Εκπαιδευτικός οδηγός για τη δημόσια συμμετοχή

Ένας οδηγός για τους πολίτες από την WWF
09/07/2024

Στην Ελλάδα, οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για τα περιβαλλοντικά θέματα μέσω περισσότερων θεσμοθετημένων διαδικασιών (π.χ. υποβολή αιτήματος πληροφοριών για την κατάσταση της ποιότητας της ατμόσφαιρας, υποβολή σχολίων σε δημόσια διαβούλευση για περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, συμμετοχή σε τοπικό δημοτικό συμβούλιο, καταγγελία για μπάζωμα υγροτόπου κ.α.). Διαχρονικά, έχουμε έρθει σε επαφή με χιλιάδες συμπολίτες μας που είτε ατομικά, είτε συλλογικά, αναλαμβάνουν ενεργό δράση για την προστασία του τόπου τους. Δεν γνωρίζουν πάντα βέβαια όλες τις διαδικασίες στις οποίες έχουν δικαίωμα να συμμετάσχουν ή τον (βέλτιστο) τρόπο για να πάρουν μέρος σε αυτές.

Με τον παρόντα εκπαιδευτικό οδηγό παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση στους συμπολίτες μας σε πρακτικές πληροφορίες σχετικά με το τι και το πώς μπορούν να κάνουν για να αναλάβουν ενεργό δράση στο δημόσιο χώρο για τα περιβαλλοντικά θέματα.

Ο οδηγός αυτός σχεδιάστηκε για πολίτες που επιθυμούν να έχουν ενεργό ρόλο στις διαδικασίες δημόσιας συμμετοχής για περιβαλλοντικά θέματα, ανεξάρτητα από το βαθμό εξοικείωσής τους με αυτές.  Είναι ένας άμεσος οδηγός που διευκολύνει τους πολίτες να αναλάβουν δράση. Ακόμα, είναι εύχρηστος και αναλυτικός στο βαθμό που χρειάζεται για να είναι ακριβής και κατανοητός. Ως νομικό κείμενο, το περιεχόμενό του θα πρέπει επίσης να είναι δυναμικό και να προσαρμόζεται στις αλλαγές της νομοθεσίας.

Δείτε τον οδηγό ΕΔΩ0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …