μας φωτοβολταΐκό πάρκο και τελικά η παραλαβή μηδενικό ή πολύ χαμηλών λογαριασμών ρεύματος, μετά από ένα χρόνο εφαρμογής, δείχνουν έμπρακτα πως η ποιότητα ζωής και η ευημερία μπορούν να γίνουν πράξη και να αλλάξει ολοκληρωτικά η ζωή των πολιτών, μόνο με σκληρή δουλειά, συνεργασία, όραμα, μεράκι, καινοτομία και εμπιστοσύνη».
Η πράσινη μετάβαση ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τα νησιά
Η υιοθέτηση ενός βιώσιμου κυκλικού αναπτυξιακού υποδείγματος αναμένεται να οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας «εικόνας» των νησιών που θα αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και θα διασφαλίσει ποιοτικότερες συνθήκες διαβίωσης καθώς και νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας, δίνοντας διέξοδο ιδιαίτερα στα μικρά νησιά που δεν έχουν διαφοροποιημένες αναπτυξιακές επιλογές. Περαιτέρω, η πράσινη και δίκαιη μετάβαση αναμένεται να αποτελέσει ανταγωνιστικό τουριστικό πλεονέκτημα, ως απάντηση στις απαιτήσεις του ολοένα αυξανόμενου ρεύματος των περιβαλλοντικά/κλιματικά ευαισθητοποιημένων πολιτών.
Υπό το πρίσμα αυτό ο δήμος Χάλκης τον Σεπτέμβριο του 2020 υπέγραψε το Σύμφωνο των Δημάρχων με κύριο στόχο την απανθρακοποίηση του νησιού και έναν μήνα αργότερα κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ενέργεια και το Κλίμα το Σχέδιο για την Καθαρή Ενεργειακή Μετάβαση του Νησιού της Χάλκης (CETA). Ταυτόχρονα ξεκίνησαν και όλες οι διαδικασίες για τη δημιουργία της Πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας στα Δωδεκάνησα, με μέλη τους κατοίκους του νησιού αλλά και με τη συμμετοχή του Δήμου Χάλκης με το 50% στο συνεταιριστικό κεφάλαιο. Η ΕΝΕ.ΚΟΙ.ΧΑ «Κάλχιον» είναι το όχημα που οδηγεί το νησί προς την Καθαρή Ενεργειακή Μετάβαση και την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν σε συνεργασία με τον Δήμο της Χάλκης.
0 Σχόλια