ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
Πάτμος 23/10/2023
Αρ. πρωτ. 39
Προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας, Τμήμα Διοίκησης Ν. Δωδεκανήσου
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω
Εισαγγελία Αρείου Πάγου
(Έχει γίνει καταγγελία και στην Ε.Α.Δ.)
Την 07.07.2023 το Δ.Σ. Πάτμου, κατόπιν αιτήματος της εταιρείας ΗΛΕΚΤΩΡ για συνέχιση λειτουργίας των 2 εγκαταστημένων από το 2003 ανεμογεννητριών και καθορισμού ετήσιας αποζημίωσης χρήσης για 12 έτη έκτασης 39.312 στρεμμάτων στη θέση Κόκκινος Κάβος της Πάτμου, αποφασίσατε, κατά πλειοψηφία, την εκμίσθωση της εν λόγω έκτασης, με αυτόν τον σκοπό χρήσης.
Σε νέα συνεδρίαση του Δημ. Συμβουλίου, στις 30.08.2023, εγκρίνατε τους όρους μίσθωσης, διάρκειας 20 ετών, της ανωτέρω δημοτικής έκτασης για λειτουργία αιολικού πάρκου και χρήση επαγγελματική. Το 2003, επί δημαρχίας Γ.Καμπόσου, παραχωρήθηκε για 20 χρόνια από τον Δήμο Πάτμου δημοτική έκταση 40 στρεμμάτων στην ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΑΕ (θυγατρική της εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ιδιοκτησίας του Μπόμπολα), για την εγκατάσταση δύο ανεμογεννητριών χωρίς τίμημα.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2015 έγινε καταγγελία από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Σπύρο Μαυρωνά για σύμβαση συνθηκών χρησιδανείου, δηλαδή παραχώρηση της έκτασης στην εν λόγω εταιρεία χωρίς μίσθιο, χωρίς όφελος για τον Δήμο από το παραγόμενο ρεύμα και χωρίς καμία πρόβλεψη για την απομάκρυνση των ανεμογεννητριών μετά την λήξη του χρησιδανείου.
Εν τω μεταξύ, η ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης ( έκθεση 2015 υπ’ αρ. πρωτ. ΣΕΕΔ/Φ1.ΕΝΠ 237 και 23/Α/2015 του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημ Διοίκησης), στην οποία έφτασε η καταγγελία του κ. Μαυρωνά, έδωσε εντολή στον Δήμο Πάτμου να καταγγείλει το χρησιδάνειο και να λύσει τη σύμβαση με την εταιρεία του κ. Μπόμπολα ΕΛΛΑΚΤΩΡ που εγκατέστησε τις ανεμογεννήτριες στη Λάμπη, εκμεταλλευόμενη την παραγόμενη αιολική ενέργεια χωρίς μίσθωμα.
Επίσης να διεκδικήσει τα αναλογούντα ποσά για τα 39.312 στρέμματα που εκμεταλλευόταν όλα αυτά τα χρόνια και να τα μισθώσει σύμφωνα με τη νόμιμη αξία τους.
Συγκεκριμένα αναφέρει στην πρότασή της η επιθεωρητής – ελεγκτής Δημόσιας Διοίκησης:
Ο Δήμος Πάτμου θα πρέπει: 1) να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου και την είσπραξη των διαφυγόντων εσόδων του από τη μη νόμιμη δωρεάν παραχώρηση της χρήσης και εκμετάλλευσης έκτασης 39.312 τ.μ, στη θέση Κόκκινος Κάβος για διάστημα πλέον των έντεκα ετών. 2)να προβεί στην καταγγελία της 571-3-2003 σύμβασης χρησιδανείου και να μεριμνήσει για τη μίσθωση του ως άνω χώρου με τη νόμιμη διαδικασία.
Τονίζει ότι η εν λόγω εταιρεία δεν ασκεί αποκλειστικά και μόνον δραστηριότητα που να είναι κοινωφελής ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα, ο δε Δήμος δεν προέβη σε παρακολούθηση από καμία υπηρεσία του της εκτέλεσης της σύμβασης.
Και προτείνει τέλος να σταλεί η έκθεση στην εισαγγελία Πρωτοδικών Κω διά του Ειρηνοδικείου.
Ερωτούμε: συμμορφώθηκε ποτέ ο Δήμος με τις εντολές της Υπηρεσίας ελέγχου της Δημόσιας Διοίκησης; Έγινε καταγγελία της σύμβασης χρησιδανείου; Εστάλη η έκθεση στην Εισαγγελία Κω;
Στις 15/10/2023, στα Πατμιακά Χρονικά, διαβάζουμε ότι σπεύδετε σε προκήρυξη της δημοπρασίας που θα γίνει στις 25/10/2023/.
Παραβλέπουμε την αγνόηση από μέρους σας του όρου της εκμίσθωσης που αποκλείει από την δημοπρασία οφειλέτη του Δήμου, αφού-ως γνωστόν- η ΗΛΕΚΤΩΡ οφείλει στον Δήμο περί τις 500.000 ευρώ, διότι επί 20 έτη δεν πλήρωσε το παραμικρό μίσθωμα και επιπλέον ο Δήμος στην απόφαση της 07.07.2023 μιλάει για δικαστική διεκδίκηση του ανωτέρω ποσού (η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει).
Θα σας επιστήσουμε την προσοχή στην από μέρους του Συλλόγου μας έρευνα, κατόπιν δημοσιεύματος του Ν. Μελιανού στα Πατμιακά Χρονικά, σύμφωνα με την οποία – ήδη από το 2008- νόμος που διευθετεί το καθεστώς των ΑΠΕ περιλαμβάνει στις ζώνες αποκλεισμού για την χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας, την Πάτμο.
Σύμφωνα με τον νόμο 2464/Β/03.12.2008 απαγορεύεται η εγκατάσταση ΑΠΕ εντός κηρυγμένου διατηρητέου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, εντός ζώνης απολύτου προστασίας της φύσης και εντός τοπίου κηρυγμένου ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Η Πάτμος- ευτυχώς- προστατεύεται με όλους τους σχετικούς νόμους ήδη από το 1971.
Αναφέρουμε: 1971: τοπίο χρήζον ιδιαίτερης προστασίας (ΦΕΚ1029/Β/22.12.1971)
1972: τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους(ΦΕΚ 847/Β/16.10.1972)
1999: μνημείο της UNESCO
Εξάλλου με το Π.Δ. της 16.07.2001 (ΦΕΚ 621/Δ/01.08.2001) καθορίστηκαν Ζ.Ο.Ε. (ζώνες οικοδομικού ελέγχου) για την Πάτμο που αποσκοπούν στην προστασία των εκτός σχεδίου γεωργο-κτηνοτροφικών εκτάσεων.
Επίκειται επίσης σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης για την εφαρμογή νέου ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, όμως, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, θα είναι επί το αυστηρότερο και θα κατατεθεί προς ψήφιση μέχρι τέλος του χρόνου.
Επομένως από το 2008 υπάρχει νομοθεσία εν ισχύι που εντάσσει την Πάτμο στις ζώνες αποκλεισμού για χωροθέτηση ΑΠΕ.
Αν δεν σας ήταν γνωστή η ανωτέρω νομοθεσία-παρόλο που άγνοια νόμου δεν αναγνωρίζεται σε ΟΤΑ- θα πρέπει, έστω και εκ των υστέρων, να αναγνωρίσετε το μη σύννομο των ενεργειών σας και να αναθεωρήσετε τις σχετικές αποφάσεις σας.
Είναι κρίμα η Πάτμος να έχει οπλισθεί με τέτοια νομοθετική θωράκιση, προκειμένου να διαφυλαχτεί η μοναδικότητα του τοπίου και της ιστορίας της και να μην την χρησιμοποιούμε ως ασπίδα προστασίας της.
Παρακαλούμε να ελέγξετε την ακρίβεια των ισχυρισμών μας και να πράξετε αναλόγως.
Από μέρους μας επιφυλασσόμαστε για κάθε νόμιμη ενέργεια.
Για το Δ.Σ. του Σ.Π.Π.Π. «Ιππόκαμπος»
Η Πρόεδρος Η Γραμματέας
Ιωάννα Μέμου Ελένη Οικονομίδου
0 Σχόλια