Διακήρυξη των αρχών και σκοπών του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου «Ιππόκαμπος»

05/12/2022

Τις τελευταίες δεκαετίες η αρμονική σχέση ανθρώπου-φύσης έχει διαταραχθεί σε όλο τον πλανήτη, σε σημείο που να μιλάμε για οικολογική κρίση, κλιματική αλλαγή, κινδύνους για το μέλλον.
Η εγωιστική πλευρά του ανθρώπου που έθεσε τον εαυτό του στην κορυφή της γης και είδε την υπόλοιπη φύση ως υπηρέτη των αναγκών του, τον έχει μετατρέψει σε δυνάστη και απειλή για το συλλογικό μέλλον μας.
Η Πάτμος, ένα από τα διαμάντια του Αιγαίου, προικισμένη με ανυπέρβλητη φυσική ομορφιά και σπουδαία πολιτιστική κληρονομιά, βρίσκεται στο στόχαστρο της ανθρώπινης απληστίας που επιδιώκει την εμπορευματοποίηση, ακόμα και των κοινωνικών αγαθών που είναι κοινά για όλους.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου «Ιππόκαμπος», ιδρύθηκε από άτομα που ανησυχούν για το μέλλον της και θέλουν να συνεισφέρουν, με τις ενέργειές τους, σε μια βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.
Η οικονομία της Πάτμου σταδιακά, από την δεκαετία του 1970 και εξής, στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό.
Ο τομέας αυτός θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με περίσκεψη για να μην καταλήξει σε εστία προβλημάτων για το μέλλον των κατοίκων του.
Η ιεράρχηση των πραγμάτων καλό είναι να έχει ως γνώμονα(ή ως κορωνίδα) την διαφύλαξη της ταυτότητας της Πάτμου, στη συλλογική συνείδηση.
Η Πάτμος, χωρίς την εικόνα του φυσικού της περιβάλλοντος που παραμένει ατόφιο- ανά τους αιώνες- και χωρίς τη διατήρηση των γραφικών οικισμών της και κυρίως του μοναδικού οικισμού της Χώρας και του σπηλαίου της Αποκάλυψης, δεν θα αναγνωρίζεται πλέον ως μοναδικού ενδιαφέροντος προορισμός.
Δεν μας απασχολεί μόνον η φύση και το πολιτιστικό κεφάλαιο της Πάτμου αλλά και το ανθρώπινο περιβάλλον.
Η ανάπτυξη χωρίς αρχές μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, τις αξίες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της κληρονομημένης παράδοσης, την αλλοίωση της ταυτότητας του πληθυσμού.
Οραματιζόμαστε την διεύρυνση του οικονομικού μέλλοντος του νησιού με την ανάδειξη παραμελημένων τομέων ανάπτυξης.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την καλλιέργεια- παράλληλα με τον τουρισμό- δραστηριοτήτων του αγροτο-κτηνοτροφικού τομέα παραγωγής και την ενίσχυση παραδοσιακών τεχνών.
Ο τουρισμός θα πρέπει να είναι πολυδιάστατος (πολιτιστικός, θρησκευτικός, φυσιολατρικός…) και να εκτείνεται σε όλη την διάρκεια του χρόνου.
Υποστηρίζουμε την διάχυση της επισκεψιμότητας και την ισορροπημένη κατανομή, παρά την υπερφόρτωση επισκεπτών για 1-2 μήνες, τη θερινή περίοδο.
Η Πάτμος δεν πρέπει να είναι ελκυστική μόνον για τους επισκέπτες της αλλά πρωτίστως και κυρίως για τους κατοίκους της.
Συνοπτικά και κωδικοποιημένα οι σκοποί του Συλλόγου μας μπορούν να διατυπωθούν ως εξής:

Προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας (πανίδα, χλωρίδα, κλπ.), των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, των υγροβιότοπων, των ρεμάτων, πηγών, ποταμών του νησιού και η αποτροπή επεμβάσεων που αλλοιώνουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του.
Προστασία του ιδιαίτερου οικιστικού περιβάλλοντος του τόπου και αποτροπή επεμβάσεων που αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του, με έμφαση στην διατήρηση του χαρακτήρα της Χώρας Πάτμου ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς(Unesco).
Επαγρύπνηση για τον σεβασμό που απαιτείται από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και τους κατοίκους του νησιού προς την νομοθεσία προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος που έχει ήδη ψηφιστεί ή μέλλει να ψηφιστεί, με ειδική σημασία για την Πάτμο (μνημείο της UNESCO, τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η Χώρα ως μνημείο αρχιτεκτονικό ιδιαίτερης προστασίας, Ιερά νήσος, προστασία περιοχών Natura 2000, προστασία νησιωτικών υγροτόπων, κλπ.)
Ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η υποβάθμιση και η ρύπανση του περιβάλλοντος στην ποιότητα ζωής και στην δημόσια υγεία.
Προστασία του θαλάσσιού πλούτου από τη ρύπανση, την υπεραλίευση και την παράνομη αλιεία. Ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των παραλιών και της δυνατότητας χρήσης τους ως κοινωνικών αγαθών, όπως ορίζει το Σύνταγμα.
Διάσωση, συντήρηση και αναβίωση παραδοσιακών, τοπικών καλλιεργειών π.χ. στις πεζούλες- ξερολιθιές του νησιού.
Ανάδειξη και προώθηση των τοπικών μορφών της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης (ναυπηγική, ξυλογλυπτική, λιθοδόμηση, κεραμική, ξυλουργική, κατασκευή λαϊκών, μουσικών οργάνων….) και παράλληλα η ανάδειξη των σύγχρονων μορφών τέχνης.
Διατήρηση της ιστορικής μνήμης και διάσωση του παρελθόντος, μέσω της προφορικής ιστορίας (τοπική ιδιόλεκτος, παραδόσεις, ιστορικά συμβάντα…)
Ανάδειξη, συντήρηση και προβολή της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς ( καμίνια, ανεμόμυλοι, ξερολιθιές…), με ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση των παλιών μονοπατιών.
Συλλογή σπόρων και προώθηση επανακαλλιέργειας των εγκαταλειμμένων τοπικών ειδών.
Καλλιέργεια της αξίας της βιολογικής γεωργίας και της αποφυγής φυτοφαρμάκων.
Ενίσχυση της ιδέας του εθελοντισμού, με αναβίωση των πρακτικών του κοινοτικού πνεύματος.
Ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης με στόχο δράσεις που στοχεύουν στην ανακούφιση των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Προώθηση της σωστής διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων, π.χ. μέσω της ανακύκλωσης και επανάχρησης υλικών της καθημερινής ζωής.
Προώθηση φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών.
Διάδοση των ιδεών της αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον, ιδιαίτερα στις σχολικές ηλικίες, με τις ανάλογες δράσεις.
Προώθηση μορφών τουρισμού που θα συνδυάζουν την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας με τον σεβασμό στη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Πάτμου.
Συνεργασία με τον Δήμο Πάτμου, με τους τοπικούς συλλόγους-σωματεία, με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ευόδωση των σκοπών του.
Συμβολή, με κάθε νόμιμο μέσο, στην προστασία και την ορθή διαχείριση της φυσικής και ανθρωπογενούς κληρονομιάς της Πάτμου.


Σκάλα Πάτμου, 05/12/2022

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Δελτίο τύπου

Δελτίο τύπου

του Σ.Π.Π.Π. Ιππόκαμπος Πάτμος, 15.06.2024 Έχουμε δεχτεί διαμαρτυρίες και ερωτήματα για την σιωπή μας όσον αφορά την ανέγερση δύο οικοδομών στη θέση Μελογάκι....