Ανακοίνωση του Δ.Σ. του Σ.Π.Π.Π. «Ιππόκαμπος» για βιολογικό καθαρισμό και στερεά απόβλητα

Βιολογικός καθαρισμός και διαχείριση στερεών αποβλήτων
12/05/2023

Πάτμος 12/05/2023

Η περιβαλλοντική ενημέρωση είναι δικαίωμα του πολίτη και υποχρέωση των υπηρεσιών. Με το νόμο 3422/2005, ο οποίος κύρωσε την Διεθνή Σύμβαση του Aarhus, κατοχυρώθηκαν 3 δικαιώματα στον Έλληνα πολίτη για τα θέματα περιβάλλοντός του:

α) Το δικαίωμα στην περιβαλλοντική πληροφόρηση,
β) Το δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για το περιβάλλον στον τόπο του,
γ) Το δικαίωμα να έχει την δυνατότητα να διεκδικεί νομικά και δικαστικά έγκαιρα το δίκιο του και τα δικαιώματά του στο περιβάλλον.

Ως σύλλογος που έχει στο καταστατικό του την υποχρέωση να μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος (φυσικού και ανθρωπογενούς) της Πάτμου, με γνώμονα τη φροντίδα για την δημόσια υγεία που απειλείται και τον επείγοντα χαρακτήρα αντιμετώπισης ορισμένων ζητημάτων, προχωρήσαμε στις κάτωθι ενέργειες.

Από την έρευνα μελών μας, όπως επίσης και άρθρων στον τοπικό τύπο και συγκεκριμένα του κ. Ν. Μελιανού, που δημοσιεύτηκαν στα Πατμιακά Χρονικά, στις 27/04/ και 10/05/2023, ενημερωθήκαμε για:

1. Το θέμα της παύσης λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού από τις 02/08/2022, με τα επακόλουθά του.

2. Το θέμα της ανεπαρκούς και κακής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του νησιού.

Λόγω του χρονίζοντα χαρακτήρα και της σοβαρότητας της κατάστασης που ελλοχεύει μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, αποστείλαμε σχετικές αναφορές στα αρμόδια τμήματα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και  του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τις οποίες κοινοποιήσαμε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στην Εισαγγελία Κω, στα αρμόδια τμήματα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Ν. Αιγαίου,  στο Δήμο και στο Λιμεναρχείο Πάτμου.

Ζητήσαμε να πράξουν τα δέοντα, προκειμένου να προστατεύσουν την υγεία των κατοίκων και το χερσαίο και θαλάσσιο περιβάλλον από τη ρύπανση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σ.Π.Π.Π. «Ιππόκαμπος»

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …