Πηγή: Πατμιακά Χρονικά
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στις 12/1/2024 διεξήχθει στο Τριμμελές Πλημμελειοδικείο Κω το ποινικό δικαστήριο εναντίον εμού και του συζύγου μου, Αντονυ Στήβενς, με την κατηγορία της «διασποράς ψευδών ειδήσεων» περί περιβαλλοντικής υποβάθμισης που προκαλείται από ακατάλληλη τοποθέτηση της μονάδας αφαλάτωσης Πάτμου, μέσω αναρτήσεων στο ΦΒ και μέσω βίντεο.
Η κατηγορία βασιζόταν στην μήνυση και την ένορκη κατάθεση του πρώην δημάρχου Πάτμου, Λ. Πέντε, όπου ο ίδιος ισχυρίζονταν ότι προσβάλουμε «το έννομο αγαθό της δημόσιας τάξης», ζητούσε δε να τιμωρηθούμε ώστε να αποτραπούν οι «μελλοντικές έκνομες (!) ενέργειές» μας.
Για να αποδείξει τους ισχυρισμούς του για τα υποτιθέμενα ψεύδη μας, ο πρώην δήμαρχος παρείχε ως «στέρεα επιχειρήματα» – όπως τα αποκαλεί ο ίδιος – τις ίδιες τις αναρτήσεις μας, το βίντεο και τις καταγγελίες μας σχετικά με τις παρανομίες που σχετίζονται με την εγκατάσταση αυτή. Έτσι, απέδειξε μεν ότι πράγματι κάναμε αυτές τις δημοσιεύσεις, όμως ‘παρέλειψε’ να αποδείξει ότι αυτές ήταν ψευδείς! Ίσως δεν πρόσεξε ότι οι καταγγελίες μας επιβεβαιώθηκαν ως ορθές από τις επίσημες αυτοψίες και τα πρόστιμα που επεβλήθηκαν στον δήμο Πάτμου! Ίσως, για παράδειγμα, δεν γνώριζε ότι, έναν μήνα πριν μας κατηγορήσει ότι διαδίδουμε την δήθεν ψευδή είδηση περί ηχορύπανσης, είχε ήδη επιβληθεί πρόστιμο για την ηχορύπανση στον δήμο στον οποίον ήταν δήμαρχος! Ισως δεν αντιλήφθηκε ότι το φωτογραφικό υλικό του βίντεο που μας έκανε, μάλιστα, την εξυπηρέτηση να αποστείλει ο ίδιος στην Εισαγγελία, αποτελεί τεκμήριο των παραβιάσεων και προβλημάτων της εγκατάστασης αφαλάτωσης και όχι αποδεικτικό στοιχείο εναντίον μας!
Σαφώς αθωωθήκαμε ομόφωνα από τους δικαστές του δικαστηρίου, όπως πολύ σωστά ενημέρωσε ο κ. Μαυρουδής. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτο ότι προσήλθαμε αυτοπροσώπως στο δικαστήριο, χωρίς κανέναν δικηγόρο και χωρίς κανέναν μάρτυρα προς υπεράσπισή μας, απλά και μόνον διότι καταθέσαμε συντριπτικά επίσημα στοιχεία, τα οποία δεν αποδείκνυαν μόνον την αλήθεια των δημοσιεύσεών μας σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των μονάδων αφαλάτωσης για τις οποίες έχουμε άλλωστε ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικράτειας, αλλά επίσης και τις παρανομίες και διοικητικές παραβάσεις του δήμου Πάτμου.
Ωστόσο, το αβάσιμο της μήνυσης του πρώην δημάρχου και η όλη υπόθεση εγείρουν σοβαρά και πολλαπλά ερωτήματα με διάφορες προεκτάσεις.
Κατ’ αρχήν, αφού αποταθήκαμε στους ειδικούς, θεωρούμε την μήνυση αυτή ως στρατηγική αγωγή κατά της συμμετοχής του κοινού, δηλαδή ένα SLAPP («Strategic Lawsuit Against Public Participation»), το οποίο μπορεί να είναι αστική ή ποινική αγωγή. Το SLAPP ορίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως «καταχρηστική ή αβάσιμη αγωγή που υποβάλλεται κατά κάποιου για άσκηση των πολιτικών του δικαιωμάτων ή της ελευθερίας της έκφρασης σε σχέση με θέματα δημοσίου συμφέροντος. Ο σκοπός των SLAPP δεν είναι η αναζήτηση δικαιοσύνης αλλά ο εκφοβισμός, η φίμωση και η εξάντληση των οικονομικών και φυσικών πόρων των στοχευόμενων θυμάτων.» Επειδή η μήνυση του πρώην δημάρχου ήταν τόσο προφανώς ένα SLAPP, αναφέραμε την υπόθεση στο CASE («Coalition Against SLAPPs in Europe» – Συνασπισμός Κατά των SLAPP στην Ευρώπη), ο όποιος μας παρήχε πολύτιμη βοήθεια όσον αφορά το νομικό σκέλος.
Κατά δεύτερο, από την υπόθεση αυτή εγείρονται ερωτήματα σχετικά με νοοτροπίες στοχοποίησης ατόμων και διαχωρισμού πολιτών, διότι εκτός από την ανυπόστατη μήνυση, ο πρώην δήμαρχος Πάτμου προέβει και εξακολουθεί να προβαίνει σε παρόμοιες δημόσιες δηλώσεις εναντίον μας, γεγονός απαράδεκτο και επικίνδυνο, ακόμη και αν αυτό επιδοκιμάζεται από μερικούς πολίτες.
Τρίτον, εγείρονται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την συγκεκριμένη εγκατάσταση των δημοτικών μονάδων αφαλάτωσης Πάτμου και τις αποφάσεις που λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία από την πλευρά μας ότι η χρήση μονάδων αφαλάτωσης προς ύδρευση είναι μονόδρομος στην περίπτωση άνυδρων νησιών, ούτε θελήσαμε ποτέ να σταματήσουμε το νερό όπως συκοφαντικά διέδωσε ο πρώην δήμαρχος σε πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook στις 14 Ιανουαρίου. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι ανάγκες των ανθρώπων θα πρέπει να καλύπτονται με τρόπο που να λαμβάνει υπ’ όψην και να σέβεται το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον, καθώς και τις υπάρχουσες Ελληνικές και Ευρωπαϊκές νομοθεσίες, έτσι ώστε να μπορούμε να μιλάμε για αειφόρο ανάπτυξη. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Πάτμου να εγκαταστήσει φορητές μονάδες αφαλάτωσης στο συγκεκριμένο σημείο, είναι εσφαλμένη για πολλούς λόγους και ήταν αναμενόμενο να δημιουργήσει προβλήματα, εφ’όσον οι μονάδες αυτές δεν τοποθετήθηκαν σε απομακρυσμένη περιοχή του νησιού, αλλά ακριβώς δίπλα σε εντός σχεδίου οικισμό.
Τα σχετικά προβλήματα μιας εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης δεν ήταν άγνωστα στην Πάτμο. Ήδη από το 2007, όταν οι κάτοικοι άλλης περιοχής έκαναν επιτυχή ένσταση ενάντια σε παρόμοια εγκατάσταση στην περιοχή τους με σοβαρά επιχειρήματα για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα προέκυπτε, οι επιπτώσεις στο οικιστικό και φυσικό περιβάλλον ήταν γνωστές στις δημοτικές αρχές. Υπάρχουν δημοσιεύσεις στα ίδια τα Πατμιακά Χρονικά με αρκετά λεπτομερείς αναφορές σε συζητήσεις που έλαβαν χώραν σχετικά με την επιλογή τοποθεσίας για την εγκατάσταση, καθώς και για την πιθανότητα μεταφοράς των φορητών μονάδων, ακόμη και μετά την αρχική εγκατάσταση.
Συγκεκριμένα, στις 7/1/2008 δημοσιεύτηκε ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Περιφέρεια έκανε δεκτή την ένσταση των κατοίκων του Αγριολιβαδίου ήταν διότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έγινε «χωρίς να εξηγεί τον τρόπο αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της αφαλάτωσης» [https://www.patmostimes.gr/58-offline/topika/2565-sp-82798659]. Ωστόσο, μετά από αυτό πάρθηκε η απόφαση να τοποθετηθούν οι μονάδες ακριβώς δίπλα σε κατοικημένη περιοχή στη Συνοδινού, μετά από μερικά χρόνια χορηγήθηκε άδεια εγκατάστασης με βάση ανακριβή και παραπλανητικά τοπογραφικά διαγράμματα και στη συνέχεια η εγκατάσταση έγινε με τρόπο που παραβιάζει περαιτέρω την ίδια την άδεια με διάφορους τρόπους!
Ωστόσο, όταν το έργο τοποθετήθηκε στην σημερινή τοποθεσία και κάτοικοι όπως εμείς, που δεν γνωρίζαμε προηγουμένως για αυτήν την εγκατάσταση, καταγγείλαμε νομίμως τις παρανομίες και δημοσιεύσαμε τα προβλήματα που μάλιστα διαπιστώθηκαν, κατηγορηθήκαμε για διασπορά ψευδών ειδήσεων! Πως κατέληξε στην Πάτμο, όχι μόνον να κατηγορούμαστε επί δημαρχίας Λ. Πέντε προς εκφοβισμό με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά την ψυχική και οικονομική μας ταλαιπωρία, αλλά να δυσφημιζόμαστε και να στοχοποιούμαστε επί πλέον θρασύτατα δημοσίως από τον μηνυτή ακόμη και μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου, ότι δήθεν στοχεύουμε στο κλείσιμο των αφαλατώσεων και στην παύση παραγωγής νερού; Πως είναι δυνατόν να μιλάει ο ίδιος για «ανοιχτή επικοινωνία», «δέσμευση σε ανοιχτό διάλογο», κ.λ.π., ενώ ούτε ο δήμος, ούτε ο ίδιος απάντησαν ποτέ σε έστω μία από τις πολλές επιστολές μας όλα αυτά τα χρόνια; Και πως συνεχίζει να κατακρίνει την «διασπορά ανακριβών πληροφοριών», ενώ ταυτόχρονα την διαπράττει ο ίδιος? Αυτή είναι η συμπεριφορά με «επίπεδο σεβασμού και αξιοπρέπειας»?
Τονίζουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην αφαλάτωση με αντίστροφη όσμωση ή στην απόκτηση του νερού της Πάτμου μέσω αυτής της τεχνολογίας. Θεωρούμε ότι το δημοτικό οικόπεδο Συνοδινού είναι ακατάλληλη τοποθεσία για ένα τέτοιο εργοστάσιο για πολλούς λόγους μεταξύ των οποίων ότι στο σημείο αυτό, λαμβάνοντας υπ’όψη την τοπογραφία, το μέγεθος και τη μορφή του οικοπέδου, τον οικιστικό και τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής συμπεριλαμβανομένου του κόλπου του Χοχλακά, δεν θα μπορεί ούτε να επεκταθεί χωρίς προβλήματα το έργο σύμφωνα με τις αυξανόμενες ανάγκες του νησιού. Στόχος μας είναι να επανεξεταστεί η τοποθέτηση της εγκατάστασης κατόπιν διεξαγωγής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όπως πολύ καλά γνωρίζουν εδώ και πολλά χρόνια στον δήμο Πάτμου, δεν είναι καθόλου απαραίτητο η αφαλάτωση να βρίσκεται δίπλα στις δεξαμενές στο οικόπεδο Συνοδινού, και οι φορητές αυτές μονάδες έχουν σχεδιαστεί για να μπορούν να μετακινούνται σε διαφορετικές τοποθεσίες.
Επίσης ευελπιστούμε ότι πρακτικές όπως οι ανυπόστατες μηνύσεις, η στοχοποίηση και ο διαχωρισμός των κατοίκων θα εκλείψουν από την Πάτμο, και ότι οι νέες δημοτικές αρχές θα εφαρμόσουν στην πράξη και όχι μόνον στα λόγια μια πολιτική επικοινωνίας με τους πολίτες.
Άντονυ Στήβενς
Μαρία Πεσματζόγλου
0 Σχόλια