Γιατί απορρίφθηκε η προσφυγή στο ΣτΕ κατά της προβλήτας για κρουαζιερόπλοια 220 μέτρων

06/03/2025

Στις 11/12/2024 δημοσιεύτηκε η απόφαση 1957/2024 του Ε’ τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας επί της προσφυγής του Γ. Γιαννουλόπουλου, η οποία αφορούσε αίτημα ακύρωσης του έργου της προβλήτας για κρουαζιερόπλοια 220 μ. στο λιμάνι Πάτμου.

Η απόρριψη της προσφυγής έγινε για λόγους τυπικούς και όχι ουσίας.

Απορρίφθηκε δηλαδή γιατί το δικαστήριο θεώρησε ότι η προσφυγή δεν κατατέθηκε εντός της προθεσμίας των 60 ημερών από τη δημοσίευση της προσβαλλόμενης απόφασης έγκρισης του έργου (master plan Πάτμου) και επομένως κρίθηκε εκπρόθεσμη.

Δεν συζητήθηκε η ουσία της υπόθεσης που αφορούσε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενός από τα έργα που περιλαμβάνονται στο master plan, της προβλήτας για κρουαζιερόπλοια 220 μέτρων, στην είσοδο του λιμανιού αλλά το εκπρόθεσμο της υποβολής στο ΣτΕ.

Η αντίστοιχη προσφυγή εναντίον της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά έγινε αποδεκτή από το ΣτΕ και οδήγησε το ΥΠΕΝ (20/12/2024) στην τροποποίηση του ν. 5167.

Το υπουργείο εναρμονιζόμενο με το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ εισήγαγε ως προϋπόθεση έγκρισης έργων αναβάθμισης λιμένων την υποχρεωτική υποβολή στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Αυτό σημαίνει ότι το Ανώτατο δικαστήριο και κατ’ ακολουθίαν το Υπουργείο αναγνωρίζουν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος πάνω από όλα, θεσπίζοντας σύνθετες περιβαλλοντικές μελέτες.

Η Στρατηγική ΜΠΕ (ΣΜΠΕ) προβλέπεται στην ευρωπαϊκή Οδηγία 2001/42/ΕΚ που ενσωματώθηκε με ΚΥΑ του 2006. Σκοπός αυτής της Οδηγίας είναι η ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης πριν την υιοθέτηση σχεδίων και προγραμμάτων με τη θέσπιση των αναγκαίων μέτρων για την αξιολόγηση των συνεπειών με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.

Ως σύλλογος έχουμε κατ’ επανάληψη στο παρελθόν καταθέσει τις απόψεις μας επί του θέματος και επαναλαμβάνουμε την αντίθεσή μας στην κατασκευή προβλήτας για κρουαζιερόπλοια στην είσοδο του λιμανιού.

Πιστεύουμε ότι, αν εκπονηθούν μελέτες που θα αφορούν

  • Την ατμοσφαιρική ρύπανση των παρακείμενων κατοικιών
  • Την κυκλοφοριακή επιβάρυνση
  • Την καταστροφή του τοπίου
  • Την αλλοίωση της οπτικής επαφής με την Ι. Μονή Πάτμου (μνημείο της Unesco)
  • Την επιβάρυνση του θαλάσσιου οικοσυστήματος
  • Όλες τις παραμέτρους και τις επιπτώσεις του έργου

θα αποδειχτεί ο επιζήμιος χαρακτήρας του.

Ο σύλλογός μας θα επαναλάβει για μια ακόμη φορά ότι ο τρόπος με τον οποίο εξυπηρετείται η κρουαζιέρα μέχρι σήμερα είναι ο λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον, δεν δημιουργεί προβλήματα πρόσβασης των ταξιδιωτών, δημιουργεί συνθήκες σταδιακής αποβίβασης και διατηρεί θέσεις εργασίας για όσους διακινούν τις λέμβους μεταφοράς.

Πιστεύουμε ότι η Πάτμος έχει ανάγκη από έργα υποδομής, στα οποία υπολείπεται και η αναβάθμιση του λιμανιού που βεβαίως χρειάζεται θα πρέπει να γίνει με γνώμονα την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

06/03/2025
To Δ.Σ. του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου «Ιππόκαμπος»

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …