ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΑΤΜΟΥ ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ
Προς την Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής ενότητας Ρόδου
Ιερού Λόχου 4, Ρόδος 85131
Κοινοποίηση: Δήμος Πάτμου
Πάτμος 28/08/2023
Αρ. πρωτ. :33
Με έκπληξη και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε από την τοπική εφημερίδα της Πάτμου “Πατμιακά Χρονικά”, στις 18/08/ (επισυνάπτεται)για την ταφή 7 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών στον ΧΥΤΑ του νησιού μας. Θεωρούμε το παραπάνω γεγονός εντελώς απαράδεκτο, για πολλούς λόγους.
Σας παραθέτουμε μερικούς από αυτούς:
- Δεν είναι δυνατόν, με δεδομένο το πρόβλημα που ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει με τα απορρίμματα παντός είδους, εμείς ν’ αδιαφορούμε εγκληματικά και δη όταν το μοναδικό μικρό όπλο που διαθέτουμε, η ανακύκλωση, χρησιμοποιείται τόσο ανεπαρκώς. Δεν είναι δυνατόν να καταλήγουν στον χώρο υγειονομικής ταφής 7 τόνοι ανακυκλώσιμων υλικών με τόση επιπολαιότητα και ευκολία, πόσο μάλλον όταν χρηματοδοτείται ιδιωτική εταιρία από κρατικά κονδύλια που ως υποχρέωση της έχει, μεταξύ άλλων, και το κομμάτι της διαλογής και μεταφοράς ανακυκλώσιμων υλικών σε εργοστάσια ανακύκλωσης! ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ!
- Η Πάτμος, εδώ και 45 περίπου χρόνια, ταλανίζεται πολύ σοβαρά από το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, περίοδο κατά την οποία η ανεξέλεγκτη καύση υπήρξε καθημερινή πρακτική, με συνέπεια τα κρούσματα καρκίνου σ’ αυτό το μικρό νησί να βρίσκονται στο «κόκκινο» και η ποιότητα της ζωής μας να υποβαθμίζεται συστηματικά. Μετά από πολυετείς δικαστικούς αγώνες πολιτών, επιτεύχθηκε αφενός η κατασκευή ενός μικρού ΧΥΤΑ, αφετέρου το σταμάτημα της ανεξέλεγκτης καύσης. Όμως τα προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται, αφού, όπως διαπιστώνουμε, ο ΧΥΤΑ λειτουργεί υποτυπωδώς!
- Και λέμε υποτυπωδώς διότι, επί παραδείγματι, ο εν λόγω χώρος δε διαθέτει, ως όφειλε, την κατάλληλη περίφραξη, με αποτέλεσμα τον εναέριο διασκορπισμό ελαφριών ως επί το πλείστων (και όχι μόνο) απορριμμάτων στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως τα περισσότερα εξ αυτών καταλήγουν στη θάλασσα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφού ο ΧΥΤΑ απέχει μόλις μερικές δεκάδες μέτρα απ’ την ακτογραμμή.
- Ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα είναι πως, επειδή το μέγεθος του ΧΥΤΑ του νησιού μας είναι πολύ μικρό, ο υπολειπόμενος αποθηκευτικός χώρος του μειώνεται όλο και με πιο γρήγορους ρυθμούς – ειδικά από την στιγμή που τα απορρίμματα δεν συμπιέζονται με αναλογία 1:10. Αν, λοιπόν, εναποτίθενται και ανακυκλώσιμα υλικά, σε τέτοιες, μάλιστα, ποσότητες, η ταχύτητα μείωσης του υπολειπόμενου χώρου αυξάνεται επικίνδυνα, με συνέπεια ο προβλεπόμενος χρόνος ζωής του να ξεφεύγει εντελώς από τους αρχικούς υπολογισμούς που είχαν προβλεφτεί για το έργο.
- Ανησυχούμε και φοβόμαστε πως, με τέτοιου είδους απαράδεκτες πρακτικές, πολύ σύντομα θα κληθούμε εκ νέου ν’ αντιμετωπίσουμε τεράστιο πρόβλημα με τα απορρίμματα, αφού δε θα υπάρχει, πλέον, χώρος εναπόθεσής τους! Επειδή γνωρίζουμε πως για την εξεύρεση μια νέας λύσης θα απαιτηθούν αρκετά χρόνια, το διαφαινόμενο πρόβλημα παίρνει απειλητικές διαστάσεις για όλο το νησί.
Αιτούμεθα την δική σας παρέμβαση, την απόδοση ευθυνών σε όσους αναλογούν και την αποκατάσταση της τρωθείσας νομιμότητας και του αισθήματος δικαίου των πολιτών που αισθάνονται τις προσπάθειες ανακύκλωσης που έχουν καταβάλει ως τώρα μάταιες και ακυρωμένες.
Θα θέλαμε να θεωρήσετε την αίτησή μας ως συμπληρωματική της εμπεριστατωμένης αναφοράς του Συλλόγου μας για το γενικότερο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων της Πάτμου που έγινε από τον Σύλλογό μας στις 11/05/2023 στην Διεύθ. Επιθ. Περιβ. του Υπ. Περιβάλλοντος και διαβιβάστηκε ως επείγον θέμα στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στις 14/08/2023 και να την συνεξετάσετε.
Επισυνάπτεται: Άρθρο Ν. Μελιανού 18/08/2023
Για το Δ.Σ του Σ.Π.Π.Π. «Ιππόκαμπος»
Η Πρόεδρος
Ιωάννα Μέμου
Η Γραμματέας
Αλεξάνδρα Κατσιβελάκη
0 Σχόλια