Απάντηση-πρόσκληση προς τον Δήμαρχο Πάτμου για τις πρόσφατες αναρτήσεις του σχετικά με την Ανάπτυξη του νησιού

09/11/2022

της Ελένης Οικονομίδου και του Willebrord Sluijters, μελών του Ιππόκαμπου

δημοσιεύτηκε στα Πατμιακά Χρονικά

Αγαπητή Κυρία Μουλιάτη,
σχετικά με τις πρόσφατες και, κατα την γνώμη μας, απαράδεκτες δηλώσεις του Κυρίου Δήμαρχου,  παρακαλούμε να δημοσιεύσετε στην εφημερίδα σας την παρακάτω απάντηση μας:  

Με μεγάλη απογοήτευση διαβάσαμε την πρόσφατη ανάρτηση στο Facebook του Δημάρχου Κυρίου Πέντε.

Πιστεύουμε ότι τέτοιοι διχαστικοί λόγοι δεν οδηγούν πουθενά. Η συζήτηση πρέπει να επανέλθει στην ουσία, δηλαδή προς το όραμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πάτμου. Και σε μια τέτοια συζήτηση έχει δικαίωμα να συνεισφέρει ο κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως από το χρόνο παραμονής του στο νησί.

Δυστυχώς από τις δράσεις του Δήμου και τις σχετικές δημοσιεύσεις διαφαίνεται μια προσέγγιση πως η ανάπτυξη της Πάτμου θα προέλθει αποκλειστικά και μόνο από την μίσθωση των παραλιών, την άφιξη τεραστίων κρουαζιερόπλοιων (βλ. το μάστερ πλαν του λιμανιού με την τεράστια προβλήτα), κλπ.

Μια προσέγγιση που πλήττει τον αληθινό και πραγματικό θησαυρό του νησιού : το μεγάλο περιβαλλοντικό και πολιτιστικό κάλλος, την ιστορία του, τις παραδώσεις αιώνων. Δεν αρμόζει στην “Ιερά Νήσο”, και δεν υπάρχει κανένας λόγος, να παραδοθεί στο μαζικό τουρισμό που ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμά του.

Τα εναλλακτικά μοντέλα ανάπτυξης δεν λείπουν, όπως διαπιστώνει με τη δράση του το δίκτυο ΔΑΦΝΗ των νησιών του Αιγαίου, όπως μπορεί να δει κάνεις στην Τήλο και στη Χάλκη, και όπως τονίζεται στο σχέδιο ανάπτυξης 2021-2027 της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το περιβάλλον και ο πολιτισμός δεν είναι εχθροί της ανάπτυξης. Είναι ευκαιρίες προσέλκυσης άλλων μορφών τουρισμού που θα φέρουν κόσμο στο νησί και εκτός του δίμηνου του καλοκαιριού, ευκαιρίες για όσους δεν ανοίγουν τα μαγαζιά τους μόνο την 1η Ιουλίου και τα κλείνουν την 31η Αυγούστου.

Θα παρακαλούσαμε τον κύριο Δήμαρχο να μας δώσει την ευκαιρία μιας ανοιχτής και εποικοδομητικής συζήτησης αυτών των θεμάτων, αντί της προσφυγής σε μονομερείς δηλώσεις που δεν συνεισφέρουν σε ανεύρεση κοινού δρόμου.

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Η ιστορία της πινακίδας – Το χρονικό

Η ιστορία της πινακίδας – Το χρονικό

Στις 8/5/1945, ο Wagner (ο Γερμανός διοικητής Δωδεκανήσου) στο σπίτι Καμόπουλου στη Σύμη, υπέγραψε το έγγραφο παράδοσης των Δωδεκανήσων στους αντιπροσώπους...