Διαμαρτυρία

Αθέμιτη και παραπλανητική χρήση δημοσιεύματος του Le Figaro για την Πάτμο από ελληνικά μέσα
03/08/2023

Στις 29/04/2023 η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημοσίευσε ένα διθυραμβικό άρθρο για την Πάτμο, όπως κατά καιρούς γράφονται παρόμοιοι ύμνοι από άλλες εφημερίδες της Ευρώπης για τα νησιά μας.

Στην περίπτωση της Πάτμου πληροφορούμαστε ότι το άρθρο της Le Figaro προέκυψε μετά από προγραμματισμένη δημοσιογραφική αποστολή, με πρωτοβουλία του Δήμου, για την τουριστική προβολή του νησιού.

Ως εδώ όλα συνήθη και θεμιτά από πλευράς τόσο του γαλλικού εντύπου, όσο και των ελληνικών εντύπων που το αναπαρήγαγαν.

Αυτό που είναι παράδοξο και  δημοσιογραφικά αντιδεοντολογικό είναι η πανομοιότυπη δημοσίευση άρθρου, σε μια σειρά αθηναϊκών εντύπων (Athens Voice, LIFO, iefimerida, News.gr, Πρώτο Θέμα, iependitis) δυόμιση μήνες αργότερα (01/08/2023), όπου εκθειάζεται το έργο της νυν δημοτικής αρχής, με ταυτόχρονη αναφορά και παράθεση μιας ή δύο-τριών παραγράφων του άρθρου της Le Figaro και με αναφορά του ονόματός της στον τίτλο του δημοσιεύματος, έτσι ώστε να δίνεται η εντύπωση ότι οι έπαινοι για τον Δήμο Πάτμου και η αναφορά στα  «σπουδαία» έργα που έχει κάνει ή θα κάνει προέρχονται από την έγκριτη γαλλική εφημερίδα.

Αν διαβάσει κανείς το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας, θα διαπιστώσει ότι δεν κάνει καμία αναφορά σε έργα μελλοντικά ή νυν της δημοτικής αρχής αλλά περιορίζεται στην παρουσίαση του νησιού και το προτείνει για διακοπές.

Στον προσεκτικό αναγνώστη των ανωτέρω ελληνικών εντύπων γίνεται απολύτως σαφές ότι χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από παλαιότερο άρθρο της Le Figaro και καλυπτόμενοι πίσω από το κύρος μιας εφημερίδας διαφήμισαν τα έργα και τις ημέρες του νυν δημάρχου παραπλανώντας το κοινό και ωθώντας το να πιστέψει ότι οι έπαινοι προς τον νυν δήμαρχο Πάτμο προέρχονται από το άρθρο της έγκριτης Le Figaro.

Διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την παραποίηση και προσπάθεια παραπλάνησης της κοινής γνώμης όσον αφορά τις κρίσεις για τα έργα του Δήμου Πάτμου και ως κάτοικοι και γνώστες της κατάστασης που υπάρχει στο νησί -όσον αφορά τις υποδομές- δηλώνουμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Το λιγότερο που ζητάμε από τα έντυπα προς αποκατάσταση του ατοπήματός τους είναι να δημοσιεύσουν αυτούσιο το άρθρο της Le Figaro και να ομολογήσουν στο αναγνωστικό κοινό τους ότι το πανομοιότυπο ρεπορτάζ που δημοσίευσαν υπέρ του νυν δημάρχου και εκ νέου υποψήφιου στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές δεν είναι προϊόν δικής τους έρευνας αλλά …

Εάν θέλει ένα έντυπο να δώσει εικόνα της κατάστασης που επικρατεί σε έναν τόπο, όσον αφορά τις υποδομές που αφορούν κυρίως τον μόνιμο κάτοικο και δευτερευόντως τον επισκέπτη, οφείλει να έρθει επιτόπου και να αναζητήσει την αλήθεια προβάλλοντας όλες τις απόψεις.

Ως Σύλλογος που ενδιαφέρεται για την προστασία του περιβάλλοντος θα είχαμε να πούμε πολλά και να αποκαταστήσουμε την πραγματικότητα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσουμε σχετικά.

Εκ μέρους του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου Ιππόκαμπος

Η Πρόεδρος                                        Η Γραμματέας

Ιωάννα Μέμου                               Αλεξάνδρα Κατσιβελάκη

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Η (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον...

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Μια πινελιά χαράς στην ατμοσφαιρική εσωτερική πλατεία της Σκάλας! Ένα περίπτερο, συνδεδεμένο με τις μνήμες ντόπιων και επισκεπτών, αντί να καταστραφεί μια και...