Η Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών και το «Σχολείο εν Κινήσει»

Ομιλία της Ιωάννας Μέμου σε μουσική εκδήλωση με τους Encardia, Πάτρα 2018
21/09/2023

Η «Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών» είναι ένας πυρήνας εθελοντών που πιστεύει ότι μπορεί να αντισταθεί με πράξεις στη μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία, το ρατσισμό και τις διακρίσεις που ανθούν σήμερα.

Η δράση μας αφορά τους μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν βρεί καταφύγιο στην πόλη μας. Χρονολογείται από τη δεκαετία του ’90 και τους πρώτους Κούρδους πρόσφυγες.

Δεν είναι εύκολο να φανταστεί κανείς, αν δεν εμπλακεί άμεσα, το πλήθος και το μέγεθος των προβλημάτων που καλούμαστε καθημερινά να αντιμετωπίσουμε.

Το πρώτο, η διασφάλιση της καθημερινής διατροφής 200 και πλέον ανθρώπων (μαγείρεμα και διανομή). Το έχει αναλάβει –αποκλειστικά- ομάδα εθελοντών απο όλο τον κόσμο.

Μορφωμένοι νέοι, ανιδιοτελείς, απολύτως αφοσιωμένοι στο έργο της διασφάλισης του στοιχειώδους δικαιώματος κάθε ανθρώπου, της τροφής. Πολύτιμη εδώ η συνδρομή του Δήμου.

Μετά, ο κύκλος της νομικής διαδικασίας που αφορά την παροχή ασύλου και νομιμοποίησης γενικότερα των προσφύγων.Ένας  λαβύρινθος… και μεις στο ρόλο της Αριάδνης.

Διαρκής η προσπάθεια για τη διασφάλιση στέγης, ρουχισμού, προσωπικής υγιεινής.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας και η εκπαίδευση στις διαδικασίες της γραφειοκρατίας ,για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων που τους παρέχει το νομικό σύστημα.

Μα πάνω απ’όλα η ψυχολογική στήριξη και η προσπάθεια κοινωνικής ένταξης ανθρώπων, αποκομμένων από το κοινωνικό τους περιβάλλον, αναγκασμένων να προσαρμοστούν τάχιστα στη νέα πραγματικότητα της ζωής τους.

Γι’αυτό, μεγάλο βάρος δίνουμε στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, με το «Σχολείο εν κινήσει», που λειτουργεί καθημερινά, πρωί-απόγευμα στο στέκι της Κίνησης.

Ας δούμε λίγο τι είναι το «Σχολείο εν κινήσει» και τι κάνουμε εμείς  οι εθελοντές δάσκαλοι και δασκάλες. (Να πούμε εδώ ότι το 90% της ομάδας είναι γυναίκες).

Η ζωή των προσφύγων και των μεταναστών είναι σαν την κινούμενη άμμο.

Ένα αδιάκοπο πηγαινέλα ανθρώπων και ιστοριών.

Η  καθημερινότητά τους απρόβλεπτη, ρευστή, γλυκόπικρη.

Η ζωή τους πέταξε στα βαθιά και ζητάνε ένα χέρι για να βρούν ξανά το μονοπάτι.

Νέοι άνθρωποι, από χώρες μακρινές, που πασχίζουν να μάθουν την αλφαβήτα μιας αλιώτικης ζωής.

Δεν πολεμάνε με τους ίδιους όρους, όπως οι νέοι που ξέρουμε. Τους λείπουν τα όπλα και κυρίως η γλώσσα, η επικοινωνία τους με τη χώρα υποδοχής.

Αυτήν την ανάγκη θελήσαμε να καλύψουμε.

Έτσι, το σχολείο μας ταξιδεύει με το δικό τους κυματισμό.

Αλλάζουμε διαρκώς, πειραματιζόμαστε, επανακαθορίζουμε στόχους και συμπεριφορές.

Είμαστε πλάι τους.

Δάσκαλοι και μαθητές σε συνεχή αλληλεπίδραση.

Τους μαθαίνουμε και μας μαθαίνουν πολλά.

Αυτό είμαστε, αυτό κάνουμε…

Ευχαριστούμε για τη συμπαράστασή σας .

Σας ευχόμαστε καλή διασκέδαση με ένα συγκρότημα που διασώζει, με τη μουσική του, τα γλωσσικά απομεινάρια- διαμάντια των δικών μας αρχαίων μεταναστών στη γειτονική Ιταλία.

Καλή διασκέδαση σε όλους.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Δεν βρέθηκαν αποτελέσματα

Η σελίδα που ζητήσατε δε βρέθηκε. Προσπαθήστε να βελτιώσετε την αναζήτησή σας, ή χρησιμοποιήστε το μενού από πάνω για να εντοπίσετε την ανάρτηση.