Η Νίσυρος στο επίκεντρο της ενεργειακής μετάβασης της Ευρώπης στα πλαίσια του προγράμματος NESOI

Η Νίσυρος, πρωτοποριακό νησί στην ερευνητική δραστηριότητα, συνεχίζει την επιτυχή συμμετοχή του στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα καινοτομίας.
22/07/2021

Της Χριστίνας Καλαμπακτασώτη, από τις “Διακοπές”

Η Νίσυρος, πρωτοποριακό νησί στην ερευνητική δραστηριότητα, συνεχίζει την επιτυχή συμμετοχή του στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα καινοτομίας με την υποστήριξη του Πανεπιστημιακού Οικοσυστήματος που στηρίζει τα έργα υποδομής του νησιού. Στην Παρούσα φάση ο Δήμος Νισύρου συμμετέχει σε 3 συνολικά Προγράμματα καινοτομίας: IANOS (Horizon 2020), PRISMI PLUS (INTERREG EUROPEAN) για θέματα ενέργειας και  Ανανεώσιμων Πηγών.

Στις 27 Μαϊου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Υποδομής υποστήριξης Νήσων με διακριτικό τίτλο «NESOI» ενέκρινε την πρόταση του Δήμου Νισύρου για ωρίμανση του ενεργειακού σχεδίου με τίτλο: «ZERO EMISSIONS NISYROS». το οποίο  είχε υποβληθεί στην Επιτροπή στις 18 Δεκέμβριο 2020. Η εν λόγω πρόταση αφορά την υποστήριξη του Δήμου Νισύρου σε συγκεκριμένες δράσεις του σχεδίου για την Ενεργειακή Μετάβαση με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Να σημειωθεί ότι η πρόταση της Νισύρου επιλέχθηκε ανάμεσα σε 117 προτάσεις Ευρωπαϊκών

Νησιών από 14 χώρες, σε συνολικό αριθμό Νησιών που υπερβαίνει τα 100. Η επιτροπή αξιολόγησης αποφάσισε την έγκριση χρηματοδότησης συνολικού ποσού 120.000,00 ΕΥΡΩ (60.000,00 ΕΥΡΩ επιχορήγηση και 60.000,00 ΕΥΡΩ σε παροχή υπηρεσιών από το Πρόγραμμα). Στόχος αυτής της υποστήριξης είναι η Νίσυρος να προχωρήσει τάχιστα στην ωρίμανση του ενεργειακού έργου με ήπιας μορφής ΑΠΕ, ένας δρόμος που έχει ξεκινήσει με επιτυχία σε στρατηγική συνεργασία με το Εργαστήριο ‘Ηπιας Μορφής Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Το έργο «ZERO EMISSIONS NISYROS» θα υποστηριχτεί στα πλαίσια του Προγράμματος Horizon 2020, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν συνέργειες μεταξύ των Ευρωπαϊκών Νησιών που έχουν επιλεχθεί. Μεταξύ των εργασιών που θα υποστηριχτούν είναι:

1. Αναλυτική Περιγραφή των Ενεργειακών Συστημάτων που θα αναπτυχθούν στο Νησί, με κάλυψη σε όλη τη Γεωγραφική επικράτεια της Νισύρου.

2. Αναλυτικός σχεδιασμός και τεχνικές προδιαγραφές του κέντρου ελέγχου για την παρακολούθηση και έλεγχο των ενεργειακών συστημάτων (παραγωγής, αποθήκευσης, και χρήσης ενέργειας).

3. Πλήρη περιγραφή και ανάλυση των αναγκών των μονάδων της Αφαλάτωσης, λαμβανομένου υπόψη του Περιβαλλοντικού αντικτύπου και την μείωση περιβαλλοντικών και ενεργειακών κινδύνων.

4. Μελέτη βιωσιμότητας της μετάβασης της Νισύρου σε Ενεργειακά αυτόνομο Νησί με ήπιας μορφής ΑΠΕ.

5. Πλήρη περιγραφή της Ενεργειακής ανάλυσης διαχείρισης ύδατος λαμβανομένου υπόψη των μονάδων διαχείρισης λυμάτων (βιολογικός καθαρισμός).

6. Μελέτη Εφαρμογής για τα συστήματα αποθήκευσης της Παραγόμενης ενέργειας από ΑΠΕ.

7. Πλήρης Σχεδιασμός για την μετάβαση στην Νέα εποχή της Ηλεκτροκίνησης, και στους Μηδενικούς ρύπους στις μεταφορές.

8. Σχεδιασμός Ενεργειακής κοινότητας με τη συμμετοχή Πολιτών και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων.

Η υποστήριξη των Ευρωπαϊκών Νησιών από το πρόγραμμα NESOI οδηγεί στην επίτευξη Περιβαλλοντικών και Οικονομικών στόχων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Πράσινης στρατηγικής όπως εντάσσεται στο Πράσινο συμβόλαιο της Ευρώπης.

Κλείνοντας είναι αξιοσημείωτο να αναφέρουμε πώς το Πανεπιστημιακό οικοσύστημα που υποστηρίζει τον Δήμο Νισύρου στην ανάπτυξη των υποδομών είναι:

o Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Εργαστήριο Ήπιας Μορφής Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος

o Πανεπιστήμιο Αθηνών: 1.Τμήμα Πληροφορικής, Software Centric Autonomic Networking Laboratory, 2. Τμήμα Γεωλογίας

  • Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Έδρα UNESCO
  • Πανεπιστήμιο της Πάτρας, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών
  • Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
  • Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής
  • Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
  • Πανεπιστήμιο του Delaware, Delaware Energy Institue
  • Biden Institute, University of Delaware
  • Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
  • Πανεπιστήμιο Αιγαίου
0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Η (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον...

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ

ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ

Πάτμος 10/06/2024 7 Ιουνίου 2024 8 Ιουνίου 2024 Στο μικρό νησί της Πάτμου που ζει υπό την σκέπη της ιεράς Μονής Ιωάννου Θεολόγου, γινόμαστε διαρκώς μάρτυρες...

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

5 Ιουνίου 2024 Κάπου πρέπει να είχε δει ο ζωγράφος Μιχάλης Οικονόμου (1888-1933) ένα τέτοιο χαμηλό σπιτάκι δίπλα στη θάλασσα και του έγινε έμμονη ιδέα....