CULTURENOW / 31-10-2024 / 15:02
Σε μια αναδρομική παρουσίαση της δημιουργικής πορείας της Ελένης Οικονομίδου, θα εκτεθούν συνολικά περίπου 70 έργα που απεικονίζουν τις δαιδαλώδεις αναζητήσεις της καλλιτέχνιδας τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια ανάμεσα στη ζωγραφική του τελάρου και στις σύνθετες τεχνικές της χαρακτικής, ανάμεσα στην αναπαράσταση και την αφαίρεση.
Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης, Ελισάβετ Πλέσσα, στο εισαγωγικό κείμενό της για την πλήρως εικονογραφημένη και δίγλωσση έκδοση που συνοδεύει την έκθεση: «Η έγνοια της Οικονομίδου να διασώσει θραύσματα της παιδικής της μνήμης και, μέσα από αυτά, να μεταδώσει μια μνήμη συλλογική, αποτελεί έναν βασικό άξονα του έργου της. Από τη βεβαιότητα της ζωγραφικής στον καμβά μέχρι την αγωνία του άγνωστου που επιφυλάσσει το τύπωμα της χαρακτικής, οι εικαστικοί σταθμοί της Οικονομίδου περιλαμβάνουν τις ελαιογραφίες, τη χρήση παλιών φωτογραφιών από το οικογενειακό αρχείο, κομμάτια από ύφασμα, σχέδια σε γέμισμα παπλώματος, φωτομεταφορές με ταυτόχρονη χρήση λαδιού, μολύβι σε φωτοτυπίες, κολάζ, ζωγραφική σε φιλμ μεταξοτυπίας, μεταξοτυπίες σε φιλμ, οξυγραφίες, λινόλαια και λινοτυπίες – με κοινό δημιουργικό παρονομαστή όλων των έργων την επιστρωμάτωση, τη διαστρωμάτωσή τους».
Εντός μιας διαδρομής που συνδέει το προσωπικό παρελθόν με ένα σύγχρονο εικαστικό παρόν, η έκθεση της Οικονομίδου κορυφώνεται στη μνημειακή σύνθεσή της Θραύσματα της μνήμης, με θέμα τις απελάσεις των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1964. Η ίδια η καλλιτέχνις γράφει στο εισαγωγικό σημείωμά της: «Η απειλή πλανιόταν χρόνια πάνω μας. Γνωρίζαμε καλά ότι οι τουρκικές αρχές επεδίωκαν τον ξεριζωμό των μειονοτήτων που συνέθεταν το υπέροχο πολιτισμικό μωσαϊκό της Κωνσταντινούπολης. Το 1964 συνέβη αυτό που φοβόμασταν και που όμως μέσα μας βαθιά πιστεύαμε πως δεν θα γινόταν ποτέ. Μέσα σε λίγες ώρες η Κωνσταντινούπολη μετατράπηκε από τόπο κατοικίας σε ρίζα της μνήμης».
Το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στις 12.30, η Ελένη Οικονομίδου θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεσή της συνομιλώντας με την επιμελήτρια της έκθεσης, Ελισάβετ Πλέσσα. Επίσης, ειδική εκδήλωση με ομιλητές τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Bruce Clark και τον ιστορικό Κώστα Σταματόπουλο, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της έκθεσης της Ελένης Οικονομίδου, την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στις 18.30, στην αίθουσα Κωστής Παλαμάς του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.
Ελένη Οικονομίδου:
Η Ελένη Οικονομίδου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από το 1991 ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες και στην Πάτμο. Σπούδασε γαλλική και ιταλική φιλολογία στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ολλανδία. Αποφοίτησε το 1991 από το Πανεπιστήμιο της Νημέγης στην Ολλανδία, με πτυχίο στη σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Watermael-Boitsfort, στις Βρυξέλλες, όπου παρακολούθησε το εργαστήριο ζωγραφικής του Χρίστου Βουγιουκλή (αποφοίτησε το 2010), το εργαστήριο χαρακτικής της Kikie Crèvecoeur (αποφοίτησε το 2018), και το εργαστήριο μεταξοτυπίας του Sylvain Bureau (αποφοίτησε το 2024). Φιλοτέχνησε δύο βιβλία καλλιτεχνών (artists’ books – έργα τέχνης με τη μορφή βιβλίου): Narcose, εκδόσεις Tandem (2013) και Perséphone, εκδόσεις Tandem (2016). Το 2019 τιμήθηκε με το βραβείο της πόλης του Lombez (Γαλλία), στο πλαίσιο της Eυρωπαϊκής Τριενάλε Σύγχρονης Χαρακτικής. Το 2024 το έργο της Θραύσματα της μνήμης έλαβε την ανώτατη διάκριση («la plus grande distinction») από την κριτική επιτροπή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Watermael-Boitsfort, στις Βρυξέλλες. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Βέλγιο, στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στη Σερβία, στον Καναδά, στη Βραζιλία και στο Μεξικό.
0 Σχόλια