Κανένα οικονομικό όφελος δεν είχαν οι καταναλωτές από τις ανεμογεννήτριες. Μόνο η ΕΤΑΙΡΕΙΑ και η ΔΕΗ. Στη νέα σύμβαση θα έχουν; 

Πόσα κέρδισε από τις ανεμογεννήτριες της Πάτμου η Εταιρεία;
01/11/2023

Απάντηση αναγνώστη στο σχετικό δημοσίευμα της Σμαράγδας Μουλιάτη στα Πατμιακά Χρονικά.

Mέ έκπληξη πληροφόρήθηκα  ότι για τα είκοσι (20) χρόνια λειτουργίας των  ανεμογεννητριών δεν υπήρξε κανένα οικονομικό όφελος για τον Δήμο Πάτμου και κυρίως για τους κατοίκους – καταναλωτές .

Με μια μικρή έρευνα στο ΓΕΜΗ όπου όλες οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες  να αναρτούν τα οικονομικά τους αποτελέσματα κάθε χρόνο μαζί με τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών  προκύπτει  ότι η εταιρεία ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΑΕ με ημερομηνία σύστασης 21/02/2002 είναι θυγατρική της ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ πού ανήκει στον ‘Oμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

  Η ΑΕΙΦΟΡΙΚΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΑΕ  έχει στην εκμετάλλευση το έργο “Αξιοποίηση αιολικού δυναμικού για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας  στις νήσους Ροδο (3.0 MW), Κω (3,6 MW) και Πάτμο (1,2 MW) όπως αναφέρονται στις εκθέσεις με συνολικά κέρδη προ φόρων μόνο για τη δεκαετία 2013-2022    8.878.000 ευρώ.

Με βάσει τη δυναμικότητα της Πάτμου 1,2 MW, αντιστοιχούν 1.366.000 ευρώ ΜΟΝΟ  για τη δεκαετία 2013-2022. 

Το ποσό αφορα μόνο τη δεύτερη δεκαετία, λογικά ανάλογα ποσά  θα υπήρχαν και τη πρώτη δεκαετία. Ή Πάτμος και οι κάτοικοί της δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ.

Συνεπώς η απαίτηση του Δήμου Πάτμου για 429.716,54€  για τα πρώτα 15 χρόνια ήταν ένα μικρό ποσοστό  των κερδών της εκμετάλλευσης των ανεμογεννητριών.

Το δε λυπηρό είναι ότι ο Δήμος προχωρά σε διαγωνισμό με προφορικές !!!! προσφορές και με αρχικό μηνιαίο μίσθωμα 2.500 ευρώ!

Συνεπώς είναι ηλίου φαεινότερο ότι η Πάτμος δεν είχε  κανένα όφελος από τη σύμβαση  παρά μόνο οι εταιρείες και εύκολα μπορεί να συμφωνήσει κανείς με το συμπέρασμά σας

“ότι οι μόνοι   που είχαν όφελος ήταν η ΕΛΑΚΤΩΡ  και η ΔΕΗ. Και αν μας απαντήσουν, ξέρετε δεν έχουμε κανένα κέρδος οπότε τι νας σας επιστρέψουμε, τους απαντάμε, αφού δεν έχετε όφελος γιατί εξακολουθείτε να είστε εδώ και να ζητάτε ανανέωση της εγκατάστασης; Κάτι τρέχει λοιπόν.

Θέλουμε να μάθουμε.”

Με εκτίμηση 

Δημήτρης Φωκιανός

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Η (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον...

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Μια πινελιά χαράς στην ατμοσφαιρική εσωτερική πλατεία της Σκάλας! Ένα περίπτερο, συνδεδεμένο με τις μνήμες ντόπιων και επισκεπτών, αντί να καταστραφεί μια και...