Ημερίδα για τους υγρότοπους της Πάτμου

Το Σάββατο 14 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκε στη συνεδριακή αίθουσα του Ξενοδοχείου ΣΚΑΛΑ, η ημερίδα με τίτλο « ΟΙ ΥΓΡΟΤΟΠΟΙ ΤΗΣ ΠΑΤΜΟΥ» Κατάσταση, απειλές και προστασία.
04/02/2024

Ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο επιστημονικός συνεργάτης του WWF ΕΛΛΑΣ κ. Θάνος Γιαννακάκης. Τον ομιλητή παρουσίασε η Άννα Μακέιμπ.
Την ημερίδα παρακολούθησε ο Δήμαρχος Πάτμου και ένας ικανοποιητικός αριθμός συμπολιτών μας, που έδειξαν πραγματικό ενδιαφέρον για το θέμα.
Η ομιλία του κ. Γιαννακάκη αποτελείτο από 3 μέρη.
Τον ορισμό των υγροτόπων, την ωφελημότητα των νησιωτικών για την βιοποικιλότητα της περιοχής και την τοπική κοινωνία, καθώς και τη νομολογία που  διέπει την προστασία τους.
Την παρουσίαση των 6  φυσικών  υγροτόπων του νησιού μας, ΑΛΥΚH στην Ελιά, ΑΛΥΚΕΣ στο Διακόφτι, Γερανός, Πέτρα, Κάμπος και του τεχνικού Φράγματος Γερανού,  με φωτογραφικό υλικό των τελευταίων ημερών, καθώς και γενικότερη  αναφορά   στους υγροτοπους της χώρας μας. Τέλος πραγματοποιήθηκε   συζήτηση και   διάλογος με τους συμμετέχοντες σχετικά με τις παρατηρήσεις  και τις εμπειρίες τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι διενεμήθη ένας οδηγός – βιβλίο σχετικά με το θέμα αρκετά ενδιαφέρον, κυρίως για την νομοθεσία που περιέχει και που μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες που ενδιαφέρονται πραγματικά για το περιβάλλον. 

Παρακάτω μερικά πράγματα που αντλήσαμε από την ομιλία και τον οδηγό – βιβλίο.

Ο όρος “υγρότοπος” προσδιορίζει κάθε περιοχή που καλύπτεται μόνιμα ή εποχικά από νερό ή που ενώ δεν καλύπτεται από νερό, έχει υγρό έδαφος για μεγάλο διάστημα του έτους. Αν και το νερό είναι η βασική προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό μιας περιοχής ως υγρότοπο, το είδος του εδάφους που δημιουργείται κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες στις περιοχές αυτές αλλά και η υγροτοπική βλάστηση με είδη φυτών που είναι προσαρμοσμένα να ζουν στο νερό, είναι επίσης σημαντικά χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι υγρότοπων. Η Ελλάδα έχει υιοθετήσει το σύστημα ταξινόμησης Ραμσάρ κατά το οποίο οι τύποι υγρότοπων ομαδοποιούνται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: οι θαλάσσιοι και παράκτιοι, οι εσωτερικοί και οι τεχνητοί. Μερικοί από τους κοινούς τύπους στην Ελλάδα είναι: λίμνες, λιμνοθάλασσες, ποταμοί, δέλτα ποταμών, εκβολές ποταμών, έλη, πηγές, αλυκές, παρόχθιες περιοχές, αλυκές, τεχνητές λίμνες και ταμιευτήρες νερού.

Τα όρια μιας υγροτοπικής περιοχής – εκτός λίγων περιπτώσεων – δεν είναι σαφή γιατί συνήθως δεν υπάρχει απότομη μετάβαση από την ξηρά στο νερό, αλλά συναντάμε μια σταδιακή, μεταβατική ενδιάμεση ζώνη με εδάφη που καλύπτονται εποχικά από νερό. Επιπλέον, παλαιότερες ή πρόσφατες ανθρωπογενείς αλλαγές μπορεί να έχουν αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής.
Για να χαραχθούν τα όρια ενός υγρότοπου χρησιμοποιούνται κατά βάση επιστημονικά κριτήρια. Όμως, η νομική κατοχύρωση γίνεται με πολιτική απόφαση και κατά συνέπεια τα θεσμοθετημένα όρια είναι δυνατό να είναι διαφορετικά από τα πραγματικά όρια του υγρότοπου. Η νομική αυτή κατοχύρωση στα συγκεκριμένα όρια καθορίζει την ανταπόκριση ή μη των αρχών στα αιτήματα για την προστασία του υγρότοπου.

Γιατί να προστατευτούν οι νησιωτικοί υγρότοποι;
Οι υγρότοποι έχουν μεγάλη σημασία για φυσικό περιβάλλον και την οικονομία των νησιών μας είναι όμως, μαζί με τις αμμώδεις παραλίες, και τα πλέον ευάλωτα και απειλούμενα οικοσυστήματα τω νησιών
Η σημασία τους για την βιοποικιλότητα έιναι τεράστια. ως οικοσυστήματα οι υγρότοποι αποτελούν “νησιά” μέσα στα νησιά και συντηρούν μορφές ζωής που έχουν αποκλειστική ή πολύ μεγάλη εξάρτηση από το νερό. Η βιοποικιλότητα στις περιοχές αυτές είναι η μέγιστη που μπορεί να συναντήσει κανείς σε νησιωτικό χώρο γιατί εκτός από τους υδρόβιους οργανισμούς που συντηρούν, προσελκύουν και πολλού χερσαίους οργανισμούς. Επιπλέον οι νησιωτικοί υγρότοποι συνιστούν ένα εκτεταμένο δίκτυο ενδιάμεσων σταθμών για εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά που περνούν πάνω από τις θάλασσές μας, αλλά και καταφύγιο τις περιόδους που επικρατεί βαρυχειμωνιά στη βόρεια Ελλάδα και την κεντρική Ευρώπη.

Πηγή: Πατμιακά Χρονικά

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …