Δελτίο τύπου για τις δηλώσεις του Ι. Κουτλάκη στα “Πατμιακά Χρονικά”

23/01/2023

Ο διάλογος αποτελεί συστατικό στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος και της ελληνικής παράδοσης και κατοχυρώνει συνταγματικά το δικαίωμα έκφρασης και κατάθεσης της γνώμης των πολιτών. Οι όποιες παρεκκλίσεις, περιορισμοί ή απαγορεύσεις της ελεύθερης διακίνησης ιδεών αντιτίθενται στις βασικές αρχές του Συντάγματος της χώρας μας και ως εκ τούτου έχουν παραβατικό χαρακτήρα.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Πατμίων ξενοδόχων κ. Ι. Κουτλάκη, σχετικά με τους λόγους ύπαρξης, σύστασης και τη δραστηριότητα του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου «Ιππόκαμπος», έχουν καταχρηστικό χαρακτήρα ως προς το αναφαίρετο δικαίωμα έκφρασης των Πατμίων που διαμένουν εκτός Πάτμου και των πολιτών που δεν έχουν Πατμιακή καταγωγή, στα κοινωφελή έργα που εκτελούνται ή θα εκτελεστούν στο εν λόγω νησί και οι οποίοι έχουν το συνταγματικό δικαίωμα και το έννομο συμφέρον να αποφαίνονται, να ασκούν κριτική και να καταθέτουν προτάσεις ως προς αυτά.
Η όποια δημόσια δήλωση υπέρ του διαχωρισμού Ελλήνων πολιτών σε Πάτμιους και μη Πάτμιους πολίτες και του αποκλεισμού των μη Πατμίων, Ελλήνων και αλλοδαπών του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης της γνώμη τους για θέματα του νησιού, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, αλλά και των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως έχουν καθοριστεί διεθνώς από την Γαλλική Επανάσταση και μετά. Επιπρόσθετα η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Κουτλάκη δεν περιορίστηκε στην καταστρατήγηση του βασικού ανθρώπινου δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης αλλά επεκτάθηκε επιπλέον, αιτιολογώντας αλλά και παροτρύνοντας στην άσκηση ρατσιστικής βίας εναντίον αυτών, που κήρυξε αυτόκλητα personae non gratae στο νησί.
Οι αβάσιμες και αναπόδειχτες εικασίες του κ. Κουτλάκη ως προς τους λόγους της δημιουργίας του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου «Ιππόκαμπος» πήραν την μορφή κατηγορίας ως προς την δήθεν υποκίνηση για την σύστασή του και την συμμετοχή Πατμίων «εκ μέρους τρίτων που όλοι μας τους υποψιαζόμαστε» αλλά και τις προθέσεις του Συλλόγου «Ιππόκαμπος» να παρέμβει στην δικαιοσύνη και δη στο Συμβούλιο Επικρατείας που αφορά την εκδίκαση της προσφυγής για το master plan της Πάτμου, λες και κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό ή νομότυπο. Οι εν λόγω κατηγορίες δεν αποτελούν τίποτα άλλο παρά μόνο το αντικείμενο συκοφαντικής δυσφήμισης και διάδοσης ψευδών πληροφοριών και θα απαντηθούν αναλόγως.
Τέλος η επίκληση και διαβεβαίωση του κ. Κουτλάκη ότι το νησί θα προστατευτεί από τους Αγίους του, κατατάσσοντας εμάς ως προάγγελους του Εωσφόρου, βεβηλώνει στο όνομά τους τα δόγματα και την αγάπη που κηρύσσει η Ορθόδοξη Εκκλησία και ασχημονεί απέναντι στον χαρακτήρα της Ιεράς νήσου και την θρησκευτικότητα των Ελλήνων πολιτών.
Οι χαρακτηρισμοί του κ. Κουτλάκη προσβάλλουν χωριστά την προσωπικότητα του κάθε μέλους του «Ιππόκαμπου».
Τον καλούμε να επανορθώσει δημόσια τα σχετικά με τον χαρακτηρισμό των μελών μας ως «personae non gratae» και να ζητήσει δημοσίως και γραπτώς στην ίδια εφημερίδα συγγνώμη.


Η πρόεδρος του προσωρινού Δ.Σ.
Ιωάννα Μέμου-Φαρμακάκη

Ο Γ. Γραμματέας του προσωρινού Δ.Σ.
Γεώργιος Καμίτσης

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Δελτίο τύπου

Δελτίο τύπου

του Σ.Π.Π.Π. Ιππόκαμπος Πάτμος, 15.06.2024 Έχουμε δεχτεί διαμαρτυρίες και ερωτήματα για την σιωπή μας όσον αφορά την ανέγερση δύο οικοδομών στη θέση Μελογάκι....