Η περιβαλλοντική ενημέρωση είναι δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση των υπηρεσιών.
Με τον νόμο 3422/2005, ο οποίος κύρωσε την Διεθνή Σύμβαση του Aarhus , κατοχυρώθηκαν 3 δικαιώματα στον Έλληνα πολίτη για τα θέματα περιβάλλοντός του:
α) Το δικαίωμα στην περιβαλλοντική πληροφόρηση,
β) το δικαίωμα συμμετοχής στην διαδικασία λήψης αποφάσεων για το περιβάλλον στον τόπο του, και
γ) το δικαίωμα να έχει την δυνατότητα να διεκδικεί νομικά και δικαστικά έγκαιρα το δίκιο του και τα δικαιώματά του στο περιβάλλον.
Γνωρίζουμε όλοι ότι τα νησιά μας και βεβαίως και η Πάτμος έχουν σοβαρό πρόβλημα επάρκειας νερού, το οποίο έχει επιδεινωθεί με τα φαινόμενα υπερτουρισμού που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. Η αφαλάτωση είναι μία από τις λύσεις που έχουν βρεθεί και εφαρμόζεται με επιτυχία, αναμφισβήτητα.
Η προβληματική λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης στο Χοχλακά προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες εκ μέρους του ζεύγους Πεσμαζόγλου – Στήβενς και οδήγησε σε συγκρούσεις με τις δημοτικές αρχές. Ο πρώην Δήμαρχος απάντησε με μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του και διάδοση ψευδών ειδήσεων. Η εκδίκαση της υπόθεσης και η αθώωση του ζεύγους Πεσμαζόγλου – Στήβενς εκθέτει ανεπανόρθωτα τον πρώην Δήμαρχο. Η δικαίωση των διωκομένων επιβεβαιώνει ότι ήταν μια προσπάθεια εκφοβισμού και φίμωσης δημοτών που προσπάθησαν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.
Ως Σύλλογος θεωρούμε θεμιτές και άξιες επαίνου τις ενέργειες πολιτών που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος επικαλούμενοι την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας και αντιθέτως στηλιτεύουμε ασυζητητί τις ενέργειες που αποσκοπούν στη συκοφάντηση, τον εκφοβισμό και την οικονομική εξάντληση των ενεργών πολιτών.
Πάτμος Φεβρουάριος Το Δ.Σ. του Σ.Π.Π.Π. Ιππόκαμπος
0 Σχόλια