Μουσικές της Μεσογείου: Απολογισμός

04/08/2023

Ήταν μια υπέροχη βραδιά που τη χαρήκαμε όλοι, μικροί και μεγάλοι. Στο φως ενός ολόγεμου αυγουστιάτικου φεγγαριού, με τον Αίολο να κοιμάται ήσυχα, ταξιδέψαμε στους ήχους των χωρών που βρέχονται απ’ την ευλογημένη θάλασσα της Μεσογείου. Μιας θάλασσας που στα νερά της πλέανε τα πλοία όλων των μεγάλων πολιτισμών που γέννησε η Ευρώπη, η Μέση Ανατολή και η Αφρική. Μιας θάλασσας που έφερε κοντά και ένωσε τόσες κουλτούρες και ανθρώπους. Τρεις ταλαντούχοι μουσικοί η Ξανθούλα Ντακοβάνου, ο Ταξιάρχης Βασιλάκος και ο Σούλης Μπαρκή μας χάρισαν μαγικές στιγμές παίζοντας και τραγουδώντας συνθέσεις που δημιούργησαν οι λαοί της,  Έλληνες, Ιταλοί, Ισπανοί, Γάλλοι, Βαλκάνιοι, Άραβες και οι Σεφαραδίτες (Σεφαρντίμ) Εβραίοι. Έχοντας εντρυφήσει για πολλά χρόνια στη μουσική παράδοση των περιοχών αυτών, επέλεξαν ένα ρεπερτόριο με αντιπροσωπευτικές μελωδίες γενιών και γενιών που ζήσανε πλάι στα νερά της θάλασσας και έδωσαν τη ψυχή τους στη μουσική. Η εξαίρετη φωνή της κ. Ντακοβάνου μας ταξίδευε σε τόπους ονειρικούς, ενώ η πανσπερμία μουσικών οργάνων που χρησιμοποίησαν, μας περιπλάνησε στον απέραντο κόσμο της μουσικής, σε πάμπολλα μονοπάτια και δρόμους, πρωτόγνωρους, που με τη χρήση τους, ιδιαίτερα στις προσωπικές συνθέσεις του Σούλη Μπαρκή μας διέγειραν γνώση και αισθήσεις. Η νότα της παιδικής φωνής που προστέθηκε στο μουσικό πρόγραμμα από την κόρη της Ξανθούλας, την Ανατολή και το συγκλονιστικό κλαρίνο τους γιού της, του μικρούλη Οδυσσέα, που έπαιξε σε ορισμένα κομμάτια, ήταν τέρψη για τα αυτιά, την καρδιά, αλλά και την αισιοδοξία μας για το μέλλον.

Επιστέγασμα αυτής της μουσικής εκδήλωσης ήταν η παρουσία της Αλίκης Καγιαλόγλου. Η προσφιλής τραγουδίστρια και λάτρης της Πάτμου βρισκόταν ανάμεσα στο πολυπληθές κοινό και παρακολουθούσε τη μουσική εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου «Ιππόκαμπος». Θεωρήσαμε υποχρέωση και ευχαρίστησή μας να την καλέσουμε στη σκηνή. Η επί 40 έτη ερωτοτοχτυπημένη με την Πάτμο κυρία μας τίμησε δεόντως και χάρισε στο ακροατήριο την ανάγνωση ενός αποσπάσματος από τον Πλούτο του Αριστοφάνη με περιβαλλοντολογικές αξίες και μηνύματα και την απόλαυση ενός ισπανικού τραγουδιού που εκτέλεσε χωρίς τη συνοδεία οργάνων.

Η βραδιά έκλεισε με το χάδι του απόηχου της φωνής της κ. Καγιαλόγλου, αυξάνοντας την ευφορία που νοιώσαμε από τη μουσική περιήγηση στις ακτές της Μεσογείου που μας προσέφεραν οι προσκεκλημένοι μας, Σούλης Μπαρκή, Ξανθούλα Ντακοβάνου, Ταξιάρχης Βασιλάκος με τα παιδιά τους, Ανατολή και Οδυσσέα.

Τους ευχαριστούμε και δημόσια, για μια ακόμα φορά.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Μουσικές της Μεσογείου

Μουσικές της Μεσογείου

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου «Ιππόκαμπος» ανακοινώνει την διεξαγωγή συναυλίας «Μουσικές της Μεσογείου» στις 2 Αυγούστου 2023 και ώρα 20.30 στο...

Οδυσσέα Ελύτη, «Του Αιγαίου»

Οδυσσέα Ελύτη, «Του Αιγαίου»

ΙΟ έρωταςΤο αρχιπέλαγοςΚι η πρώρα των αφρών τουΚι οι γλάροι των ονείρων τουΣτο πιο ψηλό κατάρτι του ο ναύτης ανεμίζειΈνα τραγούδι Ο έρωταςΤο τραγούδι τουΚι οι...