Επιστολή του Γιάννη Σχίζα στον Δήμου Πάτμου σχετικά με τη σχεδιαζόμενη νέα προβλήτα για τα κρουαζιερόπλοια

14/02/2023

Δημοσιεύουμε την απάντηση-άρθρο του δημοσιογράφου κ. Γιάννη Σχίζα στις απειλές, που εκτοξεύθηκαν εναντίον δημοσιογράφων για διασπορά ψευδών ειδήσεων, στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου της Πάτμου και σε δημοσιεύσεις τρίτων στα Πατμιακά Χρονικά.

Η απάντηση-άρθρο του κ. Σχίζα στάλθηκε επίσης στο Δήμο Πάτμου και τα Πατμιακά Χρονικά

Αγαπητοί κύριοι

Έλαβα γνώση του ψηφίσματός σας «Υπέρ του έργου κατασκευής μόλου πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων στο λιμένα Σκάλας Πάτμου» και ως φίλος του νησιού επιτρέψτε μου να σημειώσω ένα λάθος που διαπίστωσα από την ανάγνωση του κειμένου σας.
Γράφετε λοιπόν ότι «βαριά βιομηχανία της Πάτμου είναι ο τουρισμός», ενώ το ορθόν είναι ο θρησκευτικός, ο προσκυνηματικός, ο ιστορικός, με μια κουβέντα : Ο ΣΤΟΧΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ. Ως συγγραφέας του βιβλίου «Ο άλλος τουρισμός» (Εκδ. Οικοτοπία, Αθήνα, 1998) , μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτή η μορφή τουρισμού, διεθνώς αναγνωρισμένη, ενταγμένη σε όλα τα εγχειρίδια που ασχολούνται με το ζήτημα, είναι η μορφή που ταιριάζει και μακροχρόνια προσιδιάζει στο νησί της Πάτμου. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, κι ας μην παρασυρόμαστε από την εύκολη επιτυχία άλλων νησιών , ότι η Πάτμος είναι το νησί της Αποκάλυψης του Ιωάννου, ότι η Πάτμος διαθέτει μια καστροπολιτεία που συμπεριλαμβάνει ιερά και ιστορικά κείμενα, ότι η Πάτμος έχει να δώσει στον επισκέπτη τη φύση της και ό,τι δεν έχουν να του δώσουν σωρεία άλλων νησιών.
Επιτρέψτε μου λοιπόν να θεωρώ τις τεχνικές λεπτομέρειες της εγκατάστασης νέου μόλου στο νησί ως περιττές, εν όψει της μακροχρόνιας επιδίωξης όπως το νησί αναδειχθεί σε εστία στοχασμού και αναπόλησης εκ μέρους της πληθώρας των χριστιανών και μη χριστιανών επισκεπτών του. Όσον αφορά δε τις απειλές περί κυρώσεων , δεν έχω να υποστηρίξω κάτι το διαφορετικό από την ελευθερία της έκφρασης – που υποθέτω ότι είναι κοινό κτήμα, από την εποχή του Βολταίρου.

Με υπόληψη
Γιάννης Σχίζας
Συγγραφέας – Αρθρογράφος στα έντυπα Ποντίκι, Αυγή και Δρόμος της Αριστεράς

ΥΓ Σας εσωκλείω ένα πρόσφατο πίνακα για την Πάτμο της ζωγράφου-γλύπτριας Βασιλικής Σοφρά σε σχετική έκθεση που έλαβε χώρα στην Αθήνα– πρόσφατο δείγμα της αειφορικής ικανότητας του νησιού Πάτμου να εξάπτει την δημιουργική φαντασία.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Μια πινελιά χαράς στην ατμοσφαιρική εσωτερική πλατεία της Σκάλας! Ένα περίπτερο, συνδεδεμένο με τις μνήμες ντόπιων και επισκεπτών, αντί να καταστραφεί μια και...

Αρχοντικό Νικολαΐδη

Αρχοντικό Νικολαΐδη

Δημοσιεύουμε την ομιλία της Κατερίνας  Βάλβη, κόρης του Π. Βάλβη που εμπλουτίζει με ιστορικά στοιχεία την τοπική ιστορία και συμβάλλει στη διατήρηση της...