Με τι ασχολούμαστε

 

Οι δράσεις, τα προγράμματα και οι ομάδες εργασίας του Ιππόκαμπου

Εδώ θα βρεις πληροφορίες για όλα τα προγράμματα, τις δράσεις και τις ομάδες εργασίας του Ιππόκαμπου.

Ενημερώσου, ενεργοποιήσου!

Master plan λιμανιού Πάτμου – Μώλος πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων

Τα σχέδια «αναβάθμισης» του λιμένα της Πάτμου περιλαμβάνουν καταστροφικές παρεμβάσεις που υποβιβάζουν την αξία, την ομορφιά, και την ποιότητα του περιβάλλοντος, τόσο για τους κατοίκους του νησιού, όσο και για τους επισκέπτες. Ο Ιππόκαμπος παρεμβαίνει, ενημερώνει και συνδιαμορφώνει.

μαθε περισσοτερα

μαθε περισσοτερα

Αυθαίρετη δόμηση και επεμβάσεις

Περιοχή Λυγγίνου

Η υπέροχη αυτή μεριά της Πάτμου δέχεται τα τελευταία χρόνια συστηματικές καταστροφικές παρεμβάσεις που αλλοιώνουν μη αναστρέψιμα το μοναδικό φυσικό της κάλλος.

Ο Ιππόκαμπος παρεμβαίνει, ενημερώνει και συνδιαμορφώνει.

Μικροί παράδεισοι και καταφύγια της φύσης

Υγρότοποι της Πάτμου

Η Πάτμος διαθέτει έναν αριθμό μικρών υδρότοπων που αποτελούν σημεία εξαιρετικής ομορφιάς και μεγάλης σημασίας για τα είδη που βρίσκουν καταφύγιο σε αυτούς.

Ο Ιππόκαμπος αναδεικνύει το ζήτημα και προωθεί δράσεις διατήρησης και προστασίας τους.

μαθε περισσοτερα

μαθε περισσοτερα

Μια παρθένα παραλία υπό απειλή

Λιβάδι Γερανού

Το Λιβάδι του Γερανού. Μια από τις ωραιότερες, παρθένες παραλίες της Πάτμου που συγκεντρώνει κάθε καλοκαίρι πιστούς εραστές της ανέγγιχτης από την “ανάπτυξη” περιοχής.

Ξαφνικά, στις αρχές του καλοκαιριού του 2022, εμφανίστηκε σε όλο το μήκος του μονοπατιού, που πλέον έχει διαπλατυνθεί για την εξυπηρέτηση των τροχοφόρων, μια σειρά από ξύλινες κολώνες ηλεκτροφωτισμού…

Μονοπάτια πολιτισμού

Δίκτυο μονοπατιών

Η Πάτμος διαθέτει ένα πλούσιο πλέγμα παλαιών μονοπατιών που συνδέουν τους οικισμούς μεταξύ τους και με την Μονή αλλά και τα πολλά καθίσματα και ερημητήρια.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το 2014, σε συνεργασία με τον Δήμο Πάτμου υλοποίησε το πρόγραμμα «Μονοπάτια πολιτισμού» σηματοδοτώντας 8 πεζοπορικές διαδρομές.

μαθε περισσοτερα

μαθε περισσοτερα

Ένα διαχρονικό πρόβλημα

Βιολογικός Καθαρισμός

Ο πρώτος βιολογικός καθαρισμός της Πάτμου κατασκευάστηκε πριν από 30 χρόνια. Λόγω αδυναμίας ή ανικανότητας του Δήμου να τον διαχειριστεί σωστά, η λειτουργία του διακόπηκε οριστικά το 2022. Έκτοτε τα λύματα χύνονταν πάλι ανεπεξέργαστα στη θάλασσα, στην περιοχή του Χοχλακά.

Ο Ιππόκαμπος έχει θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα ψηλά στην ατζέντα του και ασχολείται ενεργά με έρευνα, παρεμβάσεις και καταγγελίες, πρακτικά από την ίδρυσή του.

μαθε περισσοτερα

Αυτόνομες δράσεις μελών του Ιππόκαμπου

Πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών

Μέλη του Ιππόκαμπου, και άλλοι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, συμμετέχουν αυτόνομα σε διάφορες δράσεις προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος της Πάτμου.

Προσεχείς εκδηλώσεις

20

JUL

Έκθεση: “Δρόμοι Διαφυγής”

Ελένη Οικονομίδου

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου «Ιππόκαμπος» ανακοινώνει τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής της Ελένης Οικονομίδου στις 20 Ιουλίου 2023 στο Παλαιό Σχολείο Χώρας Πάτμου.

02

Aug

Μουσικές της Μεσογείου

Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου «Ιππόκαμπος» ανακοινώνει τη διεξαγωγή συναυλίας «Μουσικές της Μεσογείου» στις 2 Αυγούστου 2023 και ώρα 20.30 στο Δημοτικό Σχολείο της Σκάλας. Θα παιχθούν μουσικά κομμάτια από όλες τις χώρες της Μεσογείου που θα εκτελέσουν οι μουσικοί: Ξανθούλα Ντακοβάνου τραγούδι, Σόλης Μπαρκή κρουστά και Ταξιάρχης Βασιλάκος ακορντεόν.