Δημοσιεύτηκε στα “Πατμιακά Χρονικά”
Καλώς η κ. Μουλιάτη υπενθυμίζει στον κ. Δήμαρχο πρόσφατη δήλωσή του ότι θα μαζέψει υπογραφές και θα ζητήσει την άποψη των πολιτών για το έργο της κατασκευής νέας προβλήτας για κρουαζιερόπλοια.
Mπορεί το θέμα της αναδιοργάνωσης του λιμανιού (masterplan) να τέθηκε από την προηγούμενη Δημοτική αρχή (2014) αλλά και η νυν είχε καθήκον να ενημερώσει πλήρως την τοπική κοινωνία για το έργο, την σκοπιμότητά του, τις προσδοκίες του Δήμου που το προωθεί, τα οφέλη για την πατμιακή κοινωνία.
Για έργα, όπως αυτό που καλείται νέος σχεδιασμός του λιμανιού ή masterplan, εφ’ όσον προαπαιτείται Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), ο Δήμος είναι υποχρεωμένος, εκ του νόμου, να το φέρει σε δημόσια διαβούλευση.
Δημόσια διαβούλευση σημαίνει ότι ο Δήμος κάνει γνωστά όλα τα έγγραφα, τους εμπλεκόμενους φορείς, την πορεία του έργου και κυρίως την ΜΠΕ σε όλους τους πολίτες.
Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να υλοποιηθεί η δημόσια διαβούλευση είναι η κατάθεση όλων των σχετικών εγγράφων στην ιστοσελίδα του Δήμου, διαθέσιμα στους πάντες και βεβαίως δημόσιες συζητήσεις, με στόχο την διαμόρφωση γνώμης.
Όμως η δημόσια διαβούλευση έγινε στη Ρόδο, όπως και οι σχετικές δημοσιεύσεις, μακράν της Πάτμου.
Τι είδους λοιπόν άποψη μπορεί να έχει ο τοπικός πληθυσμός για το έργο;
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου «Ιππόκαμπος», ενημερωμένος με δική του πρωτοβουλία και έχοντας υπ’ όψιν του όλον τον φάκελλο της ΜΠΕ , των εγκρίσεων, των εκκρεμοτήτων και επομένως τα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα του έργου, έχει τεκμηριωμένη άποψη και επιθυμεί διάλογο τόσο με τον Δήμο, όσο και με τους συνδημότες.
Για μας, διάλογος σημαίνει σεβασμός στην διαφορετική άποψη και όχι καχυποψία, ύβρεις, κήρυξη πολέμου και δημιουργία διχόνοιας.
Από μέρους μας δεσμευόμαστε να συμβάλλουμε στον τομέα της ενημέρωσης των κατοίκων, με όλες τις σχετικές πληροφορίες που αφορούν το έργο.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Οι μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Πάτμο(Σκάλα), την τουριστική περίοδο αιχμής, δίνουν σοκαριστικές πληροφορίες.
Σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΕ και την διεθνή πράξη, η ατμοσφαιρική ρύπανση μετριέται βάση τεσσάρων δεικτών: O3, NOx, PM10, PM2.5; και εκφράζεται σε AQI.
Βάσει του PLUME AIR REPORT (πηγή πληροφοριών για την μέτρηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης), πριν τρία χρόνια, είχαν βρεθεί τα εξής στοιχεία, για μια κανονική μέρα του Αυγούστου:
Πάτμος: O3: 62 PM10: 35 PM2.5: 32
Αθήνα: O3: 48 PM10: 14 PM2.5: 17
Βρυξέλλες: O3: 28 PM10: 10 PM2.5: 18
Τα σημερινά (8 Οκτωβρίου 2022) στοιχεία του ίδιου PLUME AIR REPORT αναφέρουν:
Πάτμος: best day of the year 13 AQI; annual average: 45 AQI; worst peak of the year: 141 AQI
Αθήνα: best day of the year 13 AQI; annual average: 63 AQI; worst peak of the year: 181 AQI
Βρυξέλλες: best day of the year: 7 AQI; annual average: 23 AQI; worst peak of the year: 118 AQI
Δηλαδή η Πάτμος, ήδη τώρα, δεν είναι και τόσο μακριά από τη Αθήνα (γνωστή για την ατμοσφαιρική της ρύπανση) και είναι σαφώς σε πολύ χειρότερη θέση σε σύγκριση με μια πρωτεύουσα όπως οι Βρυξέλλες.
Συμπέρασμα;
Υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια υγεία που οφείλουμε να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ’ όψιν μας.
Θεωρούμε λοιπόν ότι καλώς μεταφέρουμετις πληροφορίες που είναι απαραίτητες, προκειμένου να διαμορφώσει κανείς εμπεριστατωμένη άποψη για το έργο και ότι έτσι πρέπει να ενημερώνεται η τοπική κοινωνία για να έχει στοιχειοθετημένη άποψη για την αναγκαιότητα ή μη της προβλήτας.
Ευχαριστούμε για την φιλοξενία και ευελπιστούμε στη συνέχεια του διαλόγου.
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !
Το Δ.Σ. και τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Πάτμου «Ιππόκαμπος».
0 Σχόλια