Βιολογικός Καθαρισμός – Ενημερωτικό Δελτίο

02/12/2023

Τον περασμένο Μάιο στείλαμε καταγγελία στις αρμόδιες εθνικές αρχές (Υπουργείο Ανάπτυξης και Υπουργείο Περιβάλλοντος) σχετικά με την παρατεταμένη δυσλειτουργία του Βιολογικού.
Το έργο αυτό είναι μεγάλης σημασίας για την Πάτμο γιατί μόνο με έναν λειτουργικό Βιολογικό το νησί μπορεί να συμμορφωθεί με την σχετική εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία και να ωφεληθεί τα μέγιστα στον τομέα της ύδρευσης.
Μετά από την καταγγελία μας, ήρθε τον Ιούλιο μια μικτή ομάδα εμπειρογνωμόνων από τα δυο Υπουργεία για επιτόπιο έλεγχο. Από εκεί και πέρα δεν είχαμε καμία πληροφόρηση και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει βγει το πόρισμα του ελέγχου.
Λόγω της μεγάλης καθυστέρησης, αποφασίσαμε να στείλουμε την ίδια καταγγελία στις δυο αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ (Περιφερειακής Πολιτικής και Περιβάλλοντος) για να ασκήσουμε πίεση στα δυο Υπουργεία να βγάλουν τα προβλήματα στην επιφάνεια και να δουλέψουν προς τη λύση τους.
Το κάναμε πριν την ανάληψη καθηκόντων από την νέα δημοτική αρχή για να φανεί σαφώς ότι είναι η παλιά δημοτική αρχή που ευθύνεται για την κατάσταση.
Σκοπός δεν είναι να επιβάλλονται πρόστιμα (έτσι κι αλλιώς τέτοια πρόστιμα πληρώνονται από το Κράτος και όχι από τον Δήμο) αλλά επιτέλους να λειτουργήσει ομαλά ο Βιολογικός.
Κατά τη γνώμη μας, η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να κάνει δυο κινήσεις:

  • Να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό προς την ανάθεση επωφελούς σύμβασης διαχείρισης του Βιολογικού.
  • Να βγάλει στην επιφάνεια τις ζημιές που έχει υποστεί ο Βιολογικός, λόγω μη σωστής λειτουργίας, και να τις καταλογίσει στην παλιά δημοτική αρχή. Αυτό θα φανεί χρήσιμο για την σύνταξη του πορίσματος των επιθεωρητριών και για τον έλεγχο που θα ασκήσει η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ), στην οποία, κατά πληροφορίες μας, έχει παραπεμφθεί το θέμα.
0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Περί Συμβουλίου Επικρατείας

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) είναι το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Η (σημερινή ως έχει) λειτουργία του ξεκίνησε στις 17 Μαΐου του 1929. Αποτελεί τον...

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Περίπτερο – Δανειστική βιβλιοθήκη

Μια πινελιά χαράς στην ατμοσφαιρική εσωτερική πλατεία της Σκάλας! Ένα περίπτερο, συνδεδεμένο με τις μνήμες ντόπιων και επισκεπτών, αντί να καταστραφεί μια και...