Του Νίκου Μελιανού, από τα Πατμιακά Χρονικά
Μερικούς μήνες πριν τις εκλογές, δύο γεγονότα ήλθαν να ταράξουν την μέχρι πρότινος προεκλογική ηρεμία και να προκαλέσουν έντονο προβληματισμό. Πρόκειται για δύο (2) αιτήσεις από δύο (2) εταιρείες, η μία για ανανέωση της παραχώρησης 40 στρεμμάτων που είχε γίνει μέσω χρησιδανείου, για τη συνέχιση της λειτουργίας αιολικού πάρκου (ανεμογεννήτριες), στη θέση Κόκκινος Κάβος, και η άλλη από συγκεκριμένη εταιρεία για μίσθωση έκτασης δίπλα στο αιολικό πάρκο για την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα), χωρίς να καθορίζεται η έκταση τους. Σχετικά ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΠΑΤΜΙΑΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ στις 9-7-2023 και 7-9-2023.
Κατά περίεργο τρόπο, στις εισηγήσεις του προέδρου του Δ.Σ. των δύο αποφάσεων, χρησιμοποιούνται δύο όροι, οι οποίοι έχουν διαφορετική σημασία: ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ είναι η παραχώρηση κάποιου αντικειμένου από τον ιδιοκτήτη σε άλλον έναντι αντιτίμου, για ορισμένο χρονικό διάστημα και ενίοτε έπεται της δημοπράτησης. ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ είναι η εκποίηση κινητού ή ακινήτου πράγματος, ή η ανάθεση εκτέλεσης έργου με τη διαδικασία της δημοπράτησης. Έτσι στο διά ταύτα των αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου αναφέρεται ο όρος εκμίσθωση με την κατάρτιση των όρων δημοπράτησης !!!!!!
Και εις μεν την απόφαση 84/23 εγράφη η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Βέργου Παναγιώτη, πλήρως τεκμηριωμένη, στην πιο ζουμερή, την τελευταία την 109/23 αρχικά η θέση του ιδίου δεν εγράφη εκ παραδρομής προφανώς – αφού σε αυτήν τονιζόταν οι αδυναμίες της απόφασης – μετά όμως από παρέμβαση του τακτοποιήθηκε η απόφαση με ορθή επανάληψη.
Βγήκε λοιπόν στη Διαύγεια η τελευταία απόφαση με την οποία εγκρίνονται οι όροι δημοπράτησης έκτασης 40 στρεμμάτων για δημιουργία αιολικού πάρκου στο χώρο που υπάρχουν ήδη οι ανεμογεννήτριες, με 29 άρθρα (πλήρες ρεπορτάζ στα Πατμιακά Χρονικά), ένεκα δε τούτου, ας μας επιτραπεί να κάνομε κάποιες παρατηρήσεις: Για να μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες εταιρείες στο διαγωνισμό, θα έπρεπε να είναι κενός ο χώρος από τις ήδη υπάρχουσες ανεμογεννήτριες. Γιατί δεν έγινε αυτό;; Υπάρχει κάποια σκοπιμότητα;; Γιατί δεν περίμενε ο δήμος το αποτέλεσμα των δικαστικών εκκρεμοτήτων με συγκεκριμένη εταιρεία που έκανε την αίτηση και από την οποία ζητούσε ετεροχρονισμένη αποζημίωση 500.000 ευρώ;
Γιατί δεν περίμενε ο δήμος το αποτέλεσμα της έφεσης που έκανε κατά της απόφασης του πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω, σχετική με την κατοχύρωση της περιουσίας της Μονής σε αυτήν και όχι στον ίδιο;
Γιατί ξεκινά διαδικασία δημοπράτησης και εκμίσθωσης σε χώρο ξένο προς αυτόν που δεν του ανήκει ;Γιατί αυτή η πρεμούρα από πλευράς του;; Μήπως μοιάζει με φωτογραφική διαδικασία για εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων;
Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι υπήρξε μυστική διπλωματία από πλευράς δήμου, αφού σε έκτακτη σύσκεψη στο δήμο με μέλη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και με τηλεδιάσκεψη, ακούστηκε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ως αντισταθμιστικά οφέλη θα προσέφερε την αλλαγή χλοοτάπητα στο γήπεδο ποδοσφαίρου, δηλαδή περιμένουμε πότε θα το κάνει η εταιρεία και όχι ο δήμος στη διάρκεια της θητείας του οποίου ο αθλητισμός στο νησί πάτωσε, αλλά θα χάριζαν και στο δήμο φωτο-βολταϊκά πάρκα, προφανώς με την απόσυρση των οικονομικών διεκδικήσεων εκ μέρους του δήμου.
Σε αυτή τη συνεδρίαση υπήρξε ένταση και τα πνεύματα ηρέμησαν, μόνο όταν ακούστηκε ότι το θέμα θα πάρει δημοσιότητα στα Μ.Μ.Ε. αφού αφορά το ξεπούλημα του νησιού προς όφελος αλλότριων συμφερόντων.
Όμως μια νέα εξέλιξη και διάσταση στο θέμα έρχεται να δώσει ένα άλλο γεγονός, αφού δύο (2) νέα έγγραφα, το ένα του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής και το άλλο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου με θέμα: Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και ΑΠ.Ε. στην Πάτμο και Δυνατότητα εγκατάστασης φωτο βολταϊκών συστημάτων στη νήσο Πάτμο, ανατρέπουν τελείως το σκηνικό.
Τι αναφέρουν όμως τα έγγραφα ;
Ότι επειδή στην Πάτμο έχουν καθοριστεί Ζ.Ο.Ε. με Προεδρικό Διάταγμα που υπάρχει στο Φ.Ε.Κ.62…/1-8-200…, εάν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις με άλλο Προεδρικό Διάταγμα ή νόμο, στην Πάτμο δεν επιτρέπεται να εγκαθίστανται και να λειτουργούν εγκαταστάσεις σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και φωτοβολταϊκών συστημάτων. Όμως ειδικά για την Πάτμο τονίζεται ότι:
Για τους παραπάνω λόγους (αναφέρονται οι λόγοι), οι ρυθμίσεις της Ζ.Ο.Ε. Πάτμου εξακολουθούν και ισχύουν, ενώ στο άλλο έγγραφο αναφέρεται μεταξύ άλλων: Έχοντας υπόψη το ως άνω θεσμικό πλαίσιο, συνάγεται ότι η νήσος Πάτμος ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ για τη χωροθέτηση εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης Α.Π.Ε. αλλά και της Ηλιακής ενέργειας της παρ.2 του άρθρου 17 της υπ’ αριθμ.498…/12-11-200…απόφασης (Φ.Ε.Κ.24…./ Β /3-12-200…)
Οι νόμοι που μνημονεύονται είναι: Ν. 385…./201…άρθρο 9 παρ 2, το Φ.Ε.Κ. 246…τ. Β, άρθρο 22, το Π.Δ. της 16-7-200….. Φ.Ε.Κ. 621/ Δ/ 1-8-200…, η υπ’ αριθμ.9426../ 5720/ 28-12-195…Φ.Ε.Κ.24 /Β / 22-1- 196…., η απόφαση 780../ 12-9-197….του Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης Φ.Ε.Κ. 66../ Β /23-9-197…, η αριθμ.2415../ 15-12-197… απόφαση Υπουργού Πολιτισμού Φ.Ε.Κ. 102.. / Β /22-12-197… η αριθμ.2845…/ 9-10-197…απόφαση Υπουργού Πολιτισμού Φ.Ε.Κ.84../Β/16-10-197…., και η εγγραφή από το 1999 της Πάτμου στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Έπρεπε όμως να διασταυρώσουμε και να επιβεβαιώσουμε το γεγονός. Ως εκ τούτου επικοινωνήσαμε με δεκάδες υπηρεσίες, μέχρις ότου βρούμε τους αρμόδιους οι οποίοι μας διαβεβαίωσαν, πως τα έγγραφα ισχύουν και δεν έχει επέλθει κάποια τροποποιητική αλλαγή.
Ο Κόκκινος Κάβος, στον οποίο γίνεται ή θα γινόταν οι Α.Π.Ε. και τα ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ βρίσκεται στην περιοχή Β3 του καθορισμού της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου και ως εκ τούτου απαγορεύεται η οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά τις παραπάνω θεματικές.
Τέλος προκύπτει και ένα άλλο ερώτημα. Πως δόθηκε η άδεια στην προηγούμενη εταιρεία και εγκατέστησε τις ήδη υπάρχουσες ανεμογεννήτριες αφού ο νόμος για τις ΖΟΕ ήταν σε ισχύ;
Να λοιπόν που για μια ακόμη φορά ο Δήμος πιάστηκε αδιάβαστος, όσον αφορά τη σχετική νομοθεσία, είναι δε ευτύχημα που το πήραμε νωρίς είδηση, μπας και σταματήσει αυτό το ανούσιο θέατρο του παραλόγου, το οποίο κάνει το Δήμο να ενοικιάζει και να δημοπρατεί χώρους που ιστορικά και δικαστικά ανήκουν στην Ιερά Μονή Πάτμου, η οποία κοντοπρόθεσμα επιφυλάσσει εκπλήξεις στο δήμο σχετικά με το ιδιοκτησιακό!
Ες αύριον λοιπόν τα σπουδαία , αφού το κακόγουστο σήριαλ της διεκδίκησης της περιουσίας της Μονής από το Δήμο, φαίνεται ότι βαδίζει προς το τέλος του, όπως επίσης τερματίζεται το εν αγνοία του κόσμου, μυστικό πολιτικό γαϊτανάκι.
0 Σχόλια