Άρθρο αναγνώστη των “Πατμιακών Χρονικών” για το έργο “Νέα προβλήτα για κρουαζιερόπλοια”

07/12/2022

Του Γεώργιου Λεπούση, δημοσιεύτηκε στα “Πατμιακά Χρονικά”

Αγαπητά Πατμιακά Χρονικά,

Επισκέπτομαι την Πάτμο για πάνω από 40 χρόνια αρχικά εγώ και τώρα με την οικογένεια μου.

Ο λόγος είναι ότι αυτό που προσφέρει η Πάτμος είναι μοναδικό και πολύ δύσκολα το βρίσκεις σε άλλα νησιά.

Είναι η ηρεμία, η γαλήνη, η ομορφιά, η γραφικότητα, η διατήρηση της παράδοσης και σίγουρα οι άνθρωποι της.

Τα τελευταία χρόνια η Πάτμος αναπτύσσεται τουριστικά με πολύ γρήγορους ρυθμούς και σε αυτό έχει συντελέσει ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός τουριστών, η μεγάλη ανοικοδόμηση που έχει γίνει τα τελευταία 15 χρόνια η οποία έχει φέρει πολλές οικογένειες Έλληνες και ξένους στο νησί, η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού καθώς επίσης και η κρουαζιέρα η οποία για πάρα πολλά χρόνια τώρα εξυπηρετείται με τις λάντζες και ο τρόπος αυτός δεν έχει περιορίσει καθόλου τη λειτουργία της και την ανάπτυξη της.

Η δημιουργία μιας καινούργιας προβλήτας για πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων εντός του οικισμού της Σκάλας, την οποία δεν βρίσκω αναγκαία, θα έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις οι οποίες είναι άμεσα μετρήσιμες ενώ το όφελος από τη δημιουργία ενός τέτοιου έργου δεν μπορεί να μετρηθεί καθώς μέχρι σήμερα μπορούν και εξυπηρετούνται ακόμα και 5 κρουαζιερόπλοια την ημέρα με όλα τα οικονομικά οφέλη που αποφέρει αυτό στο νησί.

Τα αρνητικά είναι ότι για να δημιουργηθεί αυτή προβλήτα θα πρέπει μια ακόμα πολύ γραφική παραλία από τις πολύ λίγες που έχουν μείνει στη Σκάλα να μπαζωθεί-επιχωματωθεί και να τσιμεντοποιηθεί ο περιβάλλον χώρος ώστε να δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης λεωφορείων.

Το κρουαζιερόπλοιο έως 220 μέτρα που θα δέσει σε αυτή τη προβλήτα θα είναι εντός οικιστικής περιοχής με αρκετά σπίτια γύρω-γύρω και ξενοδοχειακή μονάδα (και σε απόσταση μικρότερη των 40 μέτρων από το ξενοδοχείο και 50 μέτρων από τα σπίτια, δηλαδή απόσταση αναπνοής)

Θα δημιουργηθεί δηλαδή μια πηγή ηχορύπανσης, φωτορύπανσης και καυσαερίου μέσα στη πόλη της Σκάλας. Επειδή τα πλοία αυτά είναι πάρα πολύ ψηλά το φουγάρο τους θα βγαίνει πάνω από την Αγία Παρασκευή και θα μολύνει την ευρύτερη περιοχή της Σκάλας του Κονσολάτου και της Απαλλωνίας.

Επίσης θα δημιουργηθεί πολύ μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος όταν τα πούλμαν θα πρέπει να περάσουν από το στενό δρόμο που είναι μπροστά από το Τσιπουράδικο για να ανέβουν προς τη Χώρα.
Όμως το master plan προβλέπει και τσιμεντοποίηση και αυτής της παραλίας ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση.
Δηλαδή ολική καταστροφή ενός από τα ωραιότερα και πιο γραφικά σημεία της Σκάλας.

Δεν μπορώ να αντιληφθώ το όφελος αυτής της κίνησης εφόσον τα πλοία αυτά δένουν ήδη στον υπάρχον λιμενοβραχίονα. Επιπροσθέτως ολοκληρώθηκε πρόσφατα και νέα προβλήτα κοντά στη μαρίνα στην οποία εφόσον είναι τόσο μεγάλη ανάγκη η πρόσδεση κρουαζιερόπλοιου μέσα στο λιμάνι της Σκάλας, που εγώ προσωπικά δεν το κρίνω απαραίτητο, θα μπορούσε με πολύ μικρό κόστος να γίνει μετατροπή ώστε να προσδένει εκεί, όπου υπάρχει ήδη υποδομή για πούλμαν.

Σε όλα τα μέρη που προσδένουν κρουαζιερόπλοια επειδή οι ρύποι που εκπέμπονται από το φουγάρο είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνοι προσδένουν εκτός οικιστικής περιοχής και σε πολύ μεγάλη απόσταση από τα σπίτια.
Εδώ στη Πάτμο θέλουν να γίνει το αντίθετο.

Επειδή το έργο αυτό θα προκαλέσει μεγάλη περιβαλλοντική και οικολογική επιβάρυνση καθώς επίσης θα αλλοιώσει και το παραδοσιακό χρώμα στη περιοχή, πιστεύω ότι οι σκέψεις και οι ανησυχίες μου θα βρουν και άλλους υποστηρικτές ώστε να μη προχωρήσει το έργο αυτό στο σημείο αυτό για τους λόγους που προανέφερα.

Ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σας και τη δυνατότητα που μου δίνετε να εκφέρω την άποψη μου

Με εκτίμηση

Γιώργος Λεπούσης

0 Σχόλια

Υποβάλετε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μπορεί επίσης να βρεις ενδιαφέροντα …

Το νομικό καθεστώς των «ιερών χώρων»

Το νομικό καθεστώς των «ιερών χώρων» Του Βασιλείου.Κ. Μάρκου, διδάκτορα  Εκκλησιαστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών Με αυτήν την αφορμή,...

Περιοχή Νatura Πάτμου

Περιοχή Νatura Πάτμου

Περιοχή NATURA 2000. Θαλάσσια περιοχή Νότιας Πάτμου (GR4210033) Η τοποθεσία περιλαμβάνει τις νότιες ακτές της Πάτμου (από τον κόλπο του Διακόφτι στα...